background img
banner
banner

Έκθεση που φέρνει στο «φως» όσα δεν γνωρίζουμε για την Αρχαία Ελίκη

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΝΙΚΟΛΕΪΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Τα εγκαίνια της Έκθεσης «Από τη λήθη στο φως – Η πορεία της ανακάλυψης της Αρχαίας Ελίκης», που φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων Νικολεΐκων (1ος όροφος, πλατεία Νικολεΐκων) έως τις 20 Δεκεμβρίου, τελέσθηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι 4 Δεκεμβρίου, παρουσία πλήθους κόσμου. Η έκθεση, που διοργανώνει η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, «διηγείται» στο ευρύτερο κοινό τη μακρόχρονη πορεία του ερευνητικού έργου για την ανακάλυψη και ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης και τα σημαντικά αποτελέσματά του, ενώ μέσα από αυτή παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ποικίλο αρχειακό υλικό, το οποίο αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη της σπουδαιότητας του ανασκαφικού έργου και της ωφελιμότητάς του για την Αιγιάλεια.
Η έκθεση αποτελεί την καταληκτήρια εκδήλωση του επετειακού έτους, όπως έχει ανακηρύξει το 2023 η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης και θεωρείται ως μία κομβική στιγμή στη σαραντάχρονη πορεία της. Φέρνει δε στο «φως» όσα αγνοεί ως ώρας ο απλός κόσμος αναφορικά με τις ανασκαφές και τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής σκαπάνης της ακούραστης Αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου και της ερευνητικής ομάδας της, που σίγουρα η περιοχή τους οφείλει πολλά!

Οι χαιρετισμοί και η… πικρία για τη μη έγκριση συνέχισης των ερευνών

Αυτό διατυπώθηκε τόσο από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο που τέλεσε τα εγκαίνια στον εξωτερικό χώρο της έκθεσης, όσο και από τους υπόλοιπους φορείς που τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή. Συγκεκριμένα, χαιρετισμό απηύθυναν, εγκωμιάζοντας το έργο της κ. Κατσωνοπούλου και της ΕΦΑΕΛ, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρώην βουλευτής Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, ενώ η εκπρόσωπος της Αχαιής υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου, Θεώνη Σταθοπούλου και ο εκπρόσωπος του βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη, Άρης Πατσόπουλος, ανέγνωσαν χαιρετισμούς τους. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι αναφορές στη μη έγκριση από το υπουργείο της συνέχισης των ερευνών, γεγονός που εμποδίζει την ολοκλήρωση του στόχου, το να έρθουν δηλαδή στην επιφάνεια περισσότερα στοιχεία που θα δώσουν ακόμη πιο πολλές πληροφορίες για τη χαμένη πολιτεία. Την εκδήλωση συντόνισε η γεν. γραμματέας της ΕΦΑΕΛ Μαρία Καρβέλα, η οποία έκανε αναφορά και στη συμβολή του καθηγητή Στίβεν Σόντερ που κατόρθωσε να εξασφαλίσει στήριξη στο έργο της ερευνητικής ομάδας. Ευχαρίστησε επίσης, εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΦΑΕΛ, τους χορηγούς που στήριξαν τις δράσεις του επετειακού έτους και τους υποστηρικτές της έκθεσης. Να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια παρέστησαν ακόμη, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Βάσω Ψυχράμη, ο πρόεδρος της κοινότητας Νικολεΐκων Τάσος Μούσκας, ο κοινοτικός σύμβουλος Σωκράτης Μαυρίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλυκής Νίκος Παπαδόπουλος, ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης. κ.ά.

Ξενάγηση από την πρόεδρο της ΕΦΑΕΛ Ντόρα Κατσωνοπούλου

Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας και στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΦΑΕΛ κ. Κατσωνοπούλου, προχώρησε σε ξενάγηση στην έκθεση, παρουσιάζοντας τα εκθέματα και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παριστάμενων ως το τέλος. Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, ΄΄η έκθεση αυτή παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό αρχειακό υλικό από τις έρευνες και τις ανασκαφές όλων αυτών των χρόνων για την ανακάλυψη της Αρχαίας Ελίκης. Επειδή δεν είναι δυνατόν σε μία τέτοια έκθεση να συμπεριληφθούν τα πραγματικά ευρήματα για λόγους ασφαλείας, παρουσιάζεται το έργο μέσα από διαφορετικές ενότητες. Η κάθε μία από αυτές διαχέει την πληροφόρηση ώστε όλοι να μπορέσουν να αντιληφθούν τι είναι ένα ερευνητικό, ανασκαφικό έργο, ποια είναι τα αποτελέσματά του και ποια η ωφελιμότητά του για τον τόπο΄΄.

Τι θα δει ο επισκέπτης

Ο πρώτος πίνακας είναι πληροφοριακός για τη διοργάνωση της έκθεσης, ο δεύτερος σε αυτούς που στήριξαν και προσέφεραν υλικό για την έκθεση και παρουσία για τη λειτουργία της. Στη συνέχεια παρουσιάζονται μεγάλα ταμπλό που περιλαμβάνουν φωτογραφίες που αποτελούν καθαρώς αρχειακό υλικό από τις γεωλογικές έρευνες και από τις ανασκαφές σε όλα τα σημεία των ανακαλύψεων και στα τρία χωριά δηλαδή στα Νικολέικα, το Ριζόμυλο και στη σύγχρονη Ελίκη. Στις φωτογραφίες φαίνεται το πώς γίνονται οι ανασκαφές, πώς μεταφέρονται τα ευρήματα στο εργαστήριο και τον χώρο συντήρησης κ.ά. Η επόμενη ενότητα αφορά όλες τις σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει για την Αρχαία Ελίκη μέσα από πόστερ με φωτογραφίες και επεξηγηματικά κείμενα. Έτσι ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί για τις ανακαλύψεις. Στην έκθεση υπάρχουν πάγκοι αφιερωμένοι στη μελέτη του υλικού των ανασκαφών και ιδιαίτερα την κεραμική, δηλαδή τα πήλινα των οποίων η ανάλυση γίνεται προκειμένου να βρεθεί η προέλευση των υλικών μέσα από σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.

Ένα άλλο σημείο της έκθεσης αφορά τις εκδόσεις, διδακτορικές διατριβές και αρχαιολογικές επιστημονικές εργασίες, βιβλία που έγραψαν άλλοι επιστήμονες για την Αρχαία Ελίκη, διακρίσεις και συγχαρητήρια που έχει δεχθεί η επιστημονική ομάδα για τις ανακαλύψεις της. Επίσης, στο κέντρο της αίθουσας εκτίθενται αποκόμματα εφημερίδων τοπικών και αθηναϊκών, ελληνικού και ξένου Τύπου μέσα από τα οποία αναδεικνύεται το «επιστημονικό θαύμα» που συντελείται αυτά τα σαράντα χρόνια.

Τέλος, στο υπερυψωμένο σημείο της έκθεσης, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν σε οθόνη το ντοκιμαντέρ του BBC για την Αρχαία Ελίκη και συνέντευξη της κ. Κατσωνοπούλου στην οποία παρουσιάζει την ιστορία, τις έρευνες και τα αποτελέσματά τους.

Η έκθεση, που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 20 Δεκεμβρίου και η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης καλεί άπαντες να την επισκεφθούν.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr