background img
banner
banner

Σήμερα «βλέπουν» τον υφυπουργό Παιδείας για τη διατήρηση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ… ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Η πρώτη, από πλευράς δήμου Αιγιαλείας, προσέγγιση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διατήρηση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Πανεπιστημίου Πατρών στο Αίγιο, κρατώντας έτσι «ζωντανό» του Παράρτημα στην πόλη, πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη το απόγευμα (5.15) όπου έχει οριστεί διαδικτυακή συνάντηση του δημάρχου Αιγιαλείας, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και των βουλευτών του νομού, με τον υφυπουργό Άγγελο Συρίγο.

Καθαρά… πολιτική απόφαση

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα και τη διαπίστωση από τα λεγόμενα των βουλευτών ότι η μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Παραρτήματος Αιγίου ως τώρα δεν αποτελεί βούληση του υπουργείου, το οποίο παρεμπιπτόντως ως τότε ήταν ανενημέρωτο, άπαντες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το να συνεχίσει το Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να λειτουργεί στον τόπο που ιδρύθηκε το 2003, είναι καθαρά πολιτική απόφαση.

Έτσι, μετά τη συνάντηση του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα, με τον τελευταίο να εμμένει στην πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει μεταφορά του αιγιώτικου Τμήματος στην Πάτρα, κρίθηκε αναγκαίο το κλείσιμο ραντεβού με τον αρμόδιο υφυπουργό.

Πλην όμως, οι διά ζώσης συναντήσεις στο υπουργείο απαγορεύονται ρητώς λόγω covid και το αίτημα του δημάρχου για συνάντηση έγινε δεκτό μόνο μέσα από διαδικτυακή προσέγγιση.

Ποια επιχειρήματα θα προτάξουν

Κάπως έτσι η σημερινή «συνάντηση» κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη αφού θα διαφανεί εάν οι προθέσεις της Πρυτανικής Αρχής έχουν ήδη φτάσει στο υπουργείο καθώς επίσης και το ποια πολιτική διατίθεται να ασκήσει γενικότερα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα κατά τόπους παραρτήματα που τα ΤΕΙ άφησαν… προίκα στα Πανεπιστήμια. Πριν από τις προθέσεις του υπουργείου ωστόσο, στη σημερινή συνάντηση, οι συμμετέχοντες εκ μέρους της περιοχής θα χρειαστεί να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ώστε να προβάλουν τα επιχειρήματα διατήρησης του Τμήματος στην Αιγιάλεια με τρόπο τέτοιο που το υπουργείο δεν θα μπορεί να… χαλάσει χατίρι στην περιοχή.

Το κυρίαρχο επιχείρημα στο οποίο σκοπεύει να «πατήσει» η δημοτική αρχή, όπως άλλωστε έπραξε και στο ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο εστάλη με τη μορφή υπομνήματος στο υπουργείο, είναι το πλεονέκτημα της ετοιμότητας των εγκαταστάσεων του Τμήματος στο Αίγιο, οι οποίοι δεν χωρούν ούτε μπορούν να φιλοξενηθούν είτε στο Κουκούλι είτε στο Ρίο στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Είναι δε δεδομένο ότι η όποια μετακόμιση θα απαιτήσει κόστος από το Πανεπιστήμιο προκειμένου να «στήσει» από την αρχή τα εργαστήρια, τα οποία είναι αμφίβολο εάν χωρούν στις εγκαταστάσεις που διατίθενται.

Ένα ακόμη σημείο που θα προβάλουν είναι η απόσταση που θα πρέπει να καλύπτουν οι φοιτητές για την πρακτική τους άσκηση στο Ρίο, αφού, στην περίπτωση που το Τμήμα μεταφερθεί στην Πανεπιστημιούπολη θα πρέπει να καλύπτουν οδικώς τον αστικό ιστό της Πάτρας για να μεταβαίνουν, απόσταση που βάσει ώρας ίσως είναι και μεγαλύτερη από αυτή του Αιγίου ως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου για την πρακτική άσκηση. Και βέβαια, το ΠΓΝΠ δεν είναι το μόνο σημείο που μπορεί να γίνει η πρακτική των φοιτητών της Φυσικοθεραπείας αφού, κατά κοινή ομολογία, το σπουδαίο έργο της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) μπορεί να τους δώσει τα… φώτα του σε επίπεδο πρακτικής άσκησης.

Βεβαίως, όπως διεφάνη και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι παρατάξεις έχουν μία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, ενώ ως χθες δεν είχε συνεδριάσει η διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε για το θέμα διεκδίκησης της διατήρησης του πανεπιστημιακού τμήματος στο Αίγιο, προκειμένου να χαράξει κοινή στρατηγική για τη σημερινή «συνάντηση».

Ως εκ τούτου, αναμένεται εκ μέρους του δημάρχου να στηριχθεί το αίτημα στις εγκαταστάσεις και τη στήριξη του Παραρτήματος από τον δήμο όπως και στο ότι η λειτουργία του Τμήματος από το Αίγιο είναι πιο συμφέρουσα για όλους, ενώ εκ μέρους της κ. Ψυχράμη πρόκειται να κατατεθεί ισομερώς το αίτημα της παραμονής του Τμήματος αλλά και για δημιουργία νέων Τμημάτων που σχετίζονται με τη Γεωργική Σχολή.

Συνάντηση της Πρυτανικής Αρχής με τους προέδρους των Επιμελητηρίων

Εν τω μεταξύ, συνάντηση πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη 11 Μαρτίου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας στην οποία συμμετείχαν και οι Αντιπρυτάνεις Καθηγητές Διονύσης Μαντζαβίνος και Δημήτρης Σκούρας, με τους προέδρους των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, Κωνσταντίνο Νικολούτσο και Παναγιώτη Τσιχριτζή.

Αντικείμενο της συνάντησης η ανταλλαγή απόψεων για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικότερα για τα Τμήματα (του πρώην ΤΕΙ) που εδρεύουν στις περιοχές τους και εμπίπτουν στη γενικότερη Αναδιοργάνωση των Τμημάτων, όπως είναι το Τμήμα Φυσικοθεραπείας Παραρτήματος Αιγίου, στο πλαίσιο του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr