background img
banner
banner

Θλίψη από την εικόνα του πλατάνου που “αγκαλιάζει” το Ιερό Προσκύνημα

ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και τεράστια θρησκευτική κατάνυξη, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την τίμηση του Γενέθλιου της Παναγίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιώτισσας, για άλλη μια χρονιά! Πλήθος πιστών ζήτησαν ευλογία από την Μητέρα του Κυρίου και όλων των χριστιανών και όλοι όσοι παραβρέθηκαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις, ένιωσαν όμορφα και με ασύγκριτα συναισθήματα αγιοσύνης σε μία μαγευτική τοποθεσία που ξέρει πάντα να “μαγνητίζει” τα βλέμματα και να γαληνεύει τις ψυχές. Η ιδιαιτερότητα της συγκινητικής στιγμής όμως, “επισκιάστηκε” για μία ακόμη φορά, από την κατάσταση που βρίσκεται το πλατάνι που “αγκαλιάζει” το προσκύνημα.

Χοροστάτησαν τρεις Μητροπολίτες – Ποιοι παραβρέθηκαν

Με όλες τις τιμές και την κατανυκτική ατμόσφαιρα που αρμόζει στην περίπτωση, εορτάστηκε Τετάρτη 7 και Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου το εορταστικό διήμερο της εορτής. Το αποκορύφωμα ήταν η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγου, ο οποίος συλλειτουργούργησε με τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο και φυσικά με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμο. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Νίκος Μοίραλης, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Γεράσιμος Φεσσιάν, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και αρκετός λαός από τα Καλάβρυτα και την Αιγιάλεια, φορείς και εκπρόσωποι της πολιτικού κόσμου της περιοχής, καθώς επίσης εκατοντάδες πιστών και προσκυνητών οι οποίοι προσήλθαν με μεγάλη ευλάβεια για να ασπασθούν και να λάβουν τη χάρη της Παναγιάς.

Ο ιός που έχει προσβάλει το δέντρο

Ο επιθετικός και επικίνδυνος μύκητας που έχει προσβάλει τον επιβλητικό πλάτανο στην Παναγία την Πλατανιώτισσα, εμφανίστηκε πριν από 11 χρόνια, όταν “χτυπήθηκε” από τον ονομαζόμενο ιό των πλατάνων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων το οποίο εδρεύει στην Αθήνα και είναι το μοναδικό τεχνολογικό ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα που ασχολείται με τη διάγνωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους, ο συγκεκριμένος μύκητας έχει προσβάλει αρκετά αιωνόβια δέντρα και πλατάνια στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας και δυστυχώς, το περιθώριο αντιμετώπισής του και η ίαση, δεν έχει ανακαλυφθεί. Αυτό σημαίνει ότι το επιβλητικό δέντρο (που ουσιαστικά είναι τρείς κορμοί δέντρων που έχουν ενωθεί) στην πανέμορφη τοποθεσία της Πλατανιώτισσας, είναι θέμα χρόνου να σαπίσει ολόκληρο και να… γκρεμιστεί, ίσως και πιο σύντομα από όσο υπολογίζουν κάποιοι που παρακολουθούν την “πτωτική” πορεία του από πολύ κοντά, χρόνια τώρα. Η διαφορά που αντίκρισαν όσοι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Προσκύνημα στην χάρη Της, ήταν εμφανής και τίποτα δεν θυμίζει πλέον τον καταπράσινο πλάτανο που χάιδευε τα εικονίσματα…

Ένα τεράστιο ξερό κούτσουρο

Και στην περίπτωση του πλατάνου που είναι “ενσωματωμένος” στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας, αλλά και στους υπόλοιπους πλάτανους που έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλύψει κάποιος επιστήμονας τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης ή καταπολέμησής του. Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία, αρκετοί γεωπόνοι, γεωλόγοι και ειδικοί επιστήμονες που εξειδικεύονται σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις, παρ’ όλες τις εργαστηριακές προσπάθειες και έρευνες, δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ώστε να αποτρέψει η επιστήμη το… μοιραίο.

Η σημερινή του εικόνα, είναι ένα τεράστιο ξερό κούτσουρο, δίχως καμία ένδειξη ζωής και ανανέωσης, το οποίο νεκρώνεται σταδιακά από την ασθένεια και θα καταστραφεί πλήρως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θεωρείται δεδομένο δε, ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία και την οριστική σωτηρία του, καθώς έχει κηρυχθεί “Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης” και εποπτεύεται με την αυστηρή τήρηση κανόνων πρόληψης της Ε.Ε. για ανάλογα τέτοια μνημεία.

Η ασθένεια επεκτάθηκε σε δέντρα, από κάποια μηχανήματα που πραγματοποίησαν αντιπλημμυρικά ή άλλα έργα. Σε πολλές περιοχές μάλιστα, λέγεται ότι δημιουργήθηκαν οι συγκεκριμένοι ιοί από κλαδεύσεις δένδρων με μολυσμένα αλυσοπρίονα και άλλα εργαλεία, που δεν είχαν πραγματοποιήσει αποστείρωση ποτέ οι ιδιοκτήτες τους.

Δεν συσχετίζεται η περίπτωση του ιού των πλατάνων με το περιστατικό στην γέφυρα Τσαγρή

Να ξεκαθαριστεί ότι το περιστατικό που συνέβη στις 31 Αυγούστου στην Π.Ε.Ο. και στο ύψος της Γέφυρας του Τσαγρή, δεν συσχετίζεται καθόλου με την αρρώστια που προσβάλει τα πλατάνια ή τα υπεραιωνόβια δέντρα. Το συγκεκριμένο δέντρο μάλιστα, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου, δέχτηκε ισχυρή διάβρωση από την υγρασία και τις κακές καιρικές συνθήκες, γι’ αυτό και βρέθηκε… φαρδύ – πλατύ στο οδόστρωμα.

Ευτύχημα ήταν που δεν περνούσε κάποιος περαστικός από το σημείο, όμως για να μην υπάρξει σύγχυση, να ξεκαθαριστεί ότι η πάθηση του μεταχρωματικού έλκους δεν έχει συσχέτιση με την διάβρωση που υπέστη το συγκεκριμένο δέντρο, στα τέλη του περασμένου μήνα. Τέλος, να επισημανθεί ότι, σε ολόκληρη την Αιγιάλεια και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μπόρεσε να συλλέξει το protionline.gr για τις περιπτώσεις του ιού των πλατάνων, κανένα δέντρο που υπάρχει στα όρια του δήμου και λογίζεται ως αιωνόβιο ή φυσικό μνημείο, δεν έχει προσβληθεί από κάποια αρρώστια.

Το επιβλητικό και ιστορικό δέντρο της παραλίας του Αιγίου, ο λεγόμενος “Πλάτανος του Παυσανία”, είναι σε πολύ καλή κατάσταση (σύμφωνα με την… ηλικία του, που θεωρείται ότι είναι από τον 2ο αιώνα μ.Χ.) καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αιωνόβια δέντρα που έχουν ανάλογες αρρώστιες, εντοπίζεται σε φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου στην παρόχθια βλάστηση ποταμών και χειμάρρων και όχι κοντά σε θαλάσσια περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, η ασθένεια έχει καταστρέψει πολλά δέντρα σε οικιστικές περιοχές και πάρκα της Δυτικής Ελλάδας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr