background img
banner
banner

Διαγραφή προστίμων και αδειοδότηση με βάση τις νόμιμες αποστάσεις

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ – ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΠΟΛΩΝ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ – ΠΑΝΤΟΠΩΛΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ένα… βάρος από τις πλάτες των περιπτερούχων της περιοχής έφυγε με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Αιγιαλείας που διαγράφει τα πρόστιμα για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων που τους είχαν επιβληθεί, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την αδειοδότηση όλων όσοι έχουν την ελάχιστη απόσταση των 0,70μ. ή και για την μετακίνησή τους σε σημεία που πληρούν τις προϋποθέσεις. Στην απόφαση διαγραφής ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι οι θιγόμενοι επαγγελματίες είχαν υποβάλει αίτημα για αδειοδότηση το οποίο δεν είχε γίνει αποδεκτό κι έτσι κρίθηκε πως τα πρόστιμα τους επιβλήθηκαν αδίκως.

Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής ουσιαστικά αποτελεί δικαίωση για την Ένωση Καπνοπωλών –Περιπτερούχων- Παντοπωλείων Αιγιαλείας που με ενέργειές της τα τελευταία τρία χρόνια, πασχίζει να αποδείξει πως τα μέλη της στην ουσία επιθυμούν να αδειοδοτηθούν και δεν μπορούν, υφιστάμενα ταυτόχρονα άδικες κυρώσεις. ΄΄Είναι σαφές ότι μας ικανοποιεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής τη στιγμή που, όχι μόνο διαγράφονται τα αδίκως επιβληθέντα πρόστιμα, αλλά θα δοθούν οι άδειες και θα τοποθετηθούν τα περίπτερα στα ενδεδειγμένα σημεία, ώστε να διασφαλιστούμε και να μην κινδυνεύουμε εκ νέου με κυρώσεις΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Τσινάκης.

Η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας

Δεικτική πάντως ήταν η εισήγηση του Νομικού Συμβούλου του δήμου Γιώργου Μπέσκου για το θέμα, που ανέφερε ότι ΄΄ενώ οι περιπτερούχοι της περιοχής είχαν καταθέσει αιτήματα για άδεια κατάληψης κοινοχρήστων χώρων στα πλαίσια λειτουργίας των περιπτέρων τους, άδειες πήραν μόνο τα περίπτερα που ήταν σε θέση που εξασφάλιζε ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών με ελάχιστο πλάτος 1,5 μ. Οι υπόλοιποι περιπτερούχοι παρ’ ότι υπέβαλλαν αιτήσεις δεν έλαβαν άδεια. Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 52907/2009 υπουργική απόφαση στην περίπτωση υφισταμένων πεζοδρομίων πλάτος μικρότερο από 1,5 μ. η ζώνη αυτή καταλαμβάνει όλο το πλάτος του πεζοδρομίου. Πλάτη μικρότερα από 0,70μ. αποφεύγονται ως μη εξυπηρετούντα άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο΄΄.

Σημείωσε έτσι ότι ΄΄όφειλε η υπηρεσία να εκδώσει άδεια στα περίπτερα που είχαν απόσταση και εξυπηρετούμενη ζώνη όδευσης ως 0.70μ. τα οποία είναι κατά τα ανωτέρω η ελάχιστη προϋπόθεση δια ζώνη όδευσης προκειμένου να εξυπηρετούνται τα αναπηρικά αμαξίδια. Όφειλε σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία να εκδώσει άδεια σύμφωνα με τις ανωτέρω προϋποθέσεις στις περιπτώσεις που υπήρχε πλάτος μέχρι 0.70μ. σε περιπτώσεις υφισταμένων πεζοδρομίων. Ως εκ τούτου από τη στιγμή που είχαν επιβάλλει νομίμως αίτημα για αδειοδότηση το οποίο δεν έγινε αποδεκτό σύμφωνα με τα ανωτέρω οριζόμενο, προκύπτει ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου και κατά συνέπεια επιβλήθηκαν αδίκως τα σχετικά πρόστιμα στους περιπτερούχους περί κατάληψης κοινόχρηστων χώρων΄΄.

Τι αποφασίστηκε

Έτσι η Ο.Ε. ενέκρινε τη διαγραφή των προστίμων που υπεβλήθησαν στους περιπτερούχους, οι οποίοι είχαν καταθέσει αιτήματα για άδεια κατάληψης κοινοχρήστων χώρων στα πλαίσια λειτουργίας των περιπτέρων τους, αλλά δεν ήταν σε θέση που εξασφάλιζε ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών με ελάχιστο πλάτος 1,5 μ., και για το λόγο αυτό, παρ’ ότι υπέβαλλαν αιτήσεις δεν έλαβαν άδεια. Ενέκρινε την αδειοδότηση των περιπτέρων που έχουν απόσταση και εξυπηρετούμενη ζώνη όδευσης ως 0.70μ. σε υφιστάμενα πεζοδρόμια, τα οποία (0.70μ.) είναι η ελάχιστη προϋπόθεση δια ζώνη όδευσης προκειμένου να εξυπηρετούνται τα αναπηρικά αμαξίδια. Και τέλος ενέκρινε την έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών μεταφοράς και τοποθέτησης σε νέα σημεία, που εμπίπτουν και επιτρέπονται, των περιπτέρων των οποίων η εξυπηρετούμενη ζώνη όδευσης είναι κάτω από τα ελάχιστα προβλεπόμενα όρια.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr