background img
banner
banner

ΧΡ. ΓΟΥΤΟΣ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: H «Αιγιάλεια, Μαζί για το Αύριο» μοναδική εγγύηση για να μη χαθεί ακόμα μία τετραετία

Με στόχο να υλοποιήσει ένα μελετημένο, σύγχρονο και απολύτως ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει την Αιγιάλεια σε νέα εποχή, κατέρχεται εκ νέου στις δημοτικές εκλογές, ως υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας, ο Χρήστος Γούτος.

Η παράταξή του, πιο διευρυμένη μετά τη συνεργασία με τη Βάσω Ψυχράμη, πιο δυνατή και περισσότερο έμπειρη, φέρει πλέον την ονομασία «Αιγιάλεια, Μαζί για το Αύριο», και φιλοδοξεί να μετατρέψει την Αιγιάλεια σε δήμο που αξίζει σε όλους τους πολίτες του, «σε έναν δήμο πραγματικά και ουσιαστικά αξιοβίωτο», όπως αναφέρει και ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος, στο κάλεσμά του στην πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της παράταξής του, το βράδυ (8.30) του προσεχούς Σαββάτου 29 Ιουλίου, στο υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς».

Σήμερα ο κ. Γούτος ανοίγει τα χαρτιά του στο Protionline.gr για την απόφασή του να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία, για τον συνδυασμό του που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και τη συνεργασία, για τους στόχους και τις προτεραιότητές του, το πρόγραμμά του και τις πολιτικές καταβολές του και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν

Γιατί επιλέξατε να διεκδικήσετε ξανά τον Δήμο Αιγιάλειας;

Καταρχάς, η διεκδίκηση δεν είναι μια προσωπική υπόθεση αλλά μια ομαδική προσπάθεια. Έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι Υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής μιας ομάδας πολιτών υψηλού επιπέδου και ποιότητας.
Οι λόγοι που μπαίνουμε στη διαδικασία διεκδίκησης εκ νέου είναι αρκετοί. Πρωτίστως, γιατί νοιαζόμαστε -πραγματικά- για τον τόπο µας και για τους συμπολίτες µας και θέλουμε να προσφέρουμε ουσιαστικό έργο, θέτοντας τους εαυτούς μας, την εμπειρία μας, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας αλλά και τον ενθουσιασμό μας στην υπηρεσία της Αιγιάλειας.
Επιθυμούμε -Μαζί- πολίτες και η νέα Δημοτική Αρχή να βελτιώσουμε το σήμερα και να χτίσουμε το αύριο της Αιγιάλειας. Έχουμε την αυτοπεποίθηση και γνωρίζουμε τον τρόπο και τα μέσα για να αντιστρέψουμε την στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση που όλοι διαπιστώνουμε στο Δήμο μας. Οι πολίτες της Αιγιάλειας θέλουν και αξίζουν πολλά περισσότερα ξεκινώντας από έναν λειτουργικό, σύγχρονο Δήμο που θα υπηρετεί τις ανάγκες τους και θα αναβαθμίζει διαρκώς την καθημερινότητα τους. Η δική μας παράταξη έχει τη γνώση, το σχέδιο, τους ανθρώπους και την βούληση να κάνει όλα όσα απαιτούνται, ώστε η Αιγιάλεια να γίνει πραγματικά αξιοβίωτη για τους πολίτες της και τους επισκέπτες της.

Τι το καινούριο πρεσβεύει ο συνδυασμός «Αιγιάλεια-Μαζί για το Αύριο»;

Πράγματι, επιλέξαμε να μπούμε στον προεκλογικό στίβο με έναν νέο συνδυασμό. Έναν συνδυασμό που είναι αυτό που λέει το όνομα του! Μια νέα δύναμή συνεργασίας και αλλαγής. Λειτουργούμε «Μαζί». Ανοιχτά, με σύνθεση και διαρκείς διευρύνσεις. Αποτελούμε την ένωση υγιών και παραγωγικών δυνάμεων της Αιγιάλειας, που έρχεται για να αλλάξει τον τόπο προς το καλύτερο.
Όραμά µας, είναι να μετατρέψουμε την Αιγιάλεια σε έναν Σύγχρονο Δήμο, µε ανάπτυξη που θα ωφελεί την κοινωνία συνολικά και θα διαμορφώνει ένα αύριο µε προοπτική, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και πρόοδο, µε όρους βιωσιμότητας.

Γιατί να σας επιλέξουν οι πολίτες του Δήμου µας;

Γιατί διαθέτουμε τον κατάλληλο συνδυασμό ενθουσιασμού, φρεσκάδας, νέων ιδεών και προσώπων που παντρεύεται µε την εμπειρία και τη γνώση. Με άλλα λόγια γιατί πρεσβεύουμε και αποτελούμε αυτό ακριβώς που χρειάζεται η Αιγιάλεια: Νέα πρόσωπα, νέο μοντέλο Διοίκησης, συνένωση δυνάμεων και ρεαλιστικές προτάσεις για το σήμερα και το αύριο.
Στόχος µας είναι µε πολιτικό πολιτισμό, διαφάνεια και μετρήσιμα αποτελέσματα να υλοποιήσουμε ένα μελετημένο, σύγχρονο και απολύτως εφικτό να υλοποιηθεί πρόγραμμα που θα οδηγήσει την Αιγιάλεια στη νέα εποχή της.

Διαθέτουμε ένα μοντέλο λειτουργίας, συμπεριληπτικό με βάση τη γείωση, το διάλογο και την στενή παρακολούθηση όλων των θεμάτων. Συζητώντας µε τους συμπολίτες µας -σε κάθε γωνιά και σε κάθε γειτονιά του Δήµου µας- διαπιστώνουμε το πρόβλημα, το αναγνωρίζουμε και στη συνέχεια μελετάμε και προτείνουμε τη δική µας -απολύτως εφαρμόσιμη- λύση.
Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τοξικές διαμάχες, άγονες τακτικές, κενά λόγια και επικοινωνιακές ατάκες. Οι αντιπαραθέσεις απλά για τον «καυγά» είναι εντελώς έξω από τη λογική και τον πολιτικό πολιτισμό µας. Δεν είμαστε ούτε λαϊκιστές, ούτε μηδενιστές, αλλά ούτε και παρουσιαζόμαστε ως «μεσσίες». Mένουµε στην προγραμματική αντιπαράθεση, µε αυτοπεποίθηση για τις δυνάμεις µας, µε πίστη στις θέσεις µας και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα αλλαγής προσώπων και δυναμικής ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού του Δήμου.
Δεν επιθυμούμε να λειτουργούμε μέσα από «προστατευτικές γυάλες» και δεν αφήνουμε το μέλλον του τόπου σε κρυστάλλινες σφαίρες. Το παρασκήνιο δεν µας ενδιαφέρει και δεν µας αφορά. Αποτελεί θεμελιώδη αρχή µας ότι ο Δήμος οφείλει να λειτουργεί µε απόλυτη διαφάνεια και µε σύγχρονο τρόπο. Διαθέτουμε καθαρή ματιά, ξεκάθαρες και φρέσκιες ιδέες, ενώ οι δεσμεύσεις µας προς τους συμπολίτες µας έχουν ως κοινή αφετηρία το όραμα που μοιραζόμαστε για το Αύριο της Αιγιάλειας.

Ποιο είναι το πρόγραμμα και οι προτεραιότητές μας για την επόμενη τετραετία;

Δυστυχώς, η σημερινή Δημοτική Αρχή «κατάφερε» τα προγράμματα των παρατάξεων μας των εκλογών του 2019 να είναι ακόμα επίκαιρα. Οι ανάγκες των πολιτών δεν βρήκαν λύσεις. Τα προβλήματα λιμνάζουν, ενώ νέα προβλήματα γεννιούνται και διαρκώς συσσωρεύονται. Η αλήθεια είναι απλή και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά. Η Αιγιάλεια έχει χάσει μία τετραετία. Υπάρχει στασιμότητα σε έργα, ενώ ταλαιπωρείται και από σοβαρή δυσλειτουργία στους βασικούς τομείς της αυτοδιοίκησης. Η καθημερινότητα των πολιτών -που είναι η βασική αποστολή κάθε Δημοτικής Αρχής- δε βελτιώνεται, το αντίθετο θα έλεγε κανείς, ενώ πενιχρά είναι και τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην τόνωση της τοπικής αγοράς. Δε μας φοβίζει όμως αυτό.

Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και προτεραιότητες για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση αδράνειας στην οποία έχει περιέλθει η Αιγιάλεια. Το τωρινό μοντέλο διοίκησης του Δήμου, κεντρικά με έναν απονευρωμένο τρόπο, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, δε μας εκφράζει. Από το 2010 μέχρι και σήμερα είχαμε αρκετά χρόνια «δοκιμής» ενός τρόπου που εμφανώς δεν αποδίδει. Ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε. Εμείς σχεδιάζουμε την λειτουργία «έξι Δήμων» μέσα στο Δήμο Αιγιάλειας που θα λειτουργούν παράλληλα αλλά και συνεργατικά, με δυναμικό τρόπο προς όφελος των κατά τόπους περιοχών που συναποτελούν το Δήμο. Με την ευελιξία που οι έξι αυτοί «Δήμοι» θα προσφέρουν, αλλά και με αντίστοιχες-ουσιαστικές- αλλαγές σε αρμοδιότητες και σε προγραμματισμό, είμαι βέβαιος πως θα πετύχουμε. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τη νέα εποχή στην οποία έχει μπει η χώρα συνολικά και η περιοχή μας ειδικότερα και να προχωρήσουμε μπροστά.

Σημαντική επίσης προτεραιότητά μας είναι η διεύρυνση του στελεχιακού μας δυναμικού με νέους ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία, την ικανότητα να εξασφαλίσουν νέους πόρους αλλά και να τους διαχειριστούν, πέρα από όσους γνωρίζουμε ήδη. Με πρόγραμμα, με σχέδιο, με δουλειά, με φρέσκια διάθεση, αλλά και ανοιχτά τα ραντάρ μας για ευκαιρίες και νέα εργαλεία, είμαι βαθιά πεπεισμένος πως θα το καταφέρουμε.

Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί επίσης το φλέγον θέμα των απορριμμάτων. Ένα θέμα που ταλανίζει το Δήμο και τους πολίτες και για το οποίο δεν έχει βρεθεί πραγματική λύση εδώ και μια ολόκληρη τετραετία. Παρά τις φιλόδοξες εξαγγελίες του 2019 που αποδείχθηκαν «κούφιες», σήμερα, ο Δήμος μας ακόμα προχωρά στην ιδιαίτερα κοστοβόρα μεταφορά τους σε νόμιμους ΧΥΤΑ ανά την Ελλάδα, ενώ ούτε και στον τομέα της ανακύκλωσης υπάρχει η παραμικρή πρόοδος. Η νέα δημοτική αρχή δε μπορεί να παραμείνει αδρανής σε αυτό το ζήτημα. Οφείλει να δώσει οριστική και βιώσιμη λύση στο ζήτημα των σκουπιδιών.

Άλλη μια προτεραιότητα επίσης αποτελεί η κινητοποίηση των δυνάμεων της Αιγιάλειας για την προσέλκυση τμημάτων των πρώην ΤΕΙ, προφανώς σε συνεργασία και επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. Η σημαντικότατη απώλεια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας για την κοινωνία και την οικονομία μας αποτελεί μια «ανοιχτή πληγή». Οφείλουμε κι εδώ να σταματήσουμε το καθεστώς αδράνειας και να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας, με άξονα την παραχώρηση των 80 στρεμμάτων στην παραλία του Αιγίου (κτίριο πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας) για την αξιοποίησή τους από Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Από τις προτεραιότητές μας δε μπορούν βεβαίως να λείπουν και τα έργα υποδομής. Όπως γνωρίζουμε καλά, θα παραλάβουμε ελάχιστα δρομολογημένα έργα. Μπορεί επικοινωνιακά από τη σημερινή Δημοτική Αρχή να γίνεται η προσπάθεια οικειοποίησης έργων που προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν βάλει σε ράγες, όμως η πραγματικότητα είναι ωμή και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την εικόνα εγκατάλειψης που θα παραλάβουμε. Είμαστε έτοιμοι, με άμεσες και πολύ στοχευμένες κινήσεις, να ενεργοποιήσουμε και αυτόν τον τομέα, δρομολογώντας και υλοποιώντας έργα πνοής για τις υποδομές της περιοχή μας (Νέος Λιμένας, κατασκευή Μαρίνας, παραλιακό μέτωπο, ανάπλαση παραλίας Ακράτας, Συλίβαινας κ.α.). Και μπορώ να υποσχεθώ πως από την παράταξή μας δεν θα δείτε «φιέστες» σε μισοτελειωμένα έργα, όπως αυτό της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου του Αιγίου.

Ποιος ο στόχος της συνεργασίας που γεννά τον νέο συνδυασμό;

Είναι απλό. Η όσο το δυνατό ευρύτερη και πληρέστερη εκπροσώπηση της κοινωνίας της Αιγιάλειας.
Ξέρετε, στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, οι δυνάμεις που «αναμετρήθηκαν» στην προηγούμενη, ουσιαστικά συνεχίζουν να βρίσκονται «στο γήπεδο». Η μεγάλη διαφορά όμως είναι ότι αυτή τη φορά οι συνεργασίες είναι ξεκάθαρες από την αρχή και είναι -επιτέλους- προς τη σωστή κατεύθυνση. Και στις προηγούμενες εκλογές ήρθαμε πρώτοι. Σήμερα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να διευρύνουμε την πρωτιά. Στόχος μας είναι να πείσουμε για τις ιδέες και τα πιστεύω μας όσο το δυνατό περισσότερους συμπολίτες μας. Πρωταρχικός στόχος της συνεργασίας λοιπόν, είναι να «κερδίσει» η Αιγιάλεια και οι πολίτες της.

Δεν στεκόμαστε σε άγονες, προσωπικές, αντιπαραθέσεις. Ο συνδυασμός µας προέρχεται από την αγωνιώδη ανάγκη της πόλης και το δίκαιο αίτημα των συμπολιτών µας για αλλαγή, εκσυγχρονισμό, ουσία και έργο στον Δήμο. Προκύπτει από την ανάγκη να περάσει η Αιγιάλεια σε νέα εποχή. Δεν αποτελεί απλά ένα «άθροισμα δυνάμεων».
Είναι μια δύναμη συνεργασίας που πολλαπλασιάζει τη δυναμική όσων συμμετέχουμε σε αυτή, αλλάζοντας και τις ισορροπίες. Συνθέτει γνώσεις, εμπειρία, νέες ιδέες, αλλά και νέα πρόσωπα με στόχο την υλοποίηση ενός κοινού οράματος για το σήμερα και το Αύριο του Δήμου μας.

Ποιος είναι ο πολιτικός προσανατολισμός της νέας παράταξης; Απευθύνεστε σε κάποιο κομματικό κοινό;

Ξέρετε, αποτελεί πάγια πεποίθησή μου, ότι στην Αυτοδιοίκηση δεν χωρά ο κομματισμός και οι διαχωρισμοί σε «αριστερούς», «δεξιούς» κλπ. Τα μηνύματά μας απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινωνία της Αιγιάλειας και η πρότασή μας για αλλαγή απευθύνεται σε πολίτες, όχι σε κομματικά κοινά. Και όταν λέμε αλλαγή, δεν εννοούμε αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού, αλλά αλλαγή νοοτροπίας στην προσέγγιση των ζητημάτων και αλλαγή μοντέλου διοίκησης του Δήμου συνολικά.

Ο συνδυασμός μας χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα. Κοντά μας και μαζί μας είναι ικανότατα στελέχη και άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές, αλλά με μια κοινή αφετηρία: Την ειλικρινή και ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο και στα κοινά.

Προσωπικά, είμαι υπερήφανος που ανήκω στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη μας είναι εξίσου υπερήφανα για τα ιδεολογικά και πολιτικά τους πιστεύω. Είναι ωστόσο σαφές σε όλες και όλους, ό,τι οι κομματικές ταυτότητες μένουν έξω από την πόρτα του Δημαρχείου.

Είναι αυτονόητο, ότι τα προβλήματα δεν έχουν πολιτικό «χρώμα». Τα σκουπίδια δεν είναι ούτε κόκκινα, ούτε πράσινα, ούτε μπλε. Σε αυτό, συμφωνούμε όλοι και κοινός μας στόχος είναι το καλό του Δήμου και των δημοτών.

Με νωπή την νέα εντολή διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατίας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, θεωρείτε ότι και λόγω των καταβολών σας, έχετε ενδεχομένως κάποιο «προβάδισμα» έναντι των αντιπάλων σας; Και σε περίπτωση που εκλεγείτε Δήμαρχος, ποια θα είναι η στάση σας απέναντι κεντρική διοίκηση για τα θέματα του Δήμου;

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνετε τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσω κάτι πολύ σημαντικό. Το ότι ανήκω ιδεολογικά και κομματικά στη Νέα Δημοκρατία, αυτό δεν σημαίνει ότι σκοπεύω να είμαι το «καλό παιδί» της παράταξης.

Εφόσον οι πολίτες της Αιγιάλειας μου κάνουν την τιμή να μου εμπιστευθούν τη διοίκηση του Δήμου μας, θα είμαι σθεναρά διεκδικητικός για να πετύχουμε όλα όσα χρειάζεται η Αιγιάλεια για να κάνει το άλμα προς τη νέα εποχή.

Σίγουρα, θα υπάρχουν καλύτερες προσβάσεις σε επίπεδο κυβέρνησης και κεντρικής διοίκησης και θα βρούμε περισσότερα ευήκοα ώτα. Αλλά αυτό σημαίνει δουλειά για να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία και να βοηθήσουμε την Αιγιάλεια.

Ποια είναι η άποψή σας για τον κ. Καλογερόπουλο και ποια η θέση σας απέναντι σε πιθανές συνεργασίες; Υπάρχει χώρος και διάθεση για συνεργασίες;

Με πάσα ειλικρίνεια, σας λέω ό,τι δεν έχω απολύτως τίποτα ενάντια στον κ. Καλογερόπουλο σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό που μας χωρίζει είναι ξεκάθαρα η αντίληψη για το μοντέλο διοίκησης του Δήμου μας. Εμείς πιστεύουμε στη σύνθεση δυνάμεων, στην εξωστρέφεια και στην αξιοποίηση σύγχρονων τρόπων και εργαλείων διοίκησης, σε αντίθεση με το συγκεντρωτικό -και αναποτελεσματικό όπως έχει αποδειχθεί- μοντέλο του κ. Καλογερόπουλου.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, προφανώς και πάντα υπάρχει χώρος και ανάγκη για σύνθεση όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου μας. Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα σπανίως είναι υπόθεση ενός και μόνο “MVP” αλλά βασίζονται στην ομαδική δουλειά και τις καλά δουλεμένες και ώριμες συνεργασίες.

Εμείς -ως νέα δημοτική Αρχή- έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους εκείνους που έχουμε ήδη συνεργαστεί στο παρελθόν και έχουμε παράξει αποτελέσματα από κοινού για το καλό του τόπου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η συνεργασία που είχαμε με την παράταξη που εκπροσωπεί την αριστερά, η επιτυχία της οποίας αποδείχθηκε στην πράξη. Δείξαμε λοιπόν στην πράξη, ό.τι παρά το ιδεολογικό χάσμα, μπορούμε να συνεργαστούμε παραγωγικά προτάσσοντας ως απόλυτη προτεραιότητα το κοινό καλό όλων μας και το συμφέρον της Αιγιάλειας.

Θα συνεχίσουμε λοιπόν να χρειαζόμαστε όλες εκείνες τις υγιείς δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συνομιλήσουμε με κοινή αφετηρία την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και είμαι βέβαιος ότι υπάρχει πολύς χώρος για αποτελεσματικές συνεργασίες σε όλα τα μεγάλα, αλλά και τα μικρότερα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο μας.
Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε το γιατί ασχολούμαστε με τα κοινά: Για εμάς, στον συνδυασμό Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο, η απάντηση είναι σαφής και δεδομένη: Για να δώσουμε λύσεις ουσίας, που θα κάνουν την Αιγιάλεια αξιοβίωτη και για να κάνουμε Νέα Αρχή για τη Νέα εποχή του Δήμου μας. Και δεσμεύομαι ότι θα συνεργαστούμε στενά με όσους ασπάζονται αυτή τη θεμελιώδη αρχή και θέση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr