background img
banner
banner

Η ενεργειακή κρίση «απειλεί»

ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ…

Την προσεχή Πέμπτη 7 Απριλίου με μία βραδινή (8.00) συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει προϋπολογισμό και πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων δήμου για το έτος 2022.

Η δημοτική αρχή θέτει προς ψήφιση το σχέδιο που ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή πριν λίγες ημέρες, ωστόσο σίγουρη θεωρείται η κατάθεση μίας ή και περισσοτέρων εναλλακτικών προτάσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ανεξάρτητα ωστόσο από το πότε θα βγει «λευκός καπνός» για τον προϋπολογισμό, μέγα ζητούμενο φέτος είναι το πώς θα μπορέσει να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι, συν τοις άλλοις, δημιουργείται για τον δήμο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

΄΄Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα οι δήμοι, είναι το οικονομικό και το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος που ταλανίζει τον πολίτη. Το κόστος της ενέργειας είναι τρομακτικό και μας γονατίζει οικονομικά. Πασχίζουμε να κρατήσουμε την κοινωνία μας σε μία ισορροπία διότι οι δήμοι έχουν και κοινωνικό έργο να επιτελέσουν και να είναι κοντά στον πολίτη. Τα χρήματα που έχουμε να λαμβάνουμε έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και μας εξαναγκάζει να εισπράττουμε τους πόρους από τη φορολογία του πολίτη΄΄. Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος περιέγραψε στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, με τον πλέον ζοφερό τρόπο την οικονομική δεινότητα στην οποία εισέρχεται ο δήμος.

Ο δήμος «μπαίνει μέσα» αλλά θα στηριχθεί το σχέδιο που ενέκρινε η Ο.Ε..

Χαρακτηριστικά έκανε γνωστό ότι ο δήμος Αιγιαλείας κατά μέσο όρο εισέπραττε 280.000 ευρώ από Τ.Α.Π. ή άλλα έσοδα το μήνα, ενώ τα λειτουργικά του είναι 250.000 με 260.000. Με την αύξηση όμως του ενεργειακού κόστους, αντί να λάβει 250.000 ή 300.000 ευρώ πήρε μόλις 60.000 ευρώ. ΄΄Είναι αυτονόητο πως δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν τα έξοδα που προκύπτουν. Πλέον ο δήμος “μπαίνει μέσα” περίπου 200.000 ευρώ. Πλέον είμαστε σε δύσκολη θέση και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για το ζήτημα, αν και δεν… υπάρχει. Ίσως να κληθούν οι δημότες να πληρώσουν κάτι παραπάνω για τα τέλη, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο και δυστυχώς δεν γίνεται να κάνουμε κάτι για να το αποφύγουμε΄΄, ανέφερε στo protionline.gr, ο δήμαρχος.

Ερωτηθείς για το εάν η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται, καθιστά μη υλοποιήσιμο τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε η Οικονομική Επιτροπή, είπε “προς το παρόν όχι” και συνέχισε: ΄΄Θα στηριχθεί στο σχέδιο που έχει ψηφιστεί από την Οικονομική Επιτροπή, καθώς σε αυτήν την φάση που βρισκόμαστε δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Υποχρεωτικά πρέπει να πάμε βήμα – βήμα, προέχει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και μετά βλέπουμε πώς θα το χειριστούμε΄΄. ΄΄Το έργο μας πρακτικά δυσκολεύει πάρα πολύ, αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τον δικό μας δήμο, αφορά κάθε δήμο της χώρας΄΄, πρόσθεσε ο κ. Καλογερόπουλος.

Η εναλλακτική πρόταση από την αντιπολίτευση και το σχόλιο του δημάρχου

Την ίδια ώρα, η μείζονα αντιπολίτευση που καταψήφισε το σχέδιο προϋπολογισμού της δημοτικής αρχής στην Οικονομική Επιτροπή, έχει εκφράσει τη βούληση να καταθέσει εναλλακτική πρόταση, με τον επικεφαλής Χρήστο Γούτο να ξεκαθαρίζει πως η παράταξή του προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης για έναν πιο ρεαλιστικό προϋπολογισμό που θα ωφελήσει στην πράξη δήμο και δημότες, ακολουθώντας τη λογική που υιοθέτησε και με τα δημοτικά τέλη. Η Βάσω Ψυχράμη επίσης έχει ζητήσει τους δεσμευμένους κωδικούς ώστε να επεξεργαστεί δική της πρόταση ενώ δεν αποκλείεται να καταθέσουν μία κοινή.

Σχολιάζοντας στo protionline.gr την πρόθεση των άλλων παρατάξεων να καταψηφίσουν την πρόταση της δημοτικής αρχής επί του προϋπολογισμού, ο δήμαρχος είπε: “Η δεδηλωμένη πρόθεση των άλλων παρατάξεων να καταθέσουν εναλλακτική λύση για τον προϋπολογισμό, είναι μία σαφέστατη πιστοποίηση ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με τον δήμαρχο. Έχουν το δικαίωμα να το κάνουν βεβαίως. Δεν έχουν όμως κανένα απολύτως δικαίωμα να δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην λειτουργία του δήμου”.

Ο προϋπολογισμός πάντως που ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή βάσει της εισήγησης της δημοτικής αρχής, είναι ισοσκελισμένος, με έσοδα της τάξεως 60.177.818,71 ευρώ όσες είναι και οι δαπάνες.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr