background img
banner
banner

ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΜΜΗ – ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Τα 11 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν τις λύσεις για την έξοδο από τα αδιέξοδα»

Λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, με τα κόμματα να έχουν δώσει το στίγμα τους και στην Αιγιάλεια, η υποψήφια βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Παναγούλα (Γιούλη) Μαμμή, γνώστρια από πριν της κατάστασης που επικρατεί στον νομό, στον μαραθώνιο της προεκλογικής περιόδου έχει καταφέρει να αγγίξει τον σφυγμό της τοπικής κοινωνίας.

Η Αιγιώτισσα υποψήφια αναφέρει σήμερα στο protionline.gr, γιατί πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κόψει πρώτος το νήμα της κάλπης, καθιστά επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής για τον τόπο, αναλύει τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός της και ζητά τη στήριξη των Αχαιών, που θα της δώσει τη δυνατότητα να συντελέσει στην επίλυση των προβλημάτων τής περιοχής.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών. Πιστεύετε ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν λογικά ή θυμωμένα; Τι πρέπει να έχουν ως κριτήριο φτάνοντας στην κάλπη;
Νομίζω ότι οι Έλληνες είναι θυμωμένοι, αλλά θα ψηφίσουν λογικά. Η ακρίβεια έχει μετατρέψει την καθημερινότητα σε Γολγοθά, οι αυξήσεις στο ρεύμα, οι τιμές των καυσίμων, το σούπερ μάρκετ, σε συνδυασμό με τη σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια περίθαλψη, την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, τη φτωχοποίηση των κοινωνικών στρωμάτων, ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών, μισθωτών και συνταξιούχων, είναι αναμενόμενο να προκαλούν θυμό. Οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα 11 σημεία, έχουν τις λύσεις για την έξοδο από τα αδιέξοδα, που έχει δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι το σωστό κριτήριο για να δώσουν την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα στα κόμματα, πόσο εφικτό είναι το σενάριο μιας «προοδευτικής» συγκυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή και με ποιες δυνάμεις; Τι βλέπετε ότι θα γίνει, αν πάμε σε δεύτερες κάλπες; Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης;
Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν πάντα με αξιόπιστο τρόπο τις πραγματικές τάσεις στην κοινωνία. Να θυμηθούμε το ντέρμπυ που προέβλεψαν στις εκλογές του 2015 και την μετέπειτα συγγνώμη των δημοσκόπων. Την πρόταση για απλή αναλογική και για συνεργασία δεν την ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμονές των εκλογών. Το έκανε χρόνια πριν, επειδή ακριβώς ήθελε να δώσει μια διέξοδο στα πολιτικά δεδομένα, μέσα από τη διαμόρφωση ισχυρών κυβερνήσεων συνεργασίας, σε μια σαφή προγραμματική βάση. Είναι όμως και στάση ευθύνης για όλους και απέναντι στην ευθύνη αυτή θα βρεθούν όλα τα προοδευτικά κόμματα, που θα μπουν στη Βουλή το βράδυ των εκλογών, γιατί το ενδεχόμενο δεύτερης ή και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη χώρα. Σε αυτή τη φάση όμως το κάθε κόμμα θα προβάλει τις θέσεις του και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διεκδικήσει την πρώτη θέση, που θα του επιτρέψει να διαχειριστεί συνεργασίες που θα εφαρμόσουν τις βασικές αρχές που διακηρύσσει, για να δώσει τις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει η χώρα.

 

Μένοντας στις δημοσκοπήσεις, υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων. Με ποια επιχειρήματα απαντάτε στην άποψη που ακούγεται συχνά ότι «όλοι ίδιοι είναι» για τα πρόσωπα και την πολιτική των κομμάτων; Υπάρχει «ηθικό» πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έναντι των άλλων;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ανέλαβε ποτέ τις ευθύνες της και προσπαθεί να τις φορτώσει σε άλλους. Στην πανδημία ήταν η « προσωπική ευθύνη», στις υποκλοπές άλλαξε το αφήγημα με φόντο το «δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός», στα «κατορθώματα» Πάτση, Νικολάου Χειμάρα ουδείς γνώριζε τι έγινε. Στα Τέμπη για όλα έφταιγε το «ανθρώπινο λάθος», μετά ο ΣΥΡΙΖΑ(!) και κατέληξε στο «όλοι φταίμε». Όμως οι πολίτες πλέον διαμαρτύρονται, η ώρα της κάλπης πλησιάζει και η δεξιά προσπαθεί να ισοφαρίσει την κακή εικόνα της κυβέρνησης με ένα «όλοι ίδιοι είναι». Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν κρύφτηκε κι εδώ έχει το «ηθικό πλεονέκτημα». Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ποτέ δεν ήμασταν…

Σε λίγες ημέρες, αυτή η δύσκολη προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος της. Τι έχετε αποκομίσει από την επαφή σας με τον κόσμο;
Το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Όλοι ανησυχούν για το «τι μέρα θα ξημερώσει». Αυτή είναι η πρόκληση για μας. Να πείσουμε ότι μπορεί να πάει αλλιώς. Να πάει στο «Δικαιοσύνη παντού», γιατί η δικαιοσύνη, όπως και η ασφάλεια δεν είναι αφηρημένες έννοιες. Συνδέονται με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και έχουν παραβιαστεί πολλαπλώς από τη σημερινή κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που θα συγκρούεται με τα προνόμια των ελαχίστων και θα εξασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα των πολλών. Να βάλει τέλος στην περιφρόνηση του Κράτους Δικαίου, τέλος στις πολιτικές που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή.

Οι άνθρωποι από τα χωριά και τις ορεινές κοινότητες του νομού τις σας μεταφέρουν; Τι έχει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της ελληνικής περιφέρειας και την αναζωογόνηση της υπαίθρου;
Η κατάσταση στον αγροτικό είναι πρωτόγνωρη. Με την τιμή της σταφίδας να βρίσκεται σε εξευτελιστικά επίπεδα, οι αγρότες βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας και της εγκατάλειψης της καλλιέργειάς τους. Η κτηνοτροφία, με τις ζωοτροφές στα ύψη, επίσης. Αυτά εισπράττω από τις συζητήσεις με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Αιγιάλειας. Την επόμενη των εκλογών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει μια δύσκολη κατάσταση να διαχειριστεί. Πραγματικά ένα βομβαρδισμένο τοπίο. ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης. Στο πρόγραμμά μας είναι η εξασφάλιση πραγματικής αποζημίωσης και η διμερή χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από παραγωγό και κράτος.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο κρίσιμο διακύβευμα που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών; Η οικονομία, η ακρίβεια, τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό, άλλοι λόγοι;
Νομίζω πως η ανάκτηση της εργασίας (κατάργηση νόμου Χατζηδάκη), η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, η επαναφορά σχεδίου για δημόσια παιδεία, η στέγαση, η κοινωνική πρόνοια (ΑΜΕΑ), η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η χρηματοδοτική στήριξη των αγροτών και η διασφάλιση χρηματοδότησης της οικονομίας είναι βασικά ζητήματα δημοκρατίας. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, η σημερινή κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είδαμε πόσο σημαντικό ρόλο είχε το σύστημα υγείας για τη χώρα, στην πρόσφατη υγειονομική κρίση, δεν προχώρησε στη στήριξή του, αντιθέτως επαναπαύθηκε στην επάρκεια που είχε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν το ενίσχυσε, όπως έκαναν οι αντίστοιχες με εμάς ευρωπαϊκές χώρες και κινήθηκε στην κατεύθυνση της απαξίωσής του και εγκατάλειψής του.
Το ίδιο συμβαίνει με τις θεωρίες περί ανισοτήτων. Ο «ψυκτικός» από το Περιστέρι δεν ήταν ένα γλωσσικό ολίσθημα του απερχόμενου πρωθυπουργού. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος «δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, καθώς κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση». Πάνω σ’ αυτές τις αντιλήψεις οικοδομήθηκε μια στυγνή ταξική εκπαιδευτική πολιτική, που ενίσχυσε τα προνόμια των ολίγων και εκλεκτών σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας. Σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού η κυβέρνηση λεηλάτησε το πραγματικό εισόδημα της μεγάλης μάζας μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφ’ ενός μέσω του ΦΠΑ, αφ’ ετέρου συρρικνώνοντας την αγοραστική δύναμη των μισθών, κρατώντας τους στάσιμους για τρία χρόνια. Έτσι όχι μόνο επέτρεψε, αλλά επιδότησε την κερδοσκοπία και σε πολλές περιπτώσεις την αισχροκέρδεια ελάχιστων επιχειρηματικών ομίλων, που σώρευσαν δισεκατομμύρια κερδών.
Η υπόθεση των υποκλοπών δεν έχει να κάνει με τις παρακολουθήσεις, αλλά με τη συνολική προσπάθεια ενός συστήματος να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που ήρθε στην εξουσία με το σύνθημα περί «αρίστων» και αποδείχτηκε ότι είναι ο εμπνευστής της πιο παρακρατικής συμπεριφοράς που έζησε η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια. Θα πάμε λοιπόν στην επόμενη φάση με όλα τα παραπάνω; Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα.

 

Ενδιάμεσοι σταθμοί των περιοδειών σας δεν θα μπορούσαν να μην είναι τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί χώροι της Αχαΐας. Ποιος ο προγραμματισμός του κόμματός σας για την Υγεία και εν προκειμένω για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής;
Η πλήρης αποδιοργάνωση του ΕΣΥ, που εξάντλησε τις αντοχές υγειονομικών και πολιτών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στον νομό μας, με κραυγαλέο παράδειγμα το παιδιατρικό νοσοκομείο Καραμανδάνειο, που κινδύνεψε να «κλείσει», είναι μια εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης που θυμίζει «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου».
Κεντρική ιδέα του προγράμματός μας είναι: «Οικοδομούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους». Αυτό θα γίνει με αύξηση των δαπανών για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ στην τετραετία, με μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών και όλων όσων ήταν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, με αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του, με 2.000 ευρώ εισαγωγικό μισθό στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά του νοσηλευτικού προσωπικού και ανάπτυξη του δικτύου Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και του οικογενειακού (όχι προσωπικού) γιατρού. Ο στόχος είναι ένα ΕΣΥ που θα καλύπτει αξιόπιστα τους πολίτες και θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβασή τους στη Δημόσια Υγεία.

Γιατί ο Αχαιός πολίτης να ψηφίσει τη Γιούλη Μαμμή; Τι θα προτάξετε εάν μπείτε στο ελληνικό κοινοβούλιο;
Θεωρώ ότι εκτός από το βιογραφικό μου, η καθ’ ομολογία των συμπολιτών μας επιτυχής θητεία μου στη διοίκηση των δύο μεγάλων νοσηλευτικών μονάδων της περιοχής (ΠΓΝΠ και ΓΝΑΑ Αιγίου) έχει ένα θετικό πρόσημο. Από τους συμπολίτες μου εξαρτάται η είσοδός μου στη Βουλή και είναι δέσμευσή μου να πράξω αυτό, για το οποίο μου εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπηση, διεκδίκηση και επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας και σε ό,τι άλλο κληθώ από το κόμμα μου να υπηρετήσω. Να σημειώσω ότι ακόμα κι αν δεν εκλεγώ, ως γνώστης των προβλημάτων, θα είμαι πάντα στο πλευρό των συμπολιτών μου.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr