background img
banner
banner

Υποσχέθηκαν συνεργασία, ζήτησαν ευσυνειδησία…

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

«Έγνοια, ενημέρωση, συνεργασία» είναι το τρίπτυχο που συγκεντρώνει τα συμπεράσματα της προχθεσινής χρήσιμης όσο και ενδιαφέρουσας συζήτησης για θέματα αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου.

Οι αναγνωρισμένες ενέργειες του δήμου Αιγιαλείας ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων και η ευθυγράμμιση των δημοτών με τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης ενώ «to the point» ήταν η τοποθέτηση της Ειδικής Γραμματέα Προστασίας των Ζώων, του υπουργείου Εσωτερικών Μαριάνθη Δημοπούλου. Να σημειωθεί ότι ενθαρρυντική ήταν η παρουσία του κόσμου στην αίθουσα, παρά το γεγονός ότι την ίδια ώρα πραγματοποιείτο κι άλλη εκδήλωση σε άλλο σημείο της πόλης.

Στους αρχικούς χαιρετισμούς τους, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μέριμνας γύρω από τα αδέσποτα διότι, «ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι δείγμα πολιτισμού» όπως τόνισε, ενώ οι εκπρόσωποι των βουλευτών Άγγελου Τσιγκρή και Ιάσονα Φωτήλα ανέφεραν πως η κυβέρνηση πλέον νομοθετεί για το θέμα των αδέσποτων και στηρίζει τους δήμους στο κομμάτι της διαχείρισης.

Να γίνει υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων

Τα θετικά του νέου νόμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει και τρωτά σημεία – όπως είπε – αναγνώρισε στην εισήγησή της η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιαλείας Σία Σοφιανοπούλου, τονίζοντας πως ΄΄ως τώρα η πολιτεία δεν έκανε σοβαρή προσπάθεια να ελέγξει και τα δεσποζόμενα, ευτυχώς όμως υπήρξε σχετική πρόβλεψη στον Ν.4830/21 που νομοθέτησε την υποχρέωση στείρωσης, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα δημιουργίας αδέσποτων. Παρόλο που ανέστειλαν το άρθρο αυτό του νόμου, δεσμεύτηκαν ότι θα το επαναφέρουν ως τις 31 Μαρτίου. Πρέπει να γίνει το συντομότερο για να μην έχουμε νέες… στρατιές αδέσποτων. Το ζήτημα των αδέσποτων είναι μία μεγάλη ευθύνη της πολιτείας που για πολλά έτη τη μετακυλούσε στις φιλοζωικές οργανώσεις. Η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει κι άλλο τους δήμους σε αυτή την προσπάθεια. Ήδη ο δήμος Αιγιαλείας εφαρμόζει πολύ σωστή διαχείριση και θα ήταν σε ακόμη καλύτερο επίπεδο αν υπήρχε μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Επίσης θα θέλαμε μεγαλύτερη βοήθεια και από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας΄΄.

Ανάλυση υποχρεώσεων ιδιοκτητών ζώων – δήμων

Η κ. Δημοπούλου, που συμμετείχε διαδικτυακά καθώς λόγω των προβλημάτων του καιρού δεν κατέστη εφικτό να παραστεί, είπε πως ΄΄η διαχείριση των αδέσποτων αποτελεί πρόβλημα και όχι τα ίδια τα ζώα΄΄ και πως ΄΄για πολλά χρόνια δεν υπήρχε καν διαχείριση ενώ οι δήμοι δεν είχαν επιχορηγήσεις κάτι που δεν ισχύει πλέον΄΄. Τόνισε ακόμη ότι ΄΄οι δήμοι οφείλουν να «σηκώσουν τα μανίκια» για να εργαστούν για το θέμα΄΄, κάνοντας γνωστό πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 3 εκατομμύρια αδέσποτα! ΄΄Δεν θέλουμε να μαζέψουμε τα αδέσποτα ζώα και να τα κρύψουμε κάπου αλλά να γνωρίζουν όλοι τις ευθύνες που είναι εμβολιασμός του αδέσποτου, στείρωση, κτηνιατρική περίθαλψη, προστασία και επανατοποθέτηση στο φυσικό περιβάλλον΄΄, είπε, καταλήγοντας πως η συνεργασία πολιτείας, δήμων, εθελοντών και δημοτών είναι η λύση στην αντιμετώπιση του θέματος.

Η λύση είναι αλληλένδετη με τη στάση του δημότη

Ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας και πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής του δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων Γιώργος Φραγκονικολόπουλος που, κατά γενική ομολογία, προσφέρει σημαντικό έργο στον τομέα αυτό, επισήμανε μεταξύ άλλων: ΄΄Το πρόβλημα του δήμου με τα αδέσποτα ζώα, δεν έχει επιλυθεί ούτε με τις δεκάδες στειρώσεις, ούτε με τα καταφύγια, ούτε με την ιατρική περίθαλψη και τα κονδύλια που «κόβονται» από το υπουργείο. Η λύση στο πρόβλημα έχει να κάνει με την υπευθυνότητα του κάθε δημότη και την ευσυνειδησία του. Χρειάζεται να υπάρξει μία υπεύθυνη στάση από τους πολίτες που έχουν δεσποζόμενα ζώα. Όλοι οφείλουν να βοηθούν με κάθε τρόπο στο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε. Η ευσυνειδησία και η υπεύθυνη στάση του κόσμου στο θέμα αυτό, είναι το «κλειδί της υπόθεσης» και θα καθορίσει την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας΄΄.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ακόμη, ο Φωκίων Ζαΐμης αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μιλώντας για τις ενέργειες και τα σημαντικά βήματα της πολιτείας για το ζήτημα, ο Κωνσταντίνος Μήλιος προϊστάμενος τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η Αλεξάνδρα Δημοπούλου μέλος του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr