background img
banner
banner

Ιούλιος με κατασκήνωση από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

ΓΙΑ ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΟ «ΟΡΑΜΑ» ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Σαν τη… φωλιά για τη φαμελιά του Θεού, οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας θα λειτουργήσουν και φέτος για αγόρια και κορίτσια, προσφέροντας όμορφες αλλά και δημιουργικές στιγμές ομαδικής ζωής, υπό την ευλογία του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Ήδη, οι υπεύθυνοι της Ιεράς Μητροπόλεως για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα, βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας ώστε όλα να είναι έτοιμα για τα δύο τμήματα, όταν τεθεί σε ισχύ το φετινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα.

Ο Αρχηγός, οι Ομαδάρχες, οι βοηθοί των Ομαδαρχών και οι λοιποί εργαζόμενοι, ήδη «φτιάχνουν βαλίτσες» και οργανώνουν τις δύο δωδεκαήμερες κατασκηνωτικές περιόδους που θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Φιλοξενίας Νέων “Όραμα” στα Καλάβρυτα. Η συμμετοχή των 120 συνολικά παιδιών, τα οποία θα χωριστούν όπως κάθε χρόνο σε αγόρια – κορίτσια, είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι παρ’ όλο που η σύγχρονη ζωή έχει πολλές και ποικίλες «προκλήσεις» και για τα νέα παιδιά βαδίζει συχνά σε δρόμους εκτός της χριστιανοσύνης και τον λόγο του Θεού, εν τούτοις η νεότερη γενιά όχι μόνο ακολουθεί την θρησκευτική πίστη, αλλά ξέρει μέσα από τις δεκάδες δράσεις που γίνονται στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως κάθε χρόνο, να περνάει και καλά, και με σύγχρονες προδιαγραφές, και φυσικά με αξιοσύνη!

Οι μικροί κατασκηνωτές θα έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της διαμονής τους να ζήσουν μοναδικές στιγμές έντονης ομαδικής ζωής, μετέχοντας σε δεκάδες εκπαιδευτικά παιχνίδια, αγωνιστικά πρωταθλήματα, μικρούς διαγωνισμούς γνώσεων, σε ομιλίες και μουσικές αποδώσεις, σύγχρονα τεχνολογικά τεστ, δραστηριότητες εθελοντικής εργασίας αλλά και πνευματικές βραδιές με θρησκευτικές συζητήσεις και παραβολές.

Άλλωστε, όπως αναφέρει στο protionline.gr ο υπεύθυνος του κατασκηνωτικού προγράμματος, πατήρ Αθανάσιος Λιακόπουλος, ΄΄σκοπός των κατασκηνωτικών δράσεων είναι, μέσα από τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις, να δοθεί στα παιδιά το μήνυμα της φιλίας, της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, την σημασία της συνεργασίας και της ομαδικότητας, αλλά και την μοναδικότητα του Τριαδικού Θεού και της χριστιανικής πίστης΄΄.

Συνδυασμός διασκέδασης και ψυχαγωγίας, αλλά και εκπαίδευσης και ευλάβειας

Συνεχίζοντας, ο πατήρ Αθανάσιος, σημειώνει: ΄΄Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος έχουμε πάρα πολύ όμορφες δραστηριότητες, με μεγάλη ποικιλία δράσεων, θρησκευτικού, κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Κάθε παιδί που συμμετέχει στην κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως, αποκτά μία εμπειρία που δεν μπορεί να την αποκτήσει στην καθημερινότητά της ζωής του. Τα παιδιά μαθαίνουν να είναι πιο υπεύθυνα, μαθαίνουν και να δουλεύουν και να σκέφτονται με ομαδικότητα, ενώ εκπαιδεύονται και στο κομμάτι της εθελοντικής εργασίας ως προσφορά στον συνάνθρωπο και όχι ως «υποχρέωση». Επιπλέον, μαθαίνουν να συμβάλλουν στις δουλειές του σπιτιού και να είναι πιο τακτικά, ενώ αποκτούν περαιτέρω δραστηριότητες και ευθύνες, εκτός από τα προγραμματισμένα παιχνίδια και τις δεκάδες ψυχαγωγικές δραστηριότητες΄΄.

Ερωτώμενος ποιος είναι ο κύριος λόγος που ένας γονέας θα πρέπει να στείλει το παιδί του στην κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως, ο π. Αθανάσιος Λιακόπουλος τόνισε: ΄΄Δεν είμαστε μία απλή κατασκήνωση, είμαστε ένας τόπος ψυχαγωγικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα, ο οποίος ταυτόχρονα λειτουργεί υπό το «πρίσμα» της χριστιανοσύνης και της ευλάβειας που πρέπει να έχουν τα σημερινά παιδιά, απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία΄΄.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, στα παιδιά απαγορεύεται να έχουν είτε tablet είτε κινητά τηλέφωνα, κάτι που τα βοηθάει εξαιρετικά στο να επικεντρώνονται στις διάφορες δραστηριότητες και να «ξεφεύγουν» για λίγο διάστημα από την σύγχρονη τεχνολογία της… καθημερινότητας που τα διέπει, αφού στο σπίτι τους τις πιο πολλές ώρες της ημέρας, όλα τα παιδιά των ηλικιών αυτών, λίγο ως πολύ ασχολούνται με το διαδίκτυο.

Οι δραστηριότητες που αφορούν το θρησκευτικό κομμάτι

Οι κατασκηνωτές και οι ομαδάρχες τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερώσει τον «Διαγωνισμό Αγίας Γραφής». Αυτό είναι ένα παιχνίδι θρησκευτικού χαρακτήρα που μαθαίνει στα παιδιά μέσα από την ανάγνωση της Αγίας Γραφής, τα διάφορα Ευαγγελία και τους στίχους της. Ένα άλλο παιχνίδι που τελείται κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης είναι το «παιχνίδι του χαμένου θησαυρού», ενώ τα παιδιά παρακολουθούν επίσης τις Θείες Λειτουργίες και της εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, συμμετέχοντας στην πρωινή προσευχή και την αγιογραφική ανάλυση κειμένων, που έχουν διδακτικό χαρακτήρα.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των φετινών κατασκηνώσεων θα είναι 3 έως 14 Ιουλίου για τα αγόρια και 18 έως 29 Ιουλίου για τα κορίτσια, στην περιοχή «Στέρνα», ακριβώς κάτω από την Αγία Λαύρα. Αρχηγός της αποστολής είναι ο π. Αθανάσιος Λιακόπουλος και κατά την κατασκηνωτική περίοδο των κοριτσιών υπεύθυνη θα είναι η πρεσβυτέρα Παναγιώτα Μιχαλίτση – Πετροπούλου μαζί με τις συνεργάτιδές της.

Τέλος να αναφερθεί ότι κατόπιν επιλογής του ίδιου του Μητροπολίτη θα υπάρχει Πνευματικός Υπεύθυνος για όλα τα παιδιά και όλα τα τμήματα, ενώ τα παιδιά θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, θέλοντας σε υπεύθυνοι να γνωρίσουν τη θρησκευτική και κοινωνική αξία του τόπου περνώντας σε αυτά τα μηνύματα και στις επόμενες γενιές. Οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα. Συνήθως υποβάλλονται δεκαπέντε ημέρες πριν ξεκινήσει η κάθε περίοδος και τηρείται σειρά προτεραιότητας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr