background img
banner
banner

Προϊόντα διατροφικής αξίας στα γεύματα των παιδικών σταθμών

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ HACCP ΤΗΣ Ε.Ε ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ… ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι δομές του δήμου που θα “στεγάζουν” φέτος τα περίπου 300 παιδιά ηλικίας από 1,5 έως και 4,5 χρόνων. Το Νομικό Πρόσωπο του δήμου ξεκίνησε με νέες καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τη στήριξη της σύγχρονης τοπικής οικογένειας, προσφέροντας τις ιδανικές συνθήκες στα παιδάκια.

Ανάμεσα στα δεκάδες ανανεωτικά προγράμματα λειτουργίας, είναι και αυτό της παροχής των γευμάτων στους σταθμούς, με το νέο σύστημα HACCP της Ε.Ε. να ισχύει εξ ολοκλήρου και στην Αιγιάλεια. Ένα γαστρονομικό πρόγραμμα που “χαρίζει” μία απόλυτα ελεγχόμενη διατροφή στα επωφελούμενα παιδιά, με γεύματα που έχουν τις πιο υψηλές αξίες διατροφής και κορυφαίες, ελεγμένες ποιότητες.

Μεγάλη ποικιλία τροφίμων με βάση τη μεσογειακή κουζίνα

Το πρωινό που έχει επιλεγεί για την τρέχουσα σχολική χρονιά, περιλαμβάνει για πρωινό δημητριακά ολικής αλέσεως και ψωμί με χαμηλά λιπαρά, ενώ ανάλογα με την εποχή θα προσφέρονται ως πρώτο γεύμα κέικ μπανάνας, μηλόπιτες ή κουλουράκι Θεσσαλονίκης ή τοστ δίχως αλλαντικά και πολλά άλλα είδη.

Μάλιστα, επειδή πάντα ο πρώτος μήνας λειτουργίας θεωρείται και “μήνας προσαρμογής” για τους μικρούς μαθητές, ειδικά για τα πολύ μικρά παιδιά ή τα βρέφη, το θέμα του “πρωινού” είναι μία… εξίσωση που οι έμπειρες δασκάλες και οι υπεύθυνοι των δομών καλούνται να λύσουν, με την απόλυτη επιτυχία. Να σημειωθεί ότι, οι τάξεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, η πρώτη που περιλαμβάνει τα βρεφικά τμήματα των ηλικιών από 1,5 έως περίπου 2,5 χρόνων, ενώ η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα προνήπια, ηλικίας από 2,5 περίπου έως και 4,5 ετών.

Το κύριο γεύμα των μικρών μαθητών των δημοσίων παιδικών σταθμών για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, θα περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα της διατροφικής αλυσίδας. Τα λαχανικά, το ψάρι, το κρέας και το κοτόπουλο, τα όσπρια, οι σαλάτες και τα φρούτα εποχής, είναι είδη που θα “κυριαρχούν” στο μενού, ενώ υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις προϊόντων, ανάλογα με την περίσταση.

Παν. Ανδριόπουλος: “Οι γονείς πρέπει να είναι ήσυχοι, όλα είναι απολύτως ελεγμένα”

«Τα προγράμματα που θα ισχύσουν για φέτος, είναι προσαρμοσμένα σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας. Αυτό ακριβώς, θα ισχύσει και για τα γεύματα των παιδιών των δομών, καθώς είναι η πιο βασική προϋπόθεση, για εμάς. Υπάρχει μια νέα διατροφολόγος με την οποία συνεργαζόμαστε, η οποία θα παρακολουθεί από κοντά κάθε μαθητή και κάθε περίπτωση. Είμαστε υποχρεωμένοι και εφαρμόζουμε το σύστημα HACCP, το οποίο είναι ένα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων και παρέχει την απόλυτη ασφάλεια των αγαθών και των πρώτων υλών που θα μπουν σε κάθε δομή, ενώ το εκάστοτε γεύμα συνδέεται ευθέως με την απουσία “τροφιμογενών” μικροβίων. Αυτό μας εξασφαλίζει μεγάλη σιγουριά για το τι τρώει το κάθε παιδί και το πόσο ελεγμένο είναι το κάθε φαγητό» ανέφερε ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος.

Με νέα διατροφολόγο εφαρμόζεται το γαστρονομικό “πλάνο” των δομών

Μιλώντας στο protionline.gr για το θέμα η προϊσταμένη των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του δήμου Αιγιάλειας Αναστασία Φραόλα, τόνισε: “Φέτος το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των γευμάτων το “βγάζει” μια καινούρια διαιτολόγος με την οποία συνεργαζόμαστε και αυτή είναι η υπεύθυνη της επιλογής των φαγητών, για την ποσότητα ή την διατροφική αξία του κάθε γεύματος. Το διαιτολόγιο των παιδιών, καθορίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περίστασης και φυσικά, με τα στάνταρ της αξίας της μεσογειακής κουζίνας αλλά και το σύνολο της βρεφικής διατροφής. Ταυτόχρονα, το μενού των παιδιών ελέγχεται και από την παιδίατρο με την οποία συνεργάζονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, η οποία και αυτή “τσεκάρει” σε συνεργασία με την διαιτολόγο, εάν κάποιο παιδάκι έχει δυσανεξία σε συγκεκριμένη τροφή ή αν υπάρχει κάποιο άλλο διατροφικό πρόβλημα” ανέφερε η προϊσταμένη για τα γεύματα που θα ισχύσουν την φετινή χρονιά, τα οποία μαγειρεύονται εξ ολοκλήρου στις ίδιες τις δομές.

Τέλος, να σημειωθεί ότι φέτος και σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας των παιδικών σταθμών, η προστατευτική μάσκα προσώπου δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά απολύτως προαιρετική, ενώ οι δασκάλες των δομών που υπάρχουν σε όλο τον δήμο Αιγιάλειας, φορούν ήδη μάσκες και θα συνεχίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, εντελώς οικειοθελώς, διατηρώντας έτσι εξ ιδίας πρωτοβουλίας την “ισορροπία” της υγειονομικής ευθύνης.

Οι ιώσεις των μικρών παιδιών που… αρχίζουν από βδομάδα σε βδομάδα, με την έναρξη του φθινοπώρου, είναι άλλος ένας “πονοκέφαλος” για τους υπεύθυνους, ενώ για την τρέχουσα χειμερινή σεζόν, το σύνολο των παιδιών που επωφελούνται αγγίζει για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, τα 300 παιδιά. Το δε ωράριο λειτουργίας, είναι σε γενικές γραμμές από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, με μία “ευελιξία” ανά περίπτωση, που προσαρμόζεται αναλόγως ανά δομή. Οι υπεύθυνοι των χωρών θα ενημερώνουν επί καθημερινής βάσης τον κάθε Αιγιαλέα γονέα, για το γαστρονομικό “κομμάτι” της λειτουργίας του εκάστοτε σταθμού, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τη διατροφική συμπεριφορά του κάθε παιδιού ξεχωριστά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr