background img
banner
banner

Οι δασικοί χάρτες «πρασίνισαν» και καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Αιγιάλεια

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ Ή ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Σύγχυση μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών επικρατεί και στην Αιγιάλεια, με αρκετούς ιδιοκτήτες να διαμαρτύρονται κάνοντας λόγο για σφάλματα τόσο ιδιοκτησιακής όσο και μορφολογικής φύσης, αισθανόμενοι μεγάλη πίεση από την υποχρέωσή τους μέχρι τον Ιούνιο να προβούν σε ενστάσεις – αντιρρήσεις, επιβαρυνόμενοι, εν μέσω πανδημίας μία δαπάνη που δεν είχαν προϋπολογίσει και την οποία ενδεχομένως αδυνατούν να καλύψουν.

Κάτοικοι της περιοχής που θεωρούν ότι πλήττονται καθώς είδαν ιδιοκτησίες που επί χρόνια δηλώνουν στο κράτος ή και καλλιεργούν, να «πρασινίζουν» και να χαρακτηρίζονται δασικές, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση.

Μεγάλη αύξηση δασικής κάλυψης

Είναι γεγονός μάλιστα ότι πανελλαδικά παρατηρείται αύξηση κατά 60% των δασικών εκτάσεων σε σχέση με τους χάρτες του 1945 και ο πολλαπλασιασμός των χορτολιβαδικών που από 145.000 στρέμματα, σήμερα ανέρχονται σε 1.089.467, μάλλον προκαλεί ίλλιγο.

Στελέχη των δασικών υπηρεσιών, σχολιάζοντας την εικόνα των δασικών χαρτών μετά την απόφαση αναμόρφωσής τους το προηγούμενο καλοκαίρι, υποστηρίζουν ότι η αύξηση της δασικής κάλυψης οφείλεται σε τρεις παραμέτρους: Την απομάκρυνση του κόσμου από τον αγροτικό τομέα και τη γεωργία, γεγονός που περιόρισε τις καλλιέργειες, τη μετακίνηση των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό, ιδίως τη δεκαετία του ’60, αλλά και τις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες που ευνοούν τις αλλαγές στη σύσταση της βλάστησης.

Αποδέκτες παραπόνων πρόεδροι κοινοτήτων αλλά και Δασαρχείο

Το θέμα μετέφεραν στο protionline.gr πρόεδροι ορεινών κοινοτήτων της Αιγιάλειας που εισπράττουν την αγωνία των κατοίκων αλλά και, όπως μετέφεραν, την αγωνία τους, δεδομένου ότι πάνω στους αναμορφωμένους χάρτες υπάρχει μία διαγράμμιση που δεν επιτρέπει την κατάθεση ένστασης. Αποδέκτης παραπόνων έχει γίνει και το Δασαρχείο απ’ όπου ιδιοκτήτες ζητούν διευκρινήσεις, λαμβάνοντας ως απάντηση ότι οι δασικοί χάρτες δεν μπαίνουν στο ιδιοκτησιακό κομμάτι αλλά στον χαρακτηρισμό που βέβαια αυτοδίκαια πηγαίνει υπέρ του δημοσίου.

Όπως μετέφεραν πρόεδροι, ΄΄υπάρχουν αγροτεμάχια για τα οποία οι ιδιοκτήτες έχουν τίτλους, τα δηλώνουν στο Ε9 τους, είναι δηλωμένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καλλιεργήσιμα είναι δηλωμένα στο αμπελοοινικό μητρώο κ.ο.κ., ωστόσο πλέον θεωρούνται ως δασικά΄΄. Εκτιμούν δε πως μέχρι τον Ιούνιο είναι πολύ μικρό το χρονικό περιθώριο ώστε να βρει κάποιος δικηγόρο και να υποβάλει ένσταση. Μάλιστα, κάποιοι φοβούνται πως δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν, να πουλήσουν ή και να οικοδομήσουν στις εν λόγω εκτάσεις εφόσον έχουν χαρακτηριστεί δασικές ή χορτολιβαδικές. Και όλα αυτά σε μία φορολογικά ασφυκτική περίοδο, με τους ιδιοκτήτες να διαπιστώνουν πως θα κληθούν να δαπανήσουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, για την διόρθωση των λαθών των δασικών χαρτών, όταν ήδη έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την κατάρτιση αυτών.

Επίκεινται διορθώσεις, ίσως και παρατάσεις

Για το θέμα, το protionline.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας Σωτήρη Ταξιαρχόπουλο, ο οποίος τόνισε πως ακόμη το θέμα είναι ρευστό, δεδομένου ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται σε διορθώσεις των δασικών χαρτών.

Επίσης, σχετικά με την προθεσμία που έχει δοθεί για τις αντιρρήσεις, εκτίμησε πως θα δοθεί παράταση.

Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύθηκε ότι θα διερευνήσει το θέμα, σε ό,τι αφορά την περιοχή, και θα τοποθετηθεί το επόμενο διάστημα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr