background img
banner
banner

Ηχηρό κάλεσμα από την ΠΕΣ απόψε στις 20:00 και απάντηση στο “αντίδωρο” του υπουργείου

Επειδή, λόγω της πανδημίας και του περιορισμού των εξαγωγών, για πρώτη φορά στα χρονικά έχουν συγκεντρωθεί μεγάλα αδιάθετα αποθέματα κορινθιακής σταφίδας και παρά τις επανειλημμένες ενέργειες μας δεν έχει δοθεί λύση από την πολιτεία, ενώ ο τρύγος της νέας εσοδείας ξεκινά σε 20 μέρες, καλούμε τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας να παραβρεθούν στo συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων μας (Κορίνθου 201- Αίγιο) ώρα 20:00΄ με αίτημα την απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας και την στήριξη του σταφιδοπαραγωγού που είναι και η μόνη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επερχόμενης σταφιδικής κρίσης.

(Στην συγκέντρωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού – covid 19 ( χρήση μάσκας – αποστάσεις ασφάλειας κλπ ). 

Για το Συλλαλητήριο της 14ης Ιουλίου 2021

Δυστυχώς ξεκίνησαν τα συλλαλητήρια των σταφιδοπαραγωγών τα οποία εκδηλώνονται πλέον στις σταφιδικές  περιοχές της Πελοποννήσου.

Την προηγούμενη βδομάδα στις 8 του Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση – διαμαρτυρία  των σταφιδοπαραγωγών στην Μεσσήνη.

Οι σταφιδοπαραγωγοί της της Αιγιάλειας βλέποντας τον καιρό να περνάει χωρίς λύση στα αιτήματά τους κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο σήμερα Τετάρτη και ώρα 20.00΄ ως έσχατη πλέον λύση για να   ακουστούν τα   αιτήματα τους σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής  ηγεσίας καθώς θεωρείται βέβαιο ότι κάπου σταματούν ή στρεβλώνεται το νόημά τους   χωρίς να φτάνει η πραγματική εικόνα στο μέγαρο Μαξίμου και στον Πρωθυπουργό για την επερχόμενη σταφιδική κρίση που κάποιες συντεχνίες συμφερόντων επι τρεισήμισι μήνες  προετοιμάζουν.

Οι σταφιδοπαραγωγοί διαμαρτύρονται γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί τρεισήμισιμήνες δεν έχει δώσει λύση στο δίκαιο αίτημά τους για απόσυρση των αποθεμάτων της σταφίδας από  την Συνεταιριστική τους Οργάνωση και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις  και τον  ΄΄Πράσινο τρύγο΄΄ για τους παραγωγούς δηλαδή να εφαρμόσει ανάλογοπρόγραμμα του οινοποιητικού τομέα, πράγμα το οποίο αποτελεί και την μοναδική λύση για να προστατευτεί το εισόδημά τους από την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας και να μπορέσουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαχρονικά φροντίζουν για την στήριξη του εισοδήματός τους, να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.

Οι σταφιδοπαραγωγοί μάλιστα πληροφορούνται για πολιτικές πιέσεις συντεχνιών, προκειμένου να μην υποστηριχθούν τα αιτήματά τους και ως εκ τούτου να μην  ληφθούν μέτρα από την πολιτεία, με σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα στον καταλυτικό  παρεμβατικό ρόλο που έχει στην σταφίδα η  Συνεταιριστική τους Οργάνωση,η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών και να μείνουν απροστάτευτοι στα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σωτηρόπουλος Αθαν. πρόεδρος Παναιγιαλείου Ένωσης: “Η απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας είναι η μόνη αποτελεσματική λύση”

«Ως σταφιδοπαραγωγούς μας ανησυχεί και συνάμα μας προβληματίζει έντονα το γεγονός πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος και επί τρεισήμισι μήνες δεν ελήφθη από το υπουργείο καμιά  απόφαση σχετικά με τα αιτήματά μας  και η  αγορά οδηγείται κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο πολύ στο τέλμα…..

Οι ιδιώτες εξαγωγείς που προτείνουν στην πολιτεία να μην λάβει καμιά πρόνοια για την σταφίδα και να μην αποσύρει από την αγορά τα αποθέματα σταφίδας με προφανή επιδίωξη… προτείνουν αντί της απόσυρσης τώρα να συζητηθεί το σταφιδικό πρόβλημα στο τέλος του Σεπτέμβρη  !!  Αν είναι δυνατόν !!

Δηλαδή να πιάσει πρώτα το σπίτι μας φωτιά και μετά να καλέσουμε την πυροσβεστική !!

Δεν θέλουμε ως σταφιδοπαραγωγοί  το πιθανό σε αυτή την περίπτωση “αντίδωρο ” της πολιτείας των λίγων λεπτών του ευρώ, που πονηρά μας προτείνουν οι έμποροι, για να χρυσώσουν στιγμιαία το χάπι στον αναμενόμενο βέβαιο κατήφορο της τιμής της σταφίδας.

Αυτό θα είναι η αποδοχή της κατάρρευσης ,δίχως τέλος, της τιμής και η παγίωσή της.

Είμαστε ως σταφιδοπαραγωγοί κάθετα αντίθετοι, γιατί όχι μόνο δεν θα δώσει ουσιαστική και μακροχρόνια λύση με τα υπάρχοντα υψηλά αποθέματα  αλλά αντιθέτως θα συνεχίσουν να πιέζονται προς τα κάτω οι τιμές,  με αποτέλεσμα να καταστραφεί η αγορά για πολλά χρόνια και να υποθηκευτεί το μέλλον της καλλιέργειας.

Η απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας είναι η μόνη αποτελεσματική λύση που  θα στηρίξει την τιμή της σταφίδας και αυτό το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά αλλά σκοντάφτει στα συντεχνιακά συμφέροντα… που επιθυμούν να εκτοπίσουν την Παναιγιάλειο Ένωση από την αγορά για να διαχειριστούν τους παραγωγούς πολύ εύκολα… 

Κύριοι, ως σταφιδοπαραγωγοί σας δηλώνουμε ότι έχουμε αντιληφθεί πλήρως το σενάριό σας…!! 

Μην αυταπατάστε, δεν πρόκειται να σας γίνουμε κατ΄ ανάγκην πελάτες  !!

Εδώ διακυβεύεται το μέλλον μιας παραγωγικής τάξης των 20.000 συναδέλφων σταφιδοπαραγωγών και κατ΄ επέκταση της σταφιδοκαλλιέργειας και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν εγκάθετο εκπρόσωπο συντεχνιακών συμφερόντων  να παίζει  με την επιβίωση των οικογενειών μας.

Στην αγωνία των σταφιδοπαραγωγών, της οποίας είμαστε αποδέκτες και την βιώνουμε καθημερινά, καθώς είμαστε και οι ίδιοι σταφιδοπαραγωγοί,  η δε οργάνωσή μας αμιγώς συνεταιριστική,  και στο ερώτημά τους  για το τι θα συμβεί σε ένα μήνα  στην τιμή της σταφίδας από την συσσώρευση μεγάλων πλεονασμάτων της προηγούμενης εσοδείας, η απάντηση είναι προφανής και αυτονόητη.

Οι επιπτώσεις στην τιμή της σταφίδας θα είναι καταστροφικές και  ολέθριες για την καλλιέργειά της,  καθώς δεν αντέχουν οι σταφιδοπαραγωγοί άλλη μείωση στην τιμή, η οποία έχει ήδη μειωθεί σημαντικά κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών δηλαδή το χρονικό διάστημα που όπως ισχυρίζονται οι έμποροι δεν βρίσκουν  προϊόν.

Εύλογο λοιπόν είναι το ερώτημα των σταφιδοπαραγωγών γιατί τώρα που δεν βρίσκουν σταφίδα οι έμποροι ρίχνουν τις τιμές ;;  μήπως επειδή γνωρίζουν  ότι τώρα δεν παραλαμβάνει σταφίδα η Παναιγιάλειος  και εκμεταλλεύονται το γεγονός ;;

Τους ερωτάμε λοιπόν ως σταφιδοπαραγωγοί τι τιμή στη σταφίδα να ελπίζουμε ότι θα μας δώσουν  σε λίγες μέρες που θα υπάρχει το απόθεμα μαζί με την νέα εσοδεία ;;

Αυτονόητη επίσης η απάντηση συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί.  Να περιμένουμε κατήφορο τιμών δίχως τέλος….

Για αυτό ρωτάμε όλους αυτούς τους κυρίους θεσμικούς και μη που ΄΄κόπτονται΄΄ για το συμφέρον μας που θα είναι αύριο για να απολογηθούν στον σταφιδοπαραγωγό για την καταστροφή που θα του έχουν δημιουργήσει και ποιος θα πληρώσει το πολιτικό κόστος που θα έχουν δημιουργήσει ;; 

Οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου είναι σε αναβρασμό, όπως καταδείχτηκε και στο συλλαλητήριο της Μεσσήνης, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη , καθώς έχουν αντιληφθεί πλήρως το σενάριο που απεργάζονται κάποιες συντεχνίες και δηλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ΟΧΙ σε κερδοσκοπικά παιχνίδια στις πλάτες μας.

Η πολιτεία οφείλει να μας προστατέψει όπως έκανε και με πλήθος άλλων αγροτικών προϊόντων που επλήγησαν από την πανδημία.

Εμείς επιθυμούμε, με το σημερινό  συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας, να ακουστεί δυνατά η φωνή μας ακόμη και μέσα  από τις ερμητικά κλειστές πόρτες… που επί μήνες τώρα επίμονα αρνούνται να ανοίξουν και να μας ακούσουν, γεγονός που μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά….

Επιθυμούμε να διατρανώσουμε  στην πολιτεία ότι  εμείς,ως σταφιδοπαραγωγοί  εκφράζουμε τις θέσεις μας και τα συμφέροντά μας και όχι οι έμποροι που καμώνονται πως κόπτονται για τα συμφέροντά μας.

Οι σταφιδοπαραγωγοί όχι μόνο της Αιγιάλειας αλλά και όλων των σταφιδικών περιοχών της Πελοποννήσου αντιλαμβάνονται πλήρως τον πόλεμο συμφερόντων που έχει παρασκηνιακά εκτυλιχτεί τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες με ξεκάθαρο σκοπό  να πλήξουν εμπορικά την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών με σκοπό να μην μπορεί να ασκήσει τον παρεμβατικό της ρόλο υπέρ του σταφιδοπαραγωγού σε όλες τις σταφιδικές περιοχές.

Εάν αυτό εντέλει συμβεί είναι απολύτως βέβαιο ότι θα καταρρεύσει  η τιμή της σταφίδας και η τοπική οικονομία θα υποστεί βαρύ πλήγμα από το εισόδημα που θα λείψει επιπρόσθετα δε θα έχει ολέθρια συνέπεια  και στην καλλιέργεια η οποία θα εγκαταλειφθεί.

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου όσο ακόμη  υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί η επερχόμενη και καλά σχεδιασμένη από τις συντεχνίες συμφερόντων ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

Οργανωμένα συμφέροντα θέλουν να μας οδηγούν στην φτώχεια !!

Ας δεσμευτούν,όσοι δραστηριοποιούνται στο σταφιδεμπόριο, δημόσια ΜΑΖΙ μας ΤΩΡΑ ότι θα κρατήσουν έστω την τιμή στον παραγωγό στα ίδια περυσινά επίπεδα.

Σας διαβεβαιώ  ότι δεν πρόκειται οι έμποροι να το κάνουν…..  γιατί άλλα έχουν στο μυαλό τους….  Εάν δεν παρεμβεί η Π.Ε.Σ  στην αγορά ΑΛΟΙΜΟΝΟ μας  !!

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών είναι μια Συνεταιριστική Οργάνωση που έχει να επιδείξει πολύ σπουδαίο έργο.

Μια Συνεταιριστική Οργάνωση εξωστρεφής, πρωτοπόρος στις εξαγωγές της Κορινθιακής σταφίδας με μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 60% της εγχώριας παραγωγής, μια οργάνωση πρωτοπόρο στην έρευνα  με διεθνείς συνεργασίες, μια Συνεταιριστική Οργάνωση που εκπληρώνει πλήρως τον παρεμβατικό της ρόλο στην αγορά για λογαριασμού του παραγωγού στηρίζοντας το εισόδημά του.

Μια Συνεταιριστική Οργάνωση που εκπληρώνει στο έπακρο τον διττό της χαρακτήρα στην οικονομία και στην κοινωνία.

Ανέκαθεν κερδοφόρος και κοντά στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που και τώρα βιώνουμε.

Μια Συνεταιριστική Οργάνωση που βρίσκει κλειστές πόρτες…. επι τρεισήμισι  μήνες !!

Κάνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της χώρας να αναλάβει πρωτοβουλία την ύστατη αυτή στιγμή  και να αποτρέψει την επερχόμενη ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  στηρίζοντας  τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, καθώς σε μόλις 20 μέρες ξεκινάει ο τρύγος  !!

Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί,

λέμε όχι στην καλά σχεδιασμένη από τις συντεχνίες συμφερόντων ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ που ΕΦΤΑΣΕ, γι΄ αυτό σας ΚΑΛΩ  ΟΛΟΥΣ να έλθετε σήμερα στις 20.00΄ στο συλλαλητήριο για να διεκδικήσουμε μαζί τα δίκαια αιτήματά μας για την επιβίωση των οικογενειών  μας ».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr