background img
banner
banner

Το ΕΝΕΕΓΥΛ Αιγίου φέρνει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΦΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ – ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 25/8, τους εκπροσώπους των αχαϊκών ΜΜΕ ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, παρουσία του αντιδημάρχου Παιδείας Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου, του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ανδρέα Ζέρβα και του Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Αιγίου Ηλία Ανδρέου, προκειμένου να ανακοινώσει την ίδρυση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου στο Αίγιο!

Μετά από έναν δύσκολο αγώνα, περιλήφθηκε σε ΦΕΚ τις 20/8/21 και είναι το μοναδικό ΕΝΕΕΓΥΛ που ιδρύεται στην Ελλάδα για το επόμενο σχολικό έτος, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο οι 32 μαθητές που ως πέρυσι αναγκάζονταν να μεταβαίνουν στο αντίστοιχο σχολείο της Πάτρας όσο και οι υπόλοιποι που για να μην υποβάλλονται σε αυτή την ταλαιπωρία στερούνταν την εκπαίδευση, θα έχουν ίσα δικαιώματα στη μόρφωση και ίσες ευκαιρίες στην επαγγελματική αποκατάσταση.

Ωστόσο στην «ατζέντα» της συνέντευξης μπήκαν αρκετά σημαντικά θέματα για την Παιδεία στον δήμο Αιγιαλείας που αναπτύχθηκαν και δόθηκαν απαντήσεις από τη δημοτική αρχή, με τον δήμαρχο Αιγιαλείας να υπερτονίζει ότι ο τομέας της Παιδείας για τη δημοτική αρχή αποτελεί σημαντική προτεραιότητα χωρίς να παραλείπει να σημειώσει ότι ως προς την επίτευξη στόχων για το κοινό καλό είναι αρκετές και οι δυσκολίες και οι δυσλειτουργίες.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα μαθητεία για πρώτη φορά!

Ανακοινώθηκε επίσης ότι για πρώτη φορά φέτος ο δήμος Αιγιαλείας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα μετέχει στο πρόγραμμα «Μαθητεία» απορροφώντας «10» αποφοίτους επαγγελματικών Λυκείων, κάτι που εδώ και μια 5ετία που «τρέχει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είχε γίνει.

Η πορεία ως την υλοποίηση του στόχου του ΕΝΕΕΓΥΛ

Αναφερόμενος στην ίδρυση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Αιγίου ο κ. Καλογερόπουλος εξέφρασε την βαθειά συγκίνησή του όχι μόνο γιατί επετεύχθη ένας σκοπός, αλλά επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό σκοπό όπως η λειτουργία του σχολείου που αφορά παιδιά με γενικότερες μαθησιακές δυσκολίες δίδοντας την δυνατότητα μέσω ειδικής εκπαίδευσης να πάρουν ένα σημαντικό εφόδιο και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας βελτιώνοντας τη ζωή τους.

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διελκυστίνδες και τις δυσκολίες και στην πολιτική και στην γραφειοκρατία ως προς την ευόδωση του στόχου τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα το πήρε «επ’ ώμου» ο αντιδήμαρχος Παιδείας και μέσω της αγαστής συνεργασίας με την Πολιτεία (τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας) καταφέραμε ως δήμος να φτάσουμε στο αποτέλεσμα της ίδρυσης του Σχολείου.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας αναφέρθηκε στο πλήθος των συναισθημάτων με την υπογραφή του ΦΕΚ για την ίδρυση του σχολείου τονίζοντας τον αγώνα διαρκείας που απαιτήθηκε χωρίς να παραλείπει να καυτηριάσει το γεγονός ότι ενώ η Πολιτεία μέσα από τις διευθύνσεις και το υπουργείο λειτούργησε με αμεσότητα και συνέπεια σε επίπεδο αυτοδιοίκησης προσκρούσαμε στο αυτονόητο της λήψης της τυπικής απόφασης με κίνδυνο να χαθεί το σχολείο για το Αίγιο.

«Γενικότερα ως δημοτική αρχή δε θέλουμε λόγια αλλά να μιλάνε τα έργα μας» είπε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, που έκανε περιεκτική αναφορά στις ενέργειες που απαιτήθηκαν όλο αυτό το διάστημα ώστε να προχωρήσει το σχολείο κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην συνεργασία με τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ζέρβα αλλά και την άμεση ανταπόκριση από πλευράς του δ/ντή του 1ου ΓΕΛ Αιγίου για τη συστέγαση του ΕΝΕΕΓΥΛ στις εγκαταστάσεις του 1ου Λυκείου.

Τόνισε ακόμη ότι γίνεται αγώνας δρόμου απ’ όλες τις πλευρές ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα την 13η Σεπτεμβρίου με την έναρξη του σχολικού έτους ώστε να φοιτήσουν στο ΕΝΕΕΓΥΛ Αιγίου τα παιδιά από την Αιγιάλεια. Ανέφερε δε τις ειδικότητες εκφράζοντας την ευχή, του χρόνου να υπάρξουν και νέες ειδικότητες.

Τομείς και ειδικότητες που θα λειτουργήσουν

Συγκεκριμένα η πρόταση αφορά στη λειτουργία των εξής Τομέων: 1ος Τομέας: Πληροφορικής. Ειδικότητες: 1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, 2.Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ. 2ος Τομέας: Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος. Ειδικότητες: 1. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου. 2.Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών. 3ος Τομέας: Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας. Ειδικότητες: 1. Αισθητικής. 2. Κομμωτικής Τέχνης.

Δέσμευση για κάλυψη των αναγκών του σχολείου σε εκπαιδευτικό προσωπικό από τον διευθυντή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ανδρέας Ζέρβας, υπερτονίζοντας την πολυσχιδή σημασία της λειτουργίας ενός ΕΝΕΕΓΥΛ και τις δυνατότητες που δίδονται σε παιδιά με ιδιαίτερα προσόντα, ανέφερε ότι η περιοχή του Αιγίου έχει αρκετά άτομα που μπορούν να επανδρώσουν μαθητικά το σχολείο αφού πέραν των 32 παιδιών που φοιτούσαν μέχρι σήμερα στο ΕΝΕΕΓΥΛ Πάτρας, δεδομένης της καταγραφής από το ΚΕΣΥ είναι αρκετά ακόμα τα παιδιά που θα μπορούν να φοιτήσουν στο ΕΝΕΕΓΥΛ του Αιγίου και που λόγω δυσκολιών στη μεταφορά δεν πήγαιναν στην Πάτρα. ΄΄Σε αυτά τα σχολεία εκτός εκπαίδευσης παρέχουμε και συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού και ψυχολογική υποστήριξη΄΄, τόνισε ο κ. Ζέρβας δίδοντας αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου και διαβεβαιώνοντας πως θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να καλυφθούν οι ανάγκες του σχολείου από εκπαιδευτικούς.

Σε αυτό στάθηκε και ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αιγίου Ηλίας Ανδρέου που, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η άμεση συνηγορία του για την συστέγαση του ΕΝΕΕΓΥΛ στο 1ο Λύκειο συνίσταται κυρίως στη συνεργασία και τους χειρισμούς τόσο διοικητικά όσο και ως προς τη χρηστή διαχείριση από πλευράς του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής και αντιδημάρχου Παιδείας. Να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες του ΕΝΕΕΓΥΛ θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ αίθουσες, ενώ τα παιδιά θα προαυλίζονται μαζί με τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Αιγίου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr