background img
banner
banner

Ιστορική Έκθεση για την Αρχαία Ελίκη στο πλαίσιο του επετειακού έτους της ΕΦΑΕΛ

«ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΘΗ ΣΤΟ ΦΩΣ- Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΙΚΗΣ» ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΝΙΚΟΛΕΪΚΑ

Η καταληκτήρια εκδήλωση του επετειακού έτους, όπως έχει ανακηρύξει το 2023 η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης, χαρακτηρίζεται από μία κομβική στιγμή στη σαραντάχρονη πορεία της. Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μέσα από μία έκθεση, ποικίλο αρχειακό υλικό αυτής της αξιοθαύμαστης «διαδρομής» προς την Αρχαία Ελίκη. Τα εγκαίνια της Έκθεσης «Από τη λήθη στο φως – Η πορεία της ανακάλυψης της Αρχαίας Ελίκης», που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων των Νικολεΐκων (1ος όροφος, πλατεία Νικολεΐκων) έως τις 20 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι.

Ως γνωστόν, η ΕΦΑΕΛ, στο πλαίσιο εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυσή της, και το επετειακό έτος 2023 πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων για την παρουσίαση του πολυδιάστατου έργου της για την Αρχαία Ελίκη, αφενός με την υποστήριξη και τη συμμετοχή στο ερευνητικό επιστημονικό έργο της ερευνητικής ομάδας, υπό την διεύθυνση της προέδρου της Εταιρείας Αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου και αφετέρου με τις δράσεις και εκδηλώσεις για την προβολή του επιστημονικού έργου και την ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης, με κορυφαία δράση την οργάνωση και πραγματοποίηση Διεθνών Συνεδρίων και την έκδοση των Πρακτικών με την επιστημονική επιμέλεια της κ. Κατσωνοπούλου.

Μετά την επιτυχημένη εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου την Κυριακή 11 Ιουνίου, με κεντρική ομιλήτρια την κ. Κατσωνοπούλου, και την ακόλουθη εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου της με τίτλο «Αρχαία Αιγιάλεια, Ιστορική – Αρχαιολογική Περιήγηση» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο και καταγράφηκε ως ιστορική στο χρονικό παρουσιάσεων βιβλίων, αφού ο χώρος κυριολεκτικά κατακλύσθηκε από τη μεγάλη προσέλευση του κοινού, η ΕΦΑΕΛ πραγματοποιεί την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στα Νικολέικα, την καταληκτήρια εκδήλωση του επετειακού έτους 2023 με τα εγκαίνια της Έκθεσης «Από τη λήθη στο φως – Η πορεία της ανακάλυψης της Αρχαίας Ελίκης».

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

Στην ιστορική αυτή Έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, και σκοπό έχει να αφηγηθεί στο ευρύτερο κοινό της Αιγιάλειας και της Αχαΐας τη μακρόχρονη πορεία του ερευνητικού έργου για την ανακάλυψη και ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης και τα σημαντικά αποτελέσματά του, παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, ποικίλο αρχειακό υλικό. Σπάνιες φωτογραφίες από τις γεωαρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές, ιστορικά επεξηγηματικά κείμενα, δημοσιεύματα ελληνικού και ξένου Τύπου για τις ανακαλύψεις και τα ευρήματα, επιστημονικές εκδόσεις για την Αρχαία Ελίκη, διδακτορικές διατριβές και πτυχιακές εργασίες, έργα εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελίκη, βιντεοπροβολές, διαδραστικές παρουσιάσεις από το ανασκαφικό έργο της κ. Κατσωνοπούλου και της ερευνητικής της ομάδας.

Την ιδιαίτερα σημαντική αυτή Έκθεση για την Αιγιάλεια υποστηρίζουν με την προσφορά του κατάλληλου υλικού για την πραγματοποίησή της, καταστήματα και επιχειρήσεις της Αιγιάλειας και της Πάτρας, επιστημονικοί συνεργάτες του Ερευνητικού Προγράμματος, μέλη της ΕΦΑΕΛ και πολίτες που θα εξυπηρετήσουν με την παρουσία τους τη λειτουργία της Έκθεσης καθ’ όλη την διάρκειά της από την έναρξη στις 4 Δεκεμβρίου έως και την λήξη στις 20 Δεκεμβρίου. Η είσοδος στην Έκθεση είναι ελεύθερη. Το Δ.Σ. της ΕΦΑΕΛ καλεί όλους τους πολίτες να την επισκεφθούν.

Η έκθεση αποτελεί δράση εξωστρέφειας του έργου της ΕΦΑΕΛ προς το ευρύ κοινό

Όπως εξηγεί στο Protionline.gr η πρόεδρος της ΕΦΑΕΛ, ΄΄η εκδήλωση θα γίνει στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης για την ευρύτερη ενημέρωση για το έργο της έρευνας που πραγματοποιεί η Εταιρεία από το 1988 μέχρι και σήμερα.

Θα παρουσιαστούν τα βήματα που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και ήταν πολύ σημαντικά και βέβαια το πιο μεγάλο μας επίτευγμα που είναι ότι τώρα πια ξέρουμε ότι η αρχαία πόλη βρίσκεται στην έκταση ανάμεσα στα δύο ποτάμια και στα τρία χωριά.

Έχουμε πραγματοποιήσει τέσσερα συνέδρια και πολλές εκδηλώσεις για τα ευρήματα και τα βήματα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο της ανασκαφής, όμως είναι η πρώτη φορά που κάποιος που επιθυμεί, μπορεί να δει κάθε είδους υλικό και να λάβει πληροφορίες, όλα συγκεντρωμένα σε μία αίθουσα΄΄.

΄΄Η ιδιαιτερότητα που θα υπάρχει είναι ότι θα γίνεται αφήγηση, διαδραστική παρουσίαση, εικονιστική από το έργο των ανασκαφών και ο στόχος είναι η πληρέστατη ενημέρωση όλων των δημοτών για την ιστορική πραγματικότητα που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια στην συγκεκριμένη ανασκαφή.

Η έκθεση επιδιώκει κάθε εξωστρέφεια και αποτελεί την τελετή λήξης της φετινής χρονιάς, κλείνοντας τον κύκλο των 40 ετών, ως έναν κύκλο επιτυχημένης και επίπονης προσπάθειας΄΄, προσθέτει ακόμη η επικεφαλής των ερευνών.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Κυριακή, πρωί 10.00-12.30 και απόγευμα 17:00-19:30. Επικοινωνία: Μαρία Καρβέλα 6932352880 & Χαρά Ευθυμίου 6938758064.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr