background img
banner
banner

Ιστορική μνήμη από τους μαθητές τεσσάρων σχολείων!

ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Με μία μεγάλη εκδήλωση που παρουσιάστηκε στο Αίγιο και τα Καλάβρυτα, οι μαθητές τεσσάρων σχολείων, τίμησαν στην Ιστορική Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς. Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Καλάβρυτα 13/12/43. Ήμουν τότε παιδί…» και για αυτήν συνεργάστηκαν αρμονικά μαθητές από τα σχολεία: Γυμνάσιο Καλαβρύτων, 1ο Γυμνάσιο Αγίου, 1ο και 2ο ΓΕΛ Αιγίου.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης, την διδασκαλία της ορχήστρας και της χορωδίας, που παρουσίασε το σχετικό πρόγραμμα, είχε η καθηγήτρια μουσικής του 1ου Γυμνασίου Αιγίου Μαρία Παπαγεωργίου. Την εκδήλωση στο Αίγιο, την άνοιξαν οι Διευθυντές των συνεργαζόμενων σχολείων: Ροδοπούλου Ιωάννα Διευθ. Γυμν. Καλαβρύτων, Αγγελοπούλου Κωνσταντίνα Διευθ. 1ου Γυμν. Αιγίου, Αγγελόπουλος Γεώργιος Διευθ. 2ου ΓΕΛ Αιγίου, Ανδρέου Ηλίας Διευθ. 1ο ΓΕΛ Αιγίου. Χαιρετισμό απεύθυνε, στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, που μίλησε με θερμά λόγια για την μεγάλη προσπάθεια των μαθητών και των καθηγητών τους.

Με πολύ προσεγμένα κείμενα, αφηγήσεις Καλαβρυτινών παλαιότερες και σύγχρονες και με μοναδικά τραγούδια, οι μαθητές της πολυπληθούς χορωδίας και ορχήστρας, καθήλωσαν και συγκίνησαν τους θεατές της κατάμεστης αίθουσας «Απόλλων», στο Αίγιο. Παρουσίασαν επίσης πώς ήταν τα Καλάβρυτα πριν την καταστροφή, το χρονικό της εκτέλεσης αλλά και τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν τα γυναικόπαιδα για να επιβιώσουν και να ξαναφτιάξουν την κατεστραμμένη πόλη τους. Στο τέλος της εκδήλωσης, η κ. Παπαγεωργίου μίλησε για την αξία της ιστορικής μνήμης και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλους τους συντελεστές.

Ποιοι συμμετείχαν

Διάβασαν οι μαθητές: Δημητριάδη Βιργινία, Μπούνια Δανάη, Αποστολοπούλου Ευθυμία, Κοντογεώργη Βασιλική. Τα τραγούδια ερμήνευσε η 80μελής χορωδία από μαθητές τεσσάρων σχολείων. Ορχήστρα: Βιολί: Καρβελά Ασημίνα. Φλάουτο: Νικολάρα Κων/να. Μπουζούκι: Χριστοδουλόπουλος Μιχάλης. Σαντούρι : Μάντζιου Κλεονίκη. Τουμπελέκι: Μπατάλη Αναστασία. Αρμόνια: Τσουμπός Γεωργ., Ρασσιάς Αγγ., Βασιλοπούλου Αθαν., Βλάχου Μυρσ. Σταυρίδης Δαμιανός. Κιθάρες: Φράγκος Κων., Σεφέρης Βασ., Κουσουρής Κων., Μεντζελοπούλου Μάρα, Πετροπούλου Ιφιγ., Μωραΐτη Σοφία, Βλάχου Θεώνη, Χατζή Δήμ., Αδαμόπουλος Κων., Μπούνιας Παντ., Πορτοκάλη Μαριέλενα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν προς τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, τον δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλο και τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλο για την παρουσία τους και γιατί η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των φορέων που εκπροσωπούν. Τέλος, δόθηκαν συγχαρητήρια από τους δύο δημάρχους τόσο στην εκδήλωση του «Απόλλωνα» όσο και στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων, σε μαθητές και καθηγητές που συνέπραξαν για να δημιουργήσουν αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση.

Οι φωτογραφίες είναι του Βασίλη Μανουηλίδη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr