background img
banner
banner

Ενδιαφέρον χωρίς δεσμεύσεις για την κορινθιακή σταφίδα

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ – ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Η Π.Ε.Σ.

Στην παραδοχή ότι η σταφίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά προϊόντα και στη γνωστοποίηση της βούλησης του υπουργείου για στήριξη των σταφιδοπαραγωγών αρκέστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που ο ίδιος συγκάλεσε για το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με τα αποθέματα σταφίδας της περσινής σεζόν, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης εξαιτίας των μέτρων της πανδημίας. Στο αίτημα που στοχευμένα έχει τεθεί από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών για απόσυρση των πλεονασμάτων όπως συνέβη και στον οινοποιητικό τομέα, επί της ουσίας δεν υπήρξε επίσημη απάντηση, πολλώ δε μάλλον και χρονοδιάγραμμα, τη στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το προϊόν νέας εσοδείας και τον κίνδυνο κατάρρευσης της τιμής να είναι ορατός…

Η Ένωση προειδοποίησε ξανά για τη «λαίλαπα» που έρχεται…

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη διαμέσου του προέδρου της Θανάση Σωτηρόπουλου και του γενικού διευθυντή Μίλτου Σταυρόπουλου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μία φορά για τη «λαίλαπα» που έρχεται, καλώντας το υπουργείο να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις όσο υπάρχει ακόμη καιρός. Όπως μετέφερε στo protionline.gr ο κ. Σταυρόπουλος, ΄΄έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ενημερώσαμε για τον κίνδυνο που έρχεται και παραθέσαμε όλα τα στοιχεία στο υπουργείο και σε κάθε αρμόδιο φορέα. Εάν το υπουργείο είχε δράσει νωρίτερα, τα πλεονάσματα θα ήταν λιγότερα. Τώρα η αγορά, με την προσδοκία μιας καλής παραγωγής, δεν παίρνει θέση και περιμένει χαμηλότερες τιμές. Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε με κάθε τρόπο γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μειωθούν δραματικά τα εισοδήματα του παραγωγού. Στη συνέχεια, όσο και να θέλει η πολιτεία να βοηθήσει, η κατάσταση δεν θα είναι ανατρέψιμη και τα αποθέματα θα τα βρούμε… μπροστά μας και την επόμενη χρονιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνεπώς, έστω και τώρα, δηλαδή την ύστατη στιγμή, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την απόσυρση των αποθεμάτων, όπως συνέβη και στον οινοποιητικό τομέα΄΄.

Στην αντίθετη περίπτωση και εφόσον τα πλεονάσματα παραμείνουν, είναι σαφές ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα η οικονομία της Αιγιάλειας που στηρίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην εμπορία της σταφίδας, ενώ… υποσκάπτει και το μέλλον του προϊόντος, οδηγώντας την καλλιέργεια στον αφανισμό και κάνοντας τη χώρα να χάσει ένα εξαιρετικά σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν. Με την κατάσταση στον κλάδο της σταφιδοποιίας να φαίνεται δραματική και τους σταφιδοπαραγωγούς της περιοχής δικαίως να αγωνιούν, τα συμπεράσματα της χθεσινής διαδικτυακής σύσκεψης δεν λειτούργησαν καθησυχαστικά.

Να σημειωθεί πως συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Νίκος Ταγαράς, η Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και οι βουλευτές, Ανδρέας Κατσανιώτης, Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσων Φωτήλας, Διονύσιος Ακτύπης, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Μαριλένα Σούκουλη. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας Θοδωρής Βασιλόπουλος. Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Μεσσηνίας, οι Ενώσεις Μεσσηνίας και Ζακύνθου, εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων και βεβαίως της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών. ΄΄Στηρίξαμε τις θέσεις της Ένωσης και την πρότασή μας με στοιχεία και έγινε κατανοητό σε όλους ότι αν δεν ληφθεί τώρα μέριμνα, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο τον Σεπτέμβριο και η κατάσταση μη αναστρέψιμη΄΄, σημείωσε ο κ. Σταυρόπουλος.

Εκτενέστερη ενημέρωση των βουλευτών και λήψη αποφάσεων

Παράλληλα, έκανε γνωστά και τα εξής: ΄΄Την Παρασκευή έχουμε καλέσει τους βουλευτές Αχαΐας στα γραφεία της Ένωσης, προκειμένου να τους ενημερώσουμε λεπτομερέστερα για το πώς έχει η κατάσταση και να συναποφασίσουμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις δεδομένου ότι ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος. Και βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το πρόβλημα αφορά χιλιάδες παραγωγούς και πλέον έχουμε περιορισμένα χρονικά όρια…΄΄.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το υπουργείο, επισημαίνονται τα εξής: «Κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με θέμα την κορινθιακή σταφίδα.
Ο κ. Λιβανός, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι το Υπουργείο ομνύει στο δημοκρατικό διάλογο και στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Aκόμη, υπογράμμισε ότι η σταφίδα είναι από τα σημαντικότερα εθνικά προϊόντα, ενώ μέγιστο μέλημα του ΥΠΑΑΤ αποτελεί η στήριξη των παραγωγών, όπου διαπιστώνεται διαταραχή λόγω του κορωνοϊού».

Εκπόνηση οικονομικού πλάνου προτείνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης

Την ίδια στιγμή, την ανάγκη εκπόνησης οικονομικού πλάνου προκειμένου να γνωρίζει το αρμόδιο υπουργείο πόσο θα στοίχιζε μία ενδεχόμενη απόσυρση των αδιάθετων αποθεμάτων της σταφίδας τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός με τοποθέτησή του στην τηλεδιασκεψη για το ζήτημα της σταφίδας, ανέφερε: «Το ζήτημα με τα αδιάθετα αποθέματα της σταφίδας είναι κάτι που αφορά την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές περιφέρειες της Ελλάδας, όπως και την Κορινθία. Η πτώση της τιμής του προϊόντος έχει σοβαρό αντίκτυπο για τους παραγωγούς και την τοπική οικονομία. Πρώτο μας άμεσο μέλημα πρέπει να είναι η πλήρης καταγραφή των στοιχείων -όπως η μείωση των εξαγωγών- που να αποδεικνύουν ότι τα αδιάθετα αποθέματα οφείλονται στις επιπτώσεις από τον #Covid19, ώστε να έχουμε ισχυρά επιχειρήματα. Άμεση εκπόνηση οικονομικού πλάνου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ξέρουμε πόσο θα στοίχιζε στην ελληνική πολιτεία μία ενδεχόμενη απόσυρση των αποθεμάτων. Εάν δεν προβούμε άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες το κόστος στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερο».

Φέρνει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Κατσιφάρας

Εν τω μεταξύ, το μείζον θέμα εισάγεται προς συζήτηση προ ημερησίας στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, από την παράταξη «Δικαίωμα στην Πρόοδο» του Απόστολου Κατσιφάρα.

Όπως τονίζει, ΄΄ο κλάδος της σταφιδοκαλλιέργειας έχει μπει σε τούνελ μετά το κλείσιμο και την υπολειτουργία κρίσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας. Ο τουρισμός, η εστίαση και οι μετακινήσεις που επηρεάζουν την ζήτηση και διάθεση του προϊόντος της αποξηραμένης σταφίδας συνεχίζουν να πλήττονται. Η αποθεματοποίηση των 8.000 τόνων που έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά σε συνδυασμό με την προσθήκη και της νέας παραγωγής, αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα, θα οδηγήσει τις τιμές των παραγωγών σε κατάρρευση, τις επιχειρήσεις και ενώσεις εμπορίας και διάθεσης σε οικονομική ασφυξία και τις τοπικές οικονομίες σε στασιμότητα και αδιέξοδο. Τα μέτρα της «απόσταξης κρίσης» και του «πράσινου τρύγου» που ζητούν οι επιχειρήσεις και παραγωγοί και αρχικά είχε αποδεχτεί η Κυβέρνηση είναι σήμερα η μόνη εφικτή λύση για να υπάρξει άμεσα αποσυμφόρηση και να δοθεί οξυγόνο στον κλάδο. Η αδράνεια της κυβέρνησης και οι αδικαιολόγητες παρεμβάσεις φορέων εμποδίζουν τη στήριξη του κλάδου των σταφιδοκαλλιεργητών, ενώσεων και επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας κορινθιακής σταφίδας και οδηγούν ένα εξωστρεφή, δυναμικό και πρωτοπόρο κλάδο σε κατάρρευση με απρόβλεπτες συνέπειες για τις τοπικές οικονομίες της Αχαΐας και Ηλείας».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr