background img
banner
banner

Κατά 80% έτοιμο το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων

ΕΜΠΡΑΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2021» – ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την ολοκλήρωση του Μουσείου Ψηφιακών Εκθεμάτων που αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αιγιάλεια και το οποίο βρίσκεται υπό την «προστασία» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Προχθές επισκέφθηκε το Αίγιο το μέλος της Επιτροπής Ιωάννης Τρίγκας όπου είχε συνεργασία με την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, μεταφέροντας και τη βούληση της προέδρου Γιάννας Αγγελοπούλου να το επισκεφθεί. Όπως μετέφερε στo protionline.gr η κ. Τσουκαλά, ο κ. Τρίγκας δήλωσε κατενθουσιασμένος αφενός από το Παναγιωτοπουλέικο Αρχοντικό που θα στεγάσει το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων κι αφετέρου από το υλικό που θα το πλαισιώσει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει πολύ σημαντική δράση στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, πανελλαδικώς!

Ο καιρός σε συνάρτηση με την έξαρση του covid θα καθορίσουν τα εγκαίνια

Σε σχέση με το πότε θα εγκαινιαστεί το πολυαναμενόμενο πλέον Μουσείο, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ανέφερε: ΄΄Σκοπός μας ήταν να τελέσουμε εγκαίνια ή στις 14 ή στις 18 Ιουλίου. Ωστόσο θα περιμένουμε λίγο να δούμε τι προβλέπεται για τον καιρό το επόμενο δεκαήμερο αλλά και σε συνάρτηση με την έξαρση του covid-19 διότι δεν θέλουμε να κάνουμε εγκαίνια χωρίς κόσμο. Είναι τόσο μεγάλη η σπουδαιότητα του Μουσείου, είναι τόσο σημαντικό να δουν όλοι το τι θα περιλαμβάνει που είμαστε διατεθειμένοι να καθυστερήσουμε λίγο τα εγκαίνια ώστε να γίνουν όπως αρμόζει, σε περίπτωση που δούμε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Παρόλα αυτά, το Μουσείο θα είναι επισκέψιμο νωρίτερα με βάση τις ισχύουσες διατάξεις΄΄.

Αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, έκανε γνωστό πως έχει ολοκληρωθεί το 80% της προετοιμασίας που απαιτείται, εκτιμώντας πως πολύ σύντομα θα τεθεί στη διάθεση του κοινού. Συγκεριμένα, έκανε γνωστό ότι έχει τοποθετηθεί όλος το τεχνολογικός εξοπλισμός και τοποθετούνται και τα εκθέματα ψηφιακά. ΄΄Μας έχει εκφραστεί η πρόθεση της προέδρου της Επιτροπής, κ. Αγγελοπούλου να επισκεφθεί το Μουσείο, δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα είναι στα εγκαίνια ή άλλη ημέρα΄΄, ανέφερε η κ. Τσουκαλά.

Εν αναμονή έγκρισης χρηματοδότησης από το «Αντ. Τρίτσης»

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κάλυψη του Μουσείου, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης είπε πως ΄΄μας έχουν δώσει τη διαβεβαίωση ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», κάτι που θα το γνωρίζουμε σίγουρα την ερχόμενη εβδομάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε την ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ήταν η βεβαίωση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», την οποία και λάβαμε. Μέχρι στιγμής έχει κοστίζει περί τις 54.000 ευρώ, δηλαδή κάπου 30.000 ευρώ ο εξοπλισμός και 24.000 ευρώ η δουλειά του Πανεπιστημίου. Να σημειώσουμε ότι 10.000 ευρώ από αυτά είναι η επιχορήγηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»΄΄. Σημειώνεται ακόμη πως το ποσό που αξιώνει η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. από το «Αντώνης Τρίτσης» είναι 123.000 ευρώ, με σκοπό να εξελίξει το Μουσείο ακόμη περισσότερο με εκπαιδευτικά και τουριστικά προγράμματα και με προγράμματα εικονικής πραγματικότητας.

Οι τέσσερις δράσεις που έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της «Ελλάδα 2021»

Υπενθυμίζεται ότι υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» βρίσκονται τέσσερις δράσεις της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και του Δήμου Αιγιαλείας: Αιγιάλεια 2021. Από τον Θούριο του Ρήγα στον ταμπουρά του Μακρυγιάννη – Τα «άλλα» όπλα του αγώνα. Αιγιάλεια 2021 – Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων για την Επέτειο του 1821. Αιγιάλεια 2021. Παράσταση – Ελπίς πατρίδος. Συνέδριο «Πολύπτυχη Βοστίτσα». Διπλωματία, εποχή, μαύρη σταφίδα.

Ο στόχος του σχεδιασμού, όπως έχει τονιστεί από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., δεν είναι απλά η υλοποίηση εκδηλώσεων εορτασμού αλλά η υλοποίηση δράσεων που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην περιοχή.

Πιο αναλυτικά, οι δράσεις που έχουν λάβει την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έχουν ως εξής: α) Έκθεση και εκδηλώσεις «Από τον Θούριο του Ρήγα στον ταμπουρά του Μακρυγιάννη – Τα «άλλα» όπλα του αγώνα». Το δημοτικό τραγούδι, από τον Θούριο του Ρήγα μέχρι τα κλέφτικα τραγούδια, ήταν οι παιάνες που εμψύχωσαν τους Έλληνες στον αγώνα τους. Τα παραδοσιακά μουσικά όργανα ήταν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, δίνοντας το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα και ύφος στην εθνική μας μουσική. Ακόμα και σήμερα, στη διάρκεια των χρόνων, συνεχίζουν να δίνουν και στην έντεχνη δημιουργία την εθνική μουσική ταυτότητα. Με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης του έθνους οργανώνουμε μια Έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων και παράλληλες ενημερωτικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις, με σκοπό την ανάδειξη της προσφοράς αυτής της μουσικής στην Επανάσταση και της ιδιότητάς της ως βασικού συστατικού της διαχρονικής μας πολιτιστικής υπόστασης ως Έθνους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Θα εκτεθούν παραδοσιακά όργανα απ’ όλη την Ελλάδα που θα διατεθούν από τη συλλογή του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου και από ιδιωτικές συλλογές.

Στη διάρκεια της χρονιάς και παράλληλα με την έκθεση θα υλοποιηθούν εργαστήρια μουσικής, σεμινάρια και διαλέξεις (οργανογνωσία και ιστορία οργάνων, οργανοποιία, συντήρηση μουσικών οργάνων), εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα για παιδιά και συναυλίες από δεξιοτέχνες μουσικούς.

β) Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων για την Επέτειο του 1821. Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ήταν η συνάντηση που έγινε από τους Φιλικούς της Πελοποννήσου στο Αίγιο (Βοστίτσα), 26-31 Ιανουαρίου του 1821, με σκοπό την οργάνωση και τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης της Επανάστασης. Συμμετείχαν ο Παπαφλέσσας, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, προεστοί, αρχιερείς και καπεταναίοι της Πελοποννήσου. Στις 20/12/2017 υπογράφηκε Διάταγμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με το οποίο καθιερώθηκε η 26η Ιανουαρίου ως τοπική εθνική γιορτή και επίσημη αργία.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου και καινοτόμου μουσείου με θέμα την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας με συμβατικά αλλά και ψηφιακά εκθέματα. Η θεματική του Μουσείου θα διαιρείται σε 3 βασικές κατηγορίες/αίθουσες: α) Ιστορική ψηφιακή αφήγηση της εποχής (βασικό ιστορικό πλαίσιο), β) Το Αίγιο την εποχή της Επανάστασης και γ) Μυστική Συνέλευση Βοστίτσας.

Στα συμβατικά εκθέματα θα υπάρχουν απεικονίσεις, τρισδιάστατες κατασκευές και πίνακες ζωγραφικής που θα αναπαριστούν ιστορικά πρόσωπα που συμμετείχαν στη Συνέλευση καθώς και αναπαραστάσεις χαρακτηριστικών στιγμιότυπων της Συνέλευσης. Στην ψηφιακή παρουσίαση των ιστορικών προσώπων και γεγονότων θα αξιοποιηθούν τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (τεχνολογίες 3D-animation, augmented reality-AR). Κάθε έκθεμα θα διαθέτει ειδική σήμανση με τα βασικά του στοιχεία. Όταν αυτή σκαναριστεί (κινητό, tablet ή ειδικός σκάνερ εκθεμάτων), θα εκκινά η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας εμφανίζοντας στην αντίστοιχη οθόνη τον ήρωα ή το στιγμιότυπο της Συνέλευσης σε 3D μορφή. Με τεχνολογία animation θα αρχίζει η «αυτο-παρουσίαση» του ήρωα ή η εξιστόρηση του συγκεκριμένου γεγονότος. Θα «ζωντανεύει» δηλαδή ο ήρωας σε τρισδιάστατη μορφή, θα κινείται και θα μιλά…
Το μουσείο, εκτός από φυσική και εικονική/ ψηφιακή οντότητα, θα διαθέτει ιστότοπο και εφαρμογή κινητών συσκευών για διαδικτυακή περιήγηση.

γ) Παράσταση – Ελπίς πατρίδος. (Ο τίτλος από το ομώνυμο ποίημα του Ανδρέα Κάλβου).Με αφετηρία τη Συνέλευση της Βοστίτσας στο Αίγιο, την πρώτη ενωτική προσπάθεια του έθνους, δημιουργούμε μία μουσικοθεατρική παράσταση πάνω σε κείμενα εμβληματικών προσωπικοτήτων της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με στόχο να παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις.
Ξεδιπλώνουμε το τρίπτυχο Ενότητα, Αγώνας, Θυσία, μέσα από μια σύνθετη καλλιτεχνική δημιουργία με θέατρο και μουσική. Ποιητικά και πεζά κείμενα εναλλάσσονται με μουσική και τραγούδια και συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας έναν ενιαίο θεατρικό διάλογο που διατρέχει τη νεότερη ελληνική ιστορία παρακολουθώντας τις υψηλές ιδέες για ελευθερία από την αρχική τους προεπαναστατική σπίθα στο αποκορύφωμά τους στην ελληνική επανάσταση και την πορεία τους στις μετέπειτα κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Κείμενα σπουδαίων πολιτικών, αγωνιστών, διανοούμενων, μελοποιημένη ποίηση σημαντικών ποιητών, δημοτικά τραγούδια αλλά και κείμενα-μαρτυρίες αγωνιστών και απλών ανθρώπων αναπτύσσουν μια σπονδυλωτή παράσταση όπου οι χαρακτήρες και ο λόγος τους αποκτούν διαχρονική σημασία, ηχώντας ως σημερινό σάλπισμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας.

Η παράσταση είναι σύνθετη με θέατρο και μουσική. Θα βασίζεται σε καταγεγραμμένα κείμενα, όμως ως σύνθεση, δομή και πλοκή θα αποτελεί μια πρωτότυπη δημιουργία κειμενικά και μουσικά, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται μελλοντικά για καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Συμμετέχουν 8 μουσικοί, 3 ερμηνευτές, 7 επαγγελματίες ηθοποιοί καθώς και επιλεγμένοι ερασιτέχνες ηθοποιοί και χορευτές πολιτιστικών συλλόγων της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

δ) Συνέδριο «Πολύπτυχη Βοστίτσα». Διπλωματία, εποχή, μαύρη σταφίδα. Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών της Συνέλευσης της Βοστίτσας διοργανώνουμε διεθνές συνέδριο με συμμετοχή επιστημόνων και προσωπικοτήτων διαφόρων τομέων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν την κατάσταση της εποχής, τη φανερή και μυστική διπλωματία, το πώς φτάσαμε στη Συνέλευση της Βοστίτσας, τι διημείφθη και τι επιπτώσεις είχε αυτή στην έναρξη και την εξέλιξη της Επανάστασης. Ιδιαίτερο βάρος στη θεματολογία του συνεδρίου θα έχει η συμβολή της μαύρης σταφίδας, του εξαιρετικού αυτού προϊόντος της Αιγιαλείας, στην εξέγερση, στη δημιουργία του νέου ελληνικού Κράτους και την εξέλιξή του κατά τον 19ο αιώνα. Εκ των σκοπών του συνεδρίου είναι η δημιουργία πρωτότυπου υλικού. Ήδη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συνεδρίου, πραγματοποιείται έρευνα και μελέτη περί της σχέσης μαύρης σταφίδας και επανάστασης, τα δε αποτελέσματα της εργασίας θα αποτελέσουν μια έκδοση η οποία θα παρουσιαστεί στο συνέδριο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το protionline.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς. Μάθε περισσότερα

Το protionline.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς.

Close