background img
banner
banner

Άρχισαν τα όργανα…

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

«Ανοχύρωτοι» σε επίπεδο οικονομικής κάλυψης είναι οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας σε μια περίοδο αυξημένων απαιτήσεων που προκύπτουν και εξαιτίας της αναβάθμισης των κινδύνων σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, έναντι φυσικών καταστροφών, θέμα το οποίο απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας, την πρώτη μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με την παλαιά σύνθεση του οργάνου καθώς οι νέες Δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό δεν υποβάθμισε καθόλου τη σημασία της συζήτησης. Πρώτα απ όλα διότι πολλοί είναι οι αιρετοί μέλη και του Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας που επανεξελέγησαν όπως ο πρόεδρός της και Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθ. Παπαδόπουλος αλλά και ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Μπαρής, δήμαρχος Ερυμάνθου. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν συνέχεια της συζήτησης που είχε ξεκινήσει στην ΠΕΔ προ των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, με θέμα στην ημερήσια διάταξη την πορεία της χρηματοδότησης των ΟΤΑ με βάση τους θεσμοθετημένους πόρους της Αυτοδιοίκησης (ΚΑΠ). Η ολοκλήρωση της συζήτησης αυτής αναβάλει μάλιστα και την επίσημη πανηγυρική σύγκλιση της Π.Ε.Δ. με πρόσκληση και προς τους νεοεκλεγέντες αυτοδιοικητικούς άρχοντες η οποία πρέπει να γίνει πριν τα τέλη του έτους βέβαια, αλλά μετατίθεται για το επόμενο Δ.Σ.

Πολιτική Προστασία χωρίς προσωπικό και μέσα

Σύμφωνα με την κεντρική διαμαρτυρία που έκανε πρώτη η Κεντρική Ένωση Δημάρχων (ΚΕΔΕ) η πορεία της χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ δεν είναι καθόλου ικανοποιητική παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δέσμευση να αποδίδει στους δήμους το 20% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από τη φορολογία εισοδήματος Φυσικών και Νομικών προσώπων και άλλους φόρους και τέλη.

«Έχουμε συνεχώς παρακρατήσεις στους πόρους που πρέπει να αποδοθούν τους ΟΤΑ από το κράτος και ο προβληματισμός μας εντείνεται καθώς, παρά την καλή πορεία του προϋπολογισμού, τα έσοδα προς τους ΟΤΑ μειώνονται συνεχώς. Πάμε σε μια νέα γενιά παρακρατούμενων πόρων, χωρίς να εξοφλούνται προηγούμενες οφειλές με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα των δήμων.

Αντί για πόρους, η Πολιτεία ‘φροντίζει’ μάλιστα να μας φορτώνει με νέες υποχρεώσεις! Σε διατάξεις νόμων που προηγήθηκαν πέρασε η ευθύνη καθαρισμού και συντήρησης και του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στους δήμους που είναι και ζήτημα Πολιτιστικής Προστασίας, από την Περιφέρεια. Με αντάλλαγμα τι; Να παραλάβουμε μερικά μηχανήματα των τεχνικών υπηρεσιών τα οποία είναι σε κακή μάλιστα κατάσταση και χωρίς προσωπικό!» αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ Δυτ. Ελλάδας κ. Παπαδόπουλος.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα Νομικά Πρόσωπα

Η συνεδρίαση χθες ήταν διευρυμένη και έγινε παρουσία των δημάρχων Πατρέων Κώστα Πελετίδη και Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου με αντικείμενο συζήτησης και το θέμα της υποχρεωτικής κατάργησης των Νομικών Προσώπων και οργανισμών των δήμων και την συγχώνευσή τους στον Οργανισμό των δήμων.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων ενημέρωσε για τη συζήτηση που έχει προηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων (την Τετάρτη προχθές) για το γεγονός ότι, στις οριζόντιες διατάξεις του νόμου για τη κατάργηση των Νομικών Προσώπων, είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος αλλά και δύο Οργανισμοί του δήμου, το «Σπήλαιο Λιμνών Καστριών» και το «Κέντρο Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Καλαβρύτων».

Ανάλογες εισηγήσεις έγιναν τόσο από τον Κώστα Πελετίδη όσο και τον κ. Παπαναστασίου. Αποφασίστηκε τελικά οι δήμοι να σκληρύνουν τη στάση τους, εκτιμώντας ότι το περιθώριο της 31ης Δεκεμβρίου 2023 που δίνει δυνατότητα για εξαίρεση από τη διαδικασία συγχώνευσης ενός από του Οργανισμού, σε κάθε ΟΤΑ, δεν επαρκεί!

Δεν θα δεσμεύσουν νέες Δημοτικές αρχές

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, το χρονικό περιθώριο που έχει να κάνει με την αντιπρόταση που πρέπει να γίνει για κάθε δήμο είναι ασφυκτικό, έως τις 15 Νοεμβρίου, με αιτιολογημένη μάλιστα γνώμη και ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Αποφασίστηκε να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο θα αναγνωστεί από τους τοπικούς αντιπροσώπους, στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (Πελετίδης, Παπαναστασίου, Γ. Αλεξόπουλος) που θα γίνει στις 1/11/2023.

«Πρώτα απ όλα τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, στις 15 Νοεμβρίου η αντιπρόταση και, εφόσον τη δεχτεί το Υπουργείο, θα πρέπει να έχουμε έτοιμα νέα Οργανογράμματα στους δήμους στις 31-20-2023, με συγχώνευση όσων Νομικών Προσώπων Καταργηθούν, ένταξη του προσωπικού τους στο δήμο και διατήρηση των Οργανισμών που μπορεί να παραμείνουν, λήγει στα τέλη του έτους. Επίσης, επιμένουμε σε ότι έχουμε πει εξ αρχής, το θέμα των ΝΠΔΔ και Οργανισμών αφορά τις νέες Δημοτικές αρχές, πως είναι δυνατόν να λάβουμε αποφάσεις και να δεσμευτούν δήμαρχοι που εκλέγονται για πρώτη φορά; Ιδιαίτερα αυτοί που αποχωρούν αλλά και στο σύνολο τα μέλη της Π.Ε.Δ, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να εμπλακούν σε αποφάσεις που αφορούν τους επόμενους. Αρα ζητάμε να πάει πίσω η εφαρμογή του νόμου τουλάχιστο για ένα δίμηνο!» σχολιάζει ο κ. Παπαδόπουλος

Μπλοκάρισμα σε έργα και προγράμματα

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα με το «πάγωμα» των έργων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αλλά και την περικοπή των πόρων για τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Αντ. Τρίτσης».

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση περικόπτει χρήματα, αποσκοπώντας στην ταχεία αποκατάσταση της Θεσσαλίας, αφήνοντας όμως κερνά και ανοχύρωτες υποδομές στους ΟΤΑ της χώρα, στο έλεος!

«Υπάρχουν σημαντικές προτάσεις που κληθήκαμε να καταθέσουμε στο μόνο ενεργό πρόγραμμα με έργα και δράσεις για τους δήμους, το ‘Αντ. Τρίτσης’ με πολύ αναγκαία έργα για τους κατοίκους, αποχετεύσεις και ύδρευση. Αποδεχτήκαμε το πλαφόν της αξιολόγησης, για να λάβουν όλοι κάποιο από το μερίδιο και προχωρήσαμε. Τώρα έρχεται νέα περικοπή 50% του προγράμματος ενώ φοβόμαστε τα χειρότερα καθώς είναι ήδη ελλειμματικό! Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια νομιμοποίηση της αδικίας στη λογική, ‘όποιος πρόλαβε και οι υπόλοιποι ότι μείνει’» σχολιάζει ο δήμαρχος Καλαβρύτων.

Τα νέα μέτωπα σε αριθμούς…

Τόσο στο προσχέδιο για τον προϋπολογισμού του κράτους για το 2024 όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη μεταβιβάσεων για την πρόληψη φυσικών καταστροφών και αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών τους για τους δήμους, έχει ήδη ενημερώσει η ΚΕΔΕ!

«Όπως αποδείχθηκε, από τις πρόσφατες αλλά και όλες τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, οι δήμοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης των συνεπειών και της επούλωσης των πληγών. Συνταγματική τους αρμοδιότητά είναι όχι μόνο να επισκευάσουν υποδομές αλλά και να προβλέψουν να δημιουργήσουν υποδομές ικανές να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ

Τέλος, χθες στην Π.Ε.Δ. συζητήθηκε το γεγονός ότι, από 1-1-2024,παρατηρείται αύξηση των τρεχουσών υποχρεώσεων δήμων σε όλη τη χώρα, υπολογισμένη από την ΚΕΔΕ στα 203 εκατ. ευρώ -μόνο η αύξηση του κόστους μισθοδοσίας αναμένεται να ανέλθει στα 210 εκατ. ευρώ- χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη αύξησης των πόρων.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr