background img
banner
banner

Ο ηλεκτροφωτισμός… αναβοσβήνει στον δήμο

ΣΤΙΣ 2 ΜΑΪΟΥ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ – ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Η ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Την εισήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμού που θα κρίνει ως μη συμφέρουσα για τον δήμο τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων του δήμου Αιγιαλείας, αναμένει η Νομική Υπηρεσία του δήμου, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του δήμου στην εκδίκαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της αίτησης της προσωρινής αναδόχου του διαγωνισμού, που έχει ζητήσει απόρριψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για ματαίωση της σύμβασης.

Έχει προηγηθεί νέα ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έκανε αποδεκτή την εισήγηση του νομικού συμβούλου του δήμου Γιώργου Μπέσκου, που προβλέπει: «Α) Να ζητηθεί κατά επανάληψη της διαδικασίας με τον ορθά νομικό τρόπο έκφραση γνώμης της Επιτροπής διαγωνισμού του έργου και να ληφθούν μετά αυτής οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα με ταυτόχρονη ανάκληση μετά την έκδοση απόφασης, των αποφάσεων που ελήφθησαν χωρίς γνώμη της Επιτροπής διαγωνισμού. Από τη στιγμή που ήταν ομόφωνη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ματαίωση διαγωνισμού είναι αυτονόητο ότι η έκφραση γνώμης αφορά τη προδικασία που πρέπει να τηρηθεί σε κάθε περίπτωση. Β)Να διερευνηθεί ποιος και με ποια εξουσιοδότηση απέστειλε και εάν, απόψεις δυνάμει των οποίων συνομολογεί ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε περί ματαίωσης του διαγωνισμού τυγχάνει μη νόμιμη. Η επίκληση στο δικόγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη σελίδα 10 αυτής, η οποία τονίζεται με έντονη γραφή θέτει ευθέως σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Δήμου και αποδυναμώνει σφόδρα τα νομικά επιχειρήματα, αφού εμφαίνεται ότι ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού φέρεται κάποιος στις απόψεις που έστειλε στην Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. ή σε κάποιο άλλο φορέα να ήρθε σε ευθεία αντίθεση με την προαναφερθείσα απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση είχε οριστεί για τις 4 Απριλίου και από τον δήμο Αιγιαλείας ζητήθηκε αναβολή με νέα ημερομηνία εξέτασης τη μεθεπόμενη Τρίτη 2 Μαΐου, ωστόσο η απόφαση αναμένεται σε διάστημα ενός μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ως βασικός λόγος της σχετικής προσφυγής είναι ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν εξεδόθη κατόπιν της διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής Διαγωνισμού, όπως προβλέπεται από το άρθρο 106 του Ν. 4412/16. Έτσι, ως τις 2 Μαΐου, εκτός από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί ματαίωσης που έχει ήδη ληφθεί, θα πρέπει να έχει υπάρξει και η αντίστοιχη εκτίμηση της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μπέσκου, η έκφραση γνώμης της Επιτροπής Διαγωνισμού δεν είναι δεσμευτική για το Δημοτικό Συμβούλιο, επομένως και τώρα μπορεί να υπάρξει η σχετική γνωμοδότηση.

Οι αιχμές για τον ρόλο της Τεχνικής Υπηρεσίας

Σύμφωνα με τον κ. Μπέσκο, στην προσφυγή της εταιρείας αναφέρεται ότι η αναθέτουσα αρχή συνομολογεί στις απόψεις της ότι η απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο περί ματαίωσης του Διαγωνισμού τυγχάνει μη νόμιμη. Τονίζει έτσι πως το γεγονός αυτό είναι διερευνητέο ως το προς το ποιος συνέταξε τις συγκεκριμένες απόψεις, από τη στιγμή που ομόφωνα η αναθέτουσα αρχή δια του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε τη ματαίωση του Διαγωνισμού. Επισημαίνει ακόμη πως η συγκεκριμένη αποστολή απόψεων, εφόσον αποδειχτεί ότι εστάλη, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνοντας υπόψη έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου δυνάμει του οποίου επισημάνθηκε ότι η συγκεκριμένη σύμβαση δε διασφαλίζει τα συμφέροντα του δήμου Αιγιαλείας και κατ’ εφαρμογή της αρχής της διαφάνειας δεν πρέπει να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και να υπογραφεί, αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού.

Είναι σαφές ότι οι ισχυρισμοί της Νομικής Υπηρεσίας περί του ρόλου που έχει διαδραματίσει η Τεχνική Υπηρεσία στο θέμα δεν αποτελούν μόνον υπαινιγμούς, καθότι υπήρξαν ονομαστικές αναφορές και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κύκλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας ωστόσο… αντιστρέφουν τα «βέλη», διερωτώμενοι για τους λόγους για τους οποίους «κόπτεται» η Νομική Υπηρεσία με χαρακτηριστικό το ότι για να εισηγηθεί για ένα θέμα η Νομική Υπηρεσία θα πρέπει να πάρει εντολή από τον δήμαρχο, κάτι που προβλέπεται και από τον ΟΕΥ. Μάλιστα, από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας τονίζεται πως υπήρξαν και ανυπόστατοι χειρισμοί είτε εσκεμμένα είτε από άγνοια και πως ο νομικός σύμβουλος του δήμου δεν μπορεί να υποδεικνύει στις άλλες υπηρεσίες πώς να λειτουργούν. Σημειώνουν δε πως ακόμη κι αν κάτι δεν ήταν σωστό, δεν έχει κάποιο δικαίωμα ένας νομικός σύμβουλος να παρέμβει.

Ίσως ο δήμος και κατ’ επέκταση οι δημότες, κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια…

Πόσο βέβαιο είναι όμως ότι ο φάκελος «αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού» θα κλείσει ανώδυνα για τον δήμο Αιγιαλείας;
Ταυτοχρόνως, εκφράζονται φόβοι ότι ο προσωρινός ανάδοχος ενδεχομένως δικαιωθεί, πράγμα που θα σημαίνει ότι δήμος θα πληρώσει άδικα, ενώ δεν αποκλείεται αυτή η ματαίωση να στοιχίσει και εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα δίχως να… αλλαχθεί ούτε μία λάμπα. Ήταν χαρακτηριστική άλλωστε και η φράση του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν απευθυνόμενος στους 13 της αντιπολίτευσης, είπε: «Θα μου δώσετε εσείς εξουσιοδότηση να μην υπογράψω», προκειμένου άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Επιπλέον, ένα ακόμη ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο αποδεικνύεται ότι πράγματι ο διαγωνισμός είναι ενάντια στα συμφέροντα του δήμου, δεδομένου ότι άνθρωποι που έχουν μελετήσει την πολυσέλιδη σύμβαση μιλούν για συμφέρουσα σύμβαση, ξεκαθαρίζοντας πως για να γίνει ματαίωση πρέπει η απόφαση να είναι ειδικώς αιτιολογημένη…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr