background img
banner
banner

Αξιόλογη πορεία στον χώρο των γραμμάτων…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΒΑΚΙΡΛΗ

Άκρως δημιουργικό είναι αυτό το φθινόπωρο για την καταγόμενη από την Αιγιάλεια λογοτέχνη Πόλα Γιαννακοπούλου – Βακιρλή, η οποία διαγράφει μία αξιόλογη πορεία στον χώρο των γραμμάτων. Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Βακχικόν», η έκτη ποιητική της συλλογή, με τίτλο «Ανταποκριτής πρώτης γραμμής». Επίσης, το διήγημά της «Η επιστροφή», αποτέλεσε την αφορμή για τη βράβευσή της στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζογραφίας.

Συγκεκριμένα, στις 20 Οκτωβρίου, ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», στην Αθήνα βράβευσε την κ. Γιαννακοπούλου – Βακιρλή, με το β’ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζογραφίας, στην ιστορική αίθουσα του συλλόγου, για το εξαίρετο διήγημά της «Η επιστροφή», το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Ακόμα, πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Βακχικόν» η έκτη ποιητική συλλογή της, με τίτλο «Ανταποκριτής πρώτης γραμμής», από τον ομώνυμο τίτλο του πρώτου ποιήματος. Είναι μία μία συλλογή που διεκτραγωδεί και παρουσιάζει με διάφορους τρόπους τη ζωή και τα πάθη των έγκλειστων ανθρώπων της πανδημίας. Άλλοτε με αλληγορικό τρόπο, άλλοτε με χιουμοριστικό, άλλοτε με πολύστιχα κι άλλοτε με ολιγόστιχα ποιήματα, διαπερνά όλες τις κοινωνικές και συναισθηματικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν και προσπαθεί να λυτρώσει τον αναγνώστη. Αποτελείται από 54 ποιήματα.

Εκ βαθέων…

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη λογοτεχνική της πορεία, η συγγραφέας – ποιήτρια, απάντησε στα παρακάτω ερωτήματα…

Για ποιον λόγο ασχοληθήκατε με τη γραφή;
Από εσωτερική ανάγκη για έκφραση ιδεών και συναισθημάτων.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η συγγραφή για εσάς;
Η ποίηση είναι συνήθως δύσκολη υπόθεση, είναι ανατάραξη νου και ψυχής και περιπέτεια στον κόσμο των λέξεων.

Μοιραστείτε μαζί μας τη στιγμή που αποφασίσατε να γράψετε το πρώτο σας βιβλίο.
Ήταν καταλυτικά τα ερεθίσματα, πολιτικά και κοινωνικά όταν ξέσπασε η κρίση μετά το 2010 κι αυτό το γεγονός πυροδότησε την αγωνία και τη φαντασία μου.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος που διαβάζει το βιβλίο σας όταν το τελειώσετε;
Ο φίλος και κριτικός αναλυτής, φιλόλογος και αυτός, ο Κώστας.

Εμπεριέχουν οι ήρωές σας ένα κομμάτι του εαυτού σας και σε ποιον βαθμό;
Πάντοτε οι ήρωες, είτε στο διήγημα είτε σε ένα ποίημα με δραματικότητα, εμπεριέχουν βιώματα και προσωπικές καταστάσεις χωρίς να γίνεται αυτοβιογραφικό.

Απευθύνεστε σε συγκεκριμένο πρόσωπο όταν γράφετε ένα βιβλίο;
Όχι βέβαια, θεωρώ πως το ποιητικό υποκείμενο κυρίως συνομιλεί με κάθε μελλοντικό αναγνώστη. Τότε το μήνυμα γίνεται καθολικό.

Έχετε αγωνία για τις αντιδράσεις των αναγνωστών σας;
Κάθε συγγραφέας έχει αυτή την αγωνία για τον τρόπο που οι αναγνώστες θα υποδεχτούν ένα βιβλίο. Η αποδοχή ή η απόρριψη ενός βιβλίου αποτελούν τα δυο πιθανά ενδεχόμενα για τον συγγραφέα. Ωστόσο, αν συμβεί το δεύτερο, δεν πρέπει να επέρχεται απογοήτευση αλλά νέο ξεκίνημα.

Πόσο τολμηρή είστε στη γραφή σας; Θέτετε περιορισμούς στον εαυτό σας λόγω κοινωνικών συμβάσεων;
Η γραφή οφείλει να είναι τολμηρή και αποκαλυπτική και να θίγει τα κακώς κείμενα χωρίς να γίνεται προσβλητική. Πρέπει να είναι ριζοσπαστική, να έχει μια δυναμική χωρίς συγκρουσιακό χαρακτήρα.

Από τι πάσχει κατά την γνώμη σας η ελληνική λογοτεχνία;
Πάσχει κυρίως η ποίηση σε ό,τι αφορά την αναγνωστική στενότητα. Υπάρχει πληθώρα ποιητικών συλλογών που μένουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Η τύχη της πεζογραφίας είναι καλύτερη.

Ποια ήταν η αφορμή για το τελευταίο σας βιβλίο;
Οι εγκλεισμοί και τα δεινά της ανθρωπότητας λόγω του covid’19. Αυτά τα πρωτόγνωρα πράγματα αποτέλεσαν και το υλικό για την έκτη μου συλλογή με τίτλο: Ανταποκριτής πρώτης γραμμής.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr