background img
banner
banner

Και βουλευτές στον κοινό αγώνα διεκδίκησης διατήρησης της Φυσικοθεραπείας

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Νέες μορφές συλλογικής δράσης και πολιτικής παρέμβασης πρόκειται να υιοθετήσει ο δήμος Αιγιαλείας για τη διάσωση του Παραρτήματος Αιγίου του Πανεπιστημίου Πατρών και τη διατήρηση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην πόλη. Η σύσκεψη της Κυριακής 17/10 που συγκάλεσε ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος στο Δημαρχείο, ήταν ουσιώδης και ενδεικτική των προθέσεων των παρισταμένων με κύριο συμπέρασμα πως όχι μόνο δεν υποστέλλεται η σημαία των κινητοποιήσεων αλλά ορθώνεται ακόμη περισσότερο.

Αυτή τη φορά στο κάλεσμα του δημάρχου ανταποκρίθηκαν περισσότεροι βουλευτές και οι τέσσερις από τους πέντε υπόλοιπους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν δια ζώσης ο Αχαιός υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιάσονας Φωτήλας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου. Μέσω τηλεδιάσκεψης έλαβαν μέρος ο Άγγελος Τσιγκρής και η Σία Αναγνωστοπούλου από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα. Επίσης, παρόντες ήταν οι δημοτικοί αρχηγοί Χρήστος Γούτος, Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε και η Βάσω Ψυχράμη.

Οι αποφάσεις…

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τη συνέχιση της δράσης διεκδίκησης της μη υιοθέτησης της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών από το υπουργείο, σχετικά με τη μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα, ήταν: Η υποβολή κοινής επερώτησης όλων των Αχαιών βουλευτών, μέσω της οποίας να εξηγούνται οι λόγοι που η πόλη δικαιούται την παραμονή του Τμήματος, με διαφοροποίηση από τις προηγούμενες επερωτήσεις στο γεγονός ότι θα συνυπογράψουν το αίτημα οι κοινοβουλευτικοί από όλα τα κόμματα που εκπροσωπούν τους Αχαιούς. Ακόμη, η προώθηση του αιτήματος αν δεν είναι δυνατόν για άρση της απόφασης, τουλάχιστον για «πάγωμα» της υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος. Επίσης, η συνέχιση της προσπάθειας των βουλευτών να επικοινωνούν το θέμα με τον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η δρομολόγηση των νομικών διαδικασιών για τη διεκδίκηση από το πανεπιστήμιο των απολεσθέντων από τη μη ανάπτυξη του Παραρτήματος με τέσσερις σχολές όπου η αρχική συμφωνία προέβλεπε. Ταυτόχρονα, η συντονιστική επιτροπή αιρετών και φορέων θα συνεχίσει τον προγραμματισμό του αγώνα με δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ ο υφυπουργός και οι βουλευτές θα ασκήσουν πιέσεις για το κλείσιμο του ραντεβού με την υπουργό Παιδείας.

Αρχικά έγινε αποτίμηση του συλλαλητηρίου της περασμένης Δευτέρας που χαρακτηρίστηκε ως επιτυχημένο από τον δήμαρχο, με τους βουλευτές ωστόσο του κυβερνώντος κόμματος να ξεκαθαρίζουν πως δεν συμφωνούν με τέτοιες τακτικές. Όπως ήταν αναμενόμενο, κοινή βούληση υπήρξε ως προς το ότι το Τμήμα πρέπει να διατηρηθεί.

Με αγωνιστική διάθεση ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος, αφού ανέφερε πως η Αιγιάλεια έχει χαράξει έναν κοινό δρόμο και πως ο δήμος είναι ένας που ομονοεί και συναποφασίζει, πρότεινε τα επόμενα βήματα, σε συνάρτηση με τις προτάσεις των βουλευτών.

Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στους δρόμους, ζητώντας από τον υφυπουργό και τους βουλευτές να μεταφέρουν ότι η πόλη δεν ησυχάζει, δεν κοιμάται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δίκιο της.

Ο υφυπουργός σε ρόλο διαμεσολαβητή

Ο κ. Κατσανιώτης πρότεινε δύο άξονες δράσης: Αφενός την επαναπροσέγγιση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Μπούρα από όλους τους αιρετούς κι αφετέρου τη δική του δραστηριοποίηση στην κατεύθυνση της προσπάθειας κλεισίματος ραντεβού με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την πραγματοποίηση συνάντησης με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και των δημοτικών παρατάξεων.

Από πλευράς δημάρχου και πολιτικών αρχηγών πάντως απορρίφθηκε η πρόταση για προσέγγιση του κ. Μπούρα, δεδομένης της κάθετης στάσης που έχει τηρήσει ως τώρα στο θέμα και της αμετάκλητης απόφασής του. Ο δήμαρχος μάλιστα πρότεινε να δοθεί βαρύτητα στο πώς δεν θα υπογραφεί το Π.Δ. και πώς θα ανασταλεί η υλοποίηση της εισήγησης της πρυτανείας.

Στον πρωθυπουργό έθεσε το θέμα ο Ιάσονας Φωτήλας

Ο Άγγελος Τσιγκρής δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί με βάση τον θεσμικό του ρόλο, ενώ ο κ. Φωτήλας έκανε γνωστό το γεγονός ότι έθεσε ο ίδιος το θέμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του μετέφερε πως έχει ως αρχή του να μην επεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ μιας πιο οργανωμένης προσπάθειας, τονίζοντας πως «ίσως από την αρχή το πήραμε λάθος», τασσόμενος υπέρ της επαναπροσέγγισης του Πρύτανη ώστε να εξαντληθεί η πίεση στο πρόσωπό του. Επίσης, ανέφερε πως υπάρχει και η Επιτροπή Αξιολόγησης στην οποία μπορεί ο δήμος να απευθυνθεί με τον αντιδήμαρχο Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο να τονίζει πως η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη και από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Πρόταση Μάρκου για κοινή ερώτηση όλων των βουλευτών του νομού

Η κ. Αναγνωστοπούλου «καυτηρίασε» το γεγονός ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν παρέστησαν στο συλλαλητήριο παρότι θα είχε σημασία το «όλοι μαζί» ενώ τόνισε πως πολλές φορές η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει λάβει υπόψη της τις εισηγήσεις των Πανεπιστημίων άρα στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να επικαλείται το αυτοδιοίκητο.

Τόνισε ακόμη πως η συζήτηση με τον Πρύτανη πλέον είναι ανώφελη και πως είναι απόφαση του υπουργείου και μόνο. Ο κ. Μάρκου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αν γύριζε ο χρόνος πίσω το δίπολο πανεπιστήμιο και εξουσία θα αναιρούσαν την απόφαση που ελήφθη βιαστικά χωρίς κριτήρια, αφού δεν αιτιολογείται κιόλας. Κατέθεσε δε την πρόταση για κοινή ερώτηση που υιοθετήθηκε με τον κ. Φωτήλα να αναλαμβάνει τη σύνταξή της. Επίσης, πρότεινε να ενεργοποιηθούν οι φοιτητές.

Κατά της λύσης επαναπροσέγγισης του Πρύτανη οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων

Ο κ. Γούτος τόνισε πως προφανώς οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι έχει προσφέρει το Αίγιο γι’ αυτή τη σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καταλογίζοντας ευθύνες στον δήμαρχο και ζητώντας να άρουν όλοι τις κομματικές τους ταυτότητες και να συνεργαστούν για τη διατήρηση της Φυσικοθεραπείας, ζητώντας και από τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η κ. Ψυχράμη επανέφερε το θέμα της δημιουργίας Σχολής Αμπέλου και Οίνου που η παράταξή της είχε θέσει από το 2019, ενώ χαρακτήρισε ως «χάσιμο χρόνου» το να τεθεί το θέμα εκ νέου στην πρυτανική αρχή. Τόνισε δε πως αναμένει το ραντεβού στο υπουργείο ώστε να συμμετάσχουν όλοι μαζί και οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του δήμου.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος είπε πως η Σχολή Οίνου και Αμπέλου δεν θα ήταν πανεπιστημιακή αλλά διετής και άρα δεν πρέπει να διεκδικηθεί τώρα που προέχει η διατήρηση της Φυσικοθεραπείας.
Επίσης και ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος τάχθηκε κατά της νέας προσπάθειας να μεταπειστεί ο Πρύτανης, προτείνοντας ανάρτηση πανό στις εισόδους της πόλης αλλά και ανοιχτή συνάντηση για το θέμα στο Αίγιο με τη συμμετοχή και δημάρχων και φορέων από άλλες περιοχές.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr