background img
banner
banner

Πλατεία: Και τώρα… τρέχουμε

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΑΓΧΩΝΕΙ ΤΟ «DEADLINE» ΤΗΣ 31ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Το ζήτημα αποπεράτωσης του έργου της… πολύπαθης πλατείας Αγ. Λαύρας έχει δρομολογηθεί, μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα και τη σχετική ομοφωνία παρά τις ενστάσεις, ωστόσο η «μάχη» των εντυπώσεων και των διαφορετικών εξηγήσεων των εξελίξεων από τις παρατάξεις, καλά κρατούν… Ευχής έργο και μέγα ζητούμε – για πολλούς και διαφορετικούς λόγους – αποτελεί η παράδοση του έργου πριν το τέλος του έτους, με την… κλεψύδρα ήδη να μετρά αντίστροφα…

Κι αν πολίτες και αιρετοί πήραν «βαθιά ανάσα» από την εξέλιξη της περασμένης εβδομάδας, που έδωσε «πράσινο φως» στην κατασκευαστική εταιρεία «Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε.» να εκτελέσει το έργο με έκπτωση 7%, ήτοι με 2.455.199,99€, θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τα κακοτράχαλα σημεία της πολυσκαμμένης πλατείας, δεν είναι τα μόνα σημεία που παρουσιάζουν έναν βαθμό δυσκολίας.

Τα ενδεχόμενα «εμπόδια»

Αρχικά θα πρέπει να γίνει έγκριση νομιμότητας της απόφασης που έλαβαν επιτροπή διαπραγμάτευσης και Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έγκριση του περιεχομένου της σύμβασης με τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, καθότι πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ, διαδικασία που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 15 ημέρες περίπου. Όταν τελειώσουν οι εγκρίσεις, ο ανάδοχος το πολύ σε διάστημα ενός μήνα, θα υπογράψει τη σύμβαση και θα αρχίσουν οι εργασίες, δεδομένου ότι έχει ήδη τεχνικό συνεργείο στην περιοχή (κατασκευάζει τις νέες εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Α.ΜΕ.), γεγονός άλλωστε που έπαιξε ρόλο στην απόφαση της δημοτικής αρχής να τον συμπεριλάβει στη διαπραγμάτευση, ούτως ώστε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Όσα, όμως φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος, κι αυτό είναι κάτι που ενστερνίζεται ο κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος πολλάκις έχει αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο πως ο μεγαλύτερος «εχθρός» των έργων, είναι ο χρόνος. Ούτως ή άλλως και παρά του αισιόδοξου κλίματος από τη στιγμή που… βγήκε λευκός καπνός, οι επιφυλάξεις του δημάρχου ως προς τα εμπόδια που ενδεχομένως προκύψουν, αλλά και οι αμφιβολίες της αντιπολίτευσης, δεν αφήνουν κανέναν να… κοιμάται ήσυχος.

΄΄Αναμένουμε τις εγκρίσεις, ελπίζουμε να έρθουν άμεσα, το πολύ μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, ώστε να ξεκινήσουμε΄΄, αρκέστηκε να επισημάνει στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, αναφορικά με τη διαδικασία.

Ως προς το τι μπορεί να προκύψει, αυτό το επισήμανε ο ίδιος ο δήμαρχος στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης. ΄΄Δεν γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε, ίσως χρειαστούν τροποποιήσεις. Και βέβαια, μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο η πλατεία Αγ. Λαύρας. Ακόμη δεν έχει σκαφθεί η Τρίγωνη Πλατεία και δεν ξέρουμε τι θα βρούμε αποκάτω΄΄, τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο…

Και βέβαια, ο μεγαλύτερος «βραχνάς» της δημοτικής αρχής, πέρα από το πολιτικό κόστος ενδεχόμενης περαιτέρω καθυστέρησης του έργου, είναι τα στενά, πλέον, ασφυκτικά περιθώρια του ΕΣΠΑ που προβλέπουν, ότι αν δεν παραδοθεί το έργο και δεν είναι λειτουργικό ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ο δήμος θα κληθεί να επιστρέψει τα 3,5 εκατ. ευρώ, κάτι που θα βαρύνει την επόμενη δημοτική αρχή και τους δημότες… Πέρα βέβαια από κάθε κινδυνολογία, η επανέναρξη έχει δρομολογηθεί και άπαντες επιθυμούν την ολοκλήρωση του έργου… χθες.

Οι απαντήσεις του δημάρχου για τις εταιρείες και η… ωριμότητα της αντιπολίτευσης

Πολύς λόγος πάντως έγινε και για τη στάση που τήρησαν οι παρατάξεις στο μείζον αυτό θέμα, με τον δήμαρχο, να απαντά για τους λόγους που δόθηκε προβάδισμα στην εν λόγω εταιρεία παρά το σχετικά μικρό ποσοστό έκπτωσης του 7% (όπως χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση) αλλά και για τα κριτήρια επιλογής των τριών υποψηφίων εταιρειών.

Συγκεκριμένα, σε δελτίο Τύπου που εξεδόθη από το γραφείο δημάρχου, επισημαίνονται τα εξής: «Η στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της έγκρισης του πρακτικού της αρμόδιας επιτροπής για την ανάδειξη νέου αναδόχου που θα αποπερατώσει την Πλατεία Αγίας Λαύρας και τη γύρω περιοχή, υπήρξε ώριμη κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης» σημείωσε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ενέκρινε το πρακτικό κατά συντριπτική πλειοψηφία, χωρίς καμία αρνητική ψήφο. «Έστω και στο ‘και πέντε’ είδαμε μια συμπεριφορά ωριμότητας σε αυτό το ζήτημα και αυτό μας ικανοποιεί όλους. Ελπίζω πως στο εξής δεν θα υπάρξει κανένα άλλο εμπόδιο καθώς, κακά τα ψέματα, καθένας μπορεί -ακόμα και χωρίς ιδιαίτερο λόγο- να κάνει κάποια ένσταση και να ζητήσει αναστολή εκτέλεσης εργασιών, απλά και μόνο για να καθυστερήσει το έργο» συμπλήρωσε ο δήμαρχος τονίζοντας: «Δυστυχώς στη χώρα μας, όποιος θέλει να βάλει τρικλοποδιά μπορεί να το κάνει και μάλιστα ατιμωρητί, σε αντίθεση με τα περισσότερα κράτη της ΕΕ όπου προβλέπεται ακόμα και ποινή για όποιον κακόβουλα προχωρά σε αναίτια ένσταση».

Σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία κλήθηκαν οι τρεις εργολαβικές εταιρείες που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση, ο κ. Καλογερόπουλος διευκρίνισε ότι «η διαδικασία έγινε βάσει της κείμενης νομοθεσίας και οι επιλογές έγιναν από την αρμόδια επιτροπή διαγωνισμών, έχοντας ως πρωτεύοντα γνώμονα το πόσο μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και εντός χρονοδιαγράμματος το έργο, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να καταλογιστεί η δαπάνη περίπου 3,5 εκ. ευρώ στον Δήμο που θα κληθεί να τα επιστρέψει αλλά και κυρίως να μην μείνει το Αίγιο χωρίς την κεντρική του πλατεία».

Χρ. Γούτος: “Και ο κ. Καλογερόπουλος έδειξε ωριμότητα και επιτέλους μας άκουσε”

Τα δικά του επιχειρήματα παραθέτει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, επισημαίνοντας: ΄΄Όταν η δημοτική αρχή τηρεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις νομιμότητας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως όταν δεν τις τηρεί, θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, δεν διανοούμαι τι θα είχε συμβεί εάν είχε κάνει υποκατάσταση του πρώτου αναδόχου χωρίς να το προβλέπει ο νόμος. Θα πηγαίναμε σε μακροχρόνια εμπλοκή της κατασκευής του έργου. Δηλώνω κι εγώ ότι ο κ. Καλογερόπουλος έδειξε ωριμότητα και άκουσε επιτέλους αυτά που του φωνάζω επί ενάμιση χρόνο. Αλλά το ερωτήματα παραμένει: Γγιατί έπρεπε να χάσουμε ενάμιση χρόνο και να βασανιστούμε, ο ίδιος, εμείς και οι δημότες της Αιγιάλειας; Γιατί όταν ο εργολάβος είπε «αδυνατώ να συνεχίσω το έργο», δεν δρομολογήθηκαν αμέσως διαδικασίες διαπραγμάτευσης;΄΄.

Σχετικά με τις ανησυχίες για τη συνέχιση του έργου, ο κ. Γούτος, είπε: ΄΄Ο ίδιος ο δήμαρχος τόνισε πως «δεν ξέρουμε τι τροποιητικές μελέτες θα χρειαστούν, δεν ξέρουμε τι θα βρούμε στην Τρίγωνη Πλατεια». Θέλω να πιστεύω ότι η δημοτική αρχή δεν θα κωλυσιεργήσει άλλο και ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουμε τα χρήματα. Ο χρόνος πια δεν είναι σύμμαχός μας και η δημοτική αρχή πρέπει να τρέξει πάρα πολύ γρήγορα. Και συν τοις άλλοις, πρέπει να αναλογιστούμε και το ενδεχόμενο να μην βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες. Ο δήμαρχος έπρεπε να τα γνωρίζει αυτά και να τα έχει προβλέψει. Η λανθασμένη ως τώρα τακτική του δεν συνάδει με την υποτιθέμενη εμπειρία του. Αυτά δεν μπορεί να τα ήξεραν όλοι οι άλλοι και να μην τα ήξερε ο ίδιος που με τους χειρισμούς του έφερε την κατάσταση εδώ που την έφερε. Και ακόμη δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του, δεν ακούσαμε μία συγγνώμη. Ο δήμαρχος πρέπει να είναι μπροστά, να μην κρύβεται με ψέματα. Εάν ο κ. Καλογερόπουλος παραδεχόταν από την αρχή «έκανα λάθος, ελάτε να δούμε πώς θα το διορθώσουμε», θα το είχαμε προσπεράσει και τώρα θα είχαμε πλατεία. Προτίμησε όμως να μετακυλύει το βάρος αλλού και όχι απλά δεν αναγνωρίζει τα λάθη του αλλά… βγαίνει κι από πάνω΄΄.

Β. Ψυχράμη: “Να αντιμετωπίσει και το θέμα του ηλεκτροφωτισμού με τη δέουσα σοβαρότητα”

Μιλώντας στo protionline.gr για το θέμα και τα όσα ο δήμαρχος ανέφερε στην ανακοίνωσή του για την αντιπολίτευση, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη, σχολίασε: ΄΄Την ανωριμότητα της διοίκησης του κ. Καλογερόπουλου, καλύψαμε στο ζήτημα της πλατείας Αγίας Λαύρας και περιμένουμε να κάνουμε το ίδιο και στις άλλες αστοχίες και επιζήμιες για τους δημότες ενέργειές του, όπως είναι το θέμα του ηλεκτροφωτισμού. Περιμένουμε να αντιμετωπίσει επιτέλους και το θέμα αυτό με τη δέουσα υπευθυνότητα και ωριμότητα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr