background img
banner
banner

Η «Αρχαία Αιγιάλεια» από τη Ντόρα Κατσωνοπούλου

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΦΑΕΛ

Απτόητη και πάντα προσηλωμένη στους στόχους της, συνεχίζει το επιστημονικό της έργο η Αρχαιολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης, Ντόρα Κατσωνοπούλου. Οι εργασίες συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ελίκης βρίσκονται στην… κορύφωσή τους, ενώ η ίδια μόλις προχώρησε στη συγγραφή ενός βιβλίου, με τεράστιο επιστημονικό αλλά και αναπτυξιακό ενδιαφέρον. Τίτλος του… «Αρχαία Αιγιάλεια»!

Καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η “Αρχαία Αιγιάλεια” είναι μία εμπεριστατωμένη προσπάθεια συλλογής πληροφοριών, αρχαιολογικά δεδομένα πολλών χρόνων έρευνας και στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και παραθέτουν τις επτά αρχαίες πόλεις που βρίσκονται στα σημερινά όρια του δήμου, περιγράφοντας ταυτόχρονα και την αξία των ευρημάτων που έχουν βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις ανασκαφές για την Αρχαία Ελίκη.

«Σε τι ακριβώς αναφέρεται το βιβλίο σας “Αρχαία Αιγιάλεια” και τι θα μάθει ο αναγνώστης του διαβάζοντάς το;» ρωτήσαμε την κ. Κατσωνοπούλου, για να απαντήσει τα εξής: «Το βιβλίο για την Αρχαία Αιγιάλεια απευθύνεται στο ευρύ κοινό και γράφτηκε με σκοπό την ενημέρωση και την μετάδοση της επιστημονικής γνώσης για την πολιτιστική κληρονομιά της Αιγιάλειας. Είναι σημαντικό οι δημότες και οι απανταχού Αχαιοί και αρχαιόφιλοι πολίτες να διαβάσουν αυτό το συγγραφικό έργο. Το περιεχόμενό του είναι βασισμένο στα ιστορικά και διαθέσιμα αρχαιολογικά δεδομένα, προσφέρει μία ολοκληρωμένη εικόνα των επτά αρχαίων πόλεων που βρίσκονται στην σημερινή επικράτεια της Αιγιάλειας, μιας ευρύτερης περιοχής που επεκτείνεται σήμερα από την Αιγείρα μέχρι και τις Καμάρες. Επιπλέον, προσφέρει πληροφορίες και για ειδικότερα θέματα, όπως λατρείες, ιερά της εποχής, προσωπογραφίες, ιστορικά ποτάμια. Το βιβλίο πλαισιώνεται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό για την πληρέστερη ενημέρωση του αναγνώστη».

Να σημειωθεί ότι, η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου “Αρχαία Αιγιάλεια” θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στο Αίγιο, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες ειδικότερες παρουσιάσεις για κάθε ευρύτερη περιοχή του δήμου, έτσι ώστε η αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς που καταγράφεται, να “φτάσει” στα χέρια όλων των δημοτών κάθε περιοχής, εμπλουτίζοντας ακόμα πιο πολύ τις γνώσεις τους, για την ζωντανή τοπική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά.

Εργασίες και καθαρισμός του χώρου

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης στον αρχαιολογικό χώρο. Η Κατσωνοπούλου, επ’ αυτού αναφέρει: «Όπως κάθε χρόνο, πιστοί στο ραντεβού μας με την φροντίδα του αρχαιολογικού μας χώρου, έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες καθαρισμού και προστασίας των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου, με την βοήθεια ομάδας φοιτητών μας. Πραγματοποιείται αφαίρεση βλάστησης, γίνεται κοπή χόρτων, ενώ επιχειρούμε με επιμέλεια σε προσεκτικούς καθαρισμούς. Είναι οι απαραίτητες εργασίες που συντελούν στην προστασία των ευρημάτων και την καλή διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου».

Καμία απόφαση για συνέχιση των ερευνών αλλά και για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου

Το έργο της κ. Κατσωνοπούλου και φυσικά των μελών της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης, είναι γνωστό και αρκετά δραστήριο. Η αρχαιολόγος, που ξεκίνησε με προσωπική μέριμνα και πρωτοβουλία πριν από πολλά χρόνια τις ανασκαφές για την “Πομπηία της Αιγιάλειας”, κατόρθωσε να ξεχωρίσει με την ανακάλυψη της Αρχαίας Ελίκης, περίπου 7 χιλιόμετρα ανατολικά του Αιγίου, στην ξηρά και όχι σε θαλάσσια περιοχή.

Η συνέχιση αυτής της επιτυχημένης έρευνας θα έφερνε σημαντικά ευρήματα, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο τις γνώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά της Αχαΐας, ενώ τα αναπτυξιακά οφέλη για την Αιγιάλεια θα αποτελούσαν πόλο έλξης για χιλιάδες επιστήμονες, επισκέπτες και τουρίστες.

Πλην όμως το ανασκαφικό έργο έπαψε και δεν υπάρχουν νεότερα για την έγκριση του αιτήματός συνέχισης από την πολιτεία. «Ποιες είναι οι σκέψεις σας, για αυτή την εξέλιξη;», ήταν το ερώτημα που θέσαμε στην πρόεδρο της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης, για να δώσει την ακόλουθη απάντηση: «Η επί σειρά ετών μη συνεχιζόμενη ανασκαφική έρευνα στον χώρο της Ελίκης χωρίς καμία αιτιολογία, όπως είναι γνωστό, είναι πέραν των άλλων και βλαπτική για την διατήρηση και ακεραιότητα των αρχαίων, καθώς αναγκαστικά αυτά εκτίθενται στις πάσης φύσεως καιρικές συνθήκες. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα, εμείς το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο με την ιδιαίτερη φροντίδα του χώρου και των αρχαίων.

Η ευθύνη βέβαια των υπευθύνων είναι σαφής, καθώς με την παρατεταμένη εκκρεμότητα, όχι μόνο παρεμποδίζεται η συνέχιση και ολοκλήρωση της ανασκαφής ενός ιδιαίτερα σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της περιοχής της Ελίκης, αλλά και η δυνατότητα οριστικής μελέτης προστασίας και ανάδειξής του, με προφανή οφέλη τόσο για την επιστημονική έρευνα όσο και για την ανάπτυξη και τουριστική αναβάθμιση της Αιγιάλειας».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr