background img
banner
banner

Όνειρο… θερινής νύχτας ο προϋπολογισμός του δήμου

ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΑΠΑΡΤΙΑΣ  – ΔΕΝ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ 4 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Χωρίς… εκπλήξεις ήταν η χθεσινή μέρα (16/5/2023) από το «μέτωπο» του προϋπολογισμού του δήμου Αιγιαλείας, καθώς, όπως ήταν αναμενόμενο, οι σύμβουλοι μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν παρέστησαν, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναβληθεί. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και αν μέχρι τις 31 Μαΐου δεν ψηφιστεί νόμιμος προϋπολογισμός, τότε ο δήμος μπαίνει σε περιπέτειες…

«Δεν έχουμε τη νόμιμη απαρτία, η συνεδρίαση αναβάλλεται, θα πάρετε νέα πρόσκληση». Με αυτή τη φράση, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, άνοιξε και έκλεισε τη συνεδρίαση, αφού προηγουμένως πήρε παρουσίες. Το «παρών», είτε μέσω τηλεδιάσκεψης είτε διά ζώσης, έδωσαν δεκαπέντε σύμβουλοι από τη δημοτική αρχή, τις παρατάξεις Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. και Λαϊκή Συσπείρωση και η ανεξάρτητη Γιώτα Γκρέμου. Ως εκ τούτου και εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη με διάθεση… υποχώρησης, τόσο από πλευράς δημοτικής αρχής όσο και αντιπολιτευόμενων, ακόμη κι αν προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση, θα είναι μάταιο. Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή ζητά από τους συμβούλους τής αντιπολίτευσης να συναινέσουν σε νόμιμο προϋπολογισμό, δηλαδή στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή στη δική τους με τροποποιήσεις από τη στιγμή που δέχεται να γίνει μερική αποδέσμευση κωδικών, ενώ η αντιπολίτευση ζητά από τη δημοτική αρχή αποδέσμευση των κωδικών ώστε να μπορέσει να καταθέσει εναλλακτική πρόταση που θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως νόμιμη.

Η Αποκεντρωμένη εγκαλεί τον Δήμο

Της  αποτυχημένης προσπάθειας για συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου είχε προηγηθεί η επιστολή του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρη Κατσαρού που εγκαλούσε τον δήμο, ξεκαθαρίζοντας πως ο νόμος προβλέπει εγκεκριμένο προϋπολογισμό νόμιμο και υπενθυμίζοντας πως σε περιπτώσεις παρακώλυσης της λειτουργίας ή ζημίας του δήμου με οποιονδήποτε τρόπο, επιβάλλεται να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Από την πλευρά της βεβαίως η αντιπολίτευση είδε στο έγγραφο απόρριψης της πρότασής της για τον προϋπολογισμό με ημερομηνία 12/5/2023 να αναφέρονται τα εξής:

«Την 17741/08-05-2023 εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας (τμήμα λογιστηρίου, προϋπολογισμού και μισθοδοσίας) του δήμου Αιγιαλείας, επί της εναλλακτικής πρότασης των δημοτικών παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο» και «Ποιοτική Αιγιάλεια» για τον προϋπολογισμό έτους 2023, σύμφωνα με την οποία η εναλλακτική πρόταση στερείται νομιμότητας επειδή τροποποιούνται (μειώνονται) Κ.Α. του προϋπολογισμού για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης (Α.Α.Υ.), έχουν δεχθεί παραστατικά ή έχουν συμβασιοποιηθεί στο οικονομικό έτος 2023, επομένως τα ποσά έχουν ήδη δεσμευτεί σύμφωνα με το ΠΔ80/2016 αποτελούν υποχρεωτική δαπάνη.»

Δηλαδή η δημοτική αρχή, παρότι δεν είχε ψηφισμένο προϋπολογισμό δεν δέσμευσε απλώς τα ποσά και τους κωδικούς για τους οποίους υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά έχει προχωρήσει σε συμβάσεις και έχουν εκδοθεί τιμολόγια ως εκ τούτου έχει πληρώσει και υποχρεώσεις.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το αδιέξοδο στον δήμο είχαν κρούσει οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Γιώργος Γκίκας, Δημήτρης Καλαμίδας, Παναγιώτης Μαρινόπουλος και Θανάσης Χρυσανθόπουλος, οι οποίοι με επιστολές τους ανέδειξαν το πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr