background img
banner
banner

Κατεδαφίστηκε το σπίτι του αείμνηστου Ανδρέα Μαγκλάρα στην οδό Ελίκης

ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ – ΙΣΩΣ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΕΙ ΩΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ

Ανάμνηση αποτελεί από χθες το παλαιό κτίριο της οδού Ελίκης 4 που ήταν το σπίτι του Αιγιώτη ιστορικού και δικηγόρου Ανδρέα Μαγκλάρα. Το ακίνητο που είχε κληροδοτήσει στον δήμο κατεδαφίστηκε διότι όχι μόνο είχε κριθεί ακατάλληλο, αλλά ήταν και επικίνδυνο για τους περαστικούς. Επίσης, υποβάθμιζε την αισθητική εικόνα της περιοχής.

Όπως ενημέρωσε τo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄η κατεδάφιση έγινε σε δύο φάσεις και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εργολαβίας για τα επικίνδυνα κτίσματα του Αιγίου. Δυστυχώς, η κατάσταση του κτιρίου ήταν τέτοια που δεν μας επέτρεπε να το υποστυλώσουμε ώστε να διατηρηθεί΄΄.

Αποφάσεις για κατεδάφιση από τα αρμόδια όργανα

Μετά τον τεχνικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, υπήρξε σχετική απόφαση για κατεδάφιση από το Συμβούλιο Κοινότητας Αιγίου τον προηγούμενο Φεβρουάριο αλλά και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τον περασμένο Ιούλιο που ομόφωνα είχαν αποφασίσει να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να κατεδαφιστεί το χαρακτηρισμένο ως ετοιμόρροπο κτίριο, το οποίο είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών και οχημάτων, από πιθανή κατάρρευσή του. Επιπλέον, είχε εκτιμηθεί πως η ύπαρξή του, εκτός από τον κίνδυνο κατάρρευσης, δημιουργούσε πρόβλημα υποβαθμίζοντας και την εικόνα της περιοχής, η οποία είναι πολυσύχναστη και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αιγίου.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας ελήφθη στην τελευταία συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα και αμέσως προχώρησε η εκτέλεσή της, δεδομένου ότι κρίθηκε πως η κατάσταση μπορεί να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας των βροχών του χειμώνα.

Είχαν καλυφθεί τα πάντα από χώματα…

Εντύπωση πάντως προκάλεσε στους περαστικούς το γεγονός ότι από το πρώτο στάδιο της κατεδάφισης το Σάββατο, πετάχτηκαν στον δρόμο διάφορα έγγραφα που πολλοί πίστεψαν ότι μπορεί να είχαν κάποια αξία σε σχέση με τον βίο του ιστορικού. Ερωτηθείσα από τo protionline.gr, η αντιδήμαρχος Ακίνητης Περιουσίας του δήμου Μαρία Γιδά, η οποία συμμετείχε με την ιδιότητά της ως συμβολαιογράφου τότε στην αποσφράγιση και την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του κληροδοτήματος, τόνισε πως εντός του σπιτιού δεν βρίσκονταν πολύτιμα έγγραφα και πως ό,τι υπήρχε και έπρεπε να διατηρηθεί, είχε δοθεί από τον ίδιο τον κάτοχό τους στην Ι.Λ.Ε.Α. Μάλιστα, όπως τόνισε η κ. Γιδά, ό,τι είχε απομείνει ήταν έγγραφα της δουλειάς του ως δικηγόρου, καθώς στο ισόγειο βρισκόταν το δικηγορικό γραφείο του αείμνηστου Ανδρέα Μαγκλάρα, η οροφή του οποίου όμως είχε σχεδόν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί τα πάντα από χώματα. Ερωτηθείσα αναφορικά με το πώς πρόκειται να αξιοποιηθεί ο χώρος από τον δήμο, η κ. Γιδά είπε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση, τονίζοντας ότι επειδή βρίσκεται στο σημείο αυτό κοντά στην αγορά, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πάρκινγκ ή ό,τι άλλο αργότερα είναι εφικτό να γίνει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr