background img
banner
banner

Γούτος – Καλογερόπουλος στον δεύτερο γύρο

ΟΛΟΝΥΚΤΙΟ «ΘΡΙΛΕΡ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ- ΤΡΙΤΗ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ – ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο διαφέρει η εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου για τον δήμο Αιγιαλείας, σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019, αυτό είναι η ενίσχυση του ποσοστού των δύο πρώτων συνδυασμών, λόγω της μεγάλης πτώσης των «μικρότερων».

Ο Χρήστος Γούτος έκοψε ξανά πρώτος το νήμα και μαζί με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο θα διεκδικήσουν τη δημαρχία στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την προσεχή Κυριακή 15 Οκτωβρίου, από την κάλπη των οποίων θα προκύψει ποιος θα κρατήσει τις τύχες της Αιγιάλειας στα χέρια του, την πενταετία 2024-2028.

Βραχεία κεφαλή Γούτου

Με καταμετρημένο το 100% των εκλογικών τμημάτων ο Χρήστος Γούτος, επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο» ήρθε πρώτος στην προτίμηση των Αιγιαλέων με ποσοστό 37,16%, έναντι του δεύτερου, απερχόμενου δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου που ηγείται της παράταξης «Αιγιάλεια Τώρα», που συγκέντρωσε 35,22%, δηλαδή διαφορά 562 ψηφοδελτίων. Στην τρίτη θέση και χωρίς δικαίωμα διεκδίκησης του δήμου πλέον, ο Κώστας Σπηλιόπουλος από την «Αιγιάλεια Προορισμός» με ποσοστό 19,61%.

Ο Γιώργος Κουβαράς της «Μαχητικής Προοδευτικής Συνεργασίας της Αιγιάλειας» έμεινε στο 3,55% καταφέρνοντας ωστόσο την είσοδό του στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που δεν κατέστη εφικτό όπως φαινεται, ούτε για τον Γιάννη Μποδιώτη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με 2,53% ούτε για τον Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο της «Αιγιαλέων Πόλις – Νέα Πορεία» που συγκέντρωσε ποσοστό 1,93%.

Η αποχή… έβγαζε δήμαρχο

Μεγάλος όσο και αθέατος «πρωταγωνιστής» των εκλογών, η αποχή, που ξεπέρασε το ποσοστό που σημείωσε το 2019 (39%), φτάνοντας στο 41,92%, ποσοστό που σίγουρα… κάτι έχει να πει στην κοινωνία και πολύ περισσότερο στους υποψηφίους. Κι αυτό ενώ ο αριθμός των υποψηφίων σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στον δήμο Αιγιαλείας, ακόμη και τον αριθμό υποψηφίων σε πολύ μεγαλύτερους δήμους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Δ.Ε. Αιγίου η αποχή έφτασε σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, βγάζοντας… δήμαρχο, αφού μετρήθηκε στο 44,12%. Κι αν για κάποιους οι εκλογές είναι… ζήτημα ζωής και θανάτου, το 41,92% του συνόλου των εκλογέων προτίμησε να μείνει αμέτοχο στις εξελίξεις. Αν αυτό έχει να κάνει με τους ίδιους τους υποψηφίους τότε το… κακό θεωρείται μικρότερο από το να έμειναν στο σπίτι μη ενδιαφερόμενοι για το μέλλον της Αιγιάλειας. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προδικάσει το πώς θα συμπεριφερθούν οι απέχοντες, στη δεύτερη εκλογική διαδικασία της προσεχούς Κυριακής.

Το αρχικό «ξέσπασμα»

Οι κάλπες έκλεισαν στις 7.00μ.μ. το υπουργείο Εσωτερικών, προχώρησε σχετικά γρήγορα στη σταδιακή ανάρτηση των αποτελεσμάτων ανά εκλογικό τμήμα που ολοκληρωνόταν η καταμέτρηση. Λίγο πριν τις 9.00 το βράδυ της Κυριακής, με καταμετρημένο το 12%, ο Χρήστος Γούτος έμοιαζε να πλησιάζει το ποθητό (για όλους) 43%, ποσοστό που θα του εξασφάλιζε την εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Σταδιακά όμως η «ψαλίδα» έκλεισε, με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο να κερδίζει έδαφος και τις καρτέλες των αποτελεσμάτων να διαφέρουν αισθητά ανά περιοχή. Έτσι, με καταμετρημένο το 77% των τμημάτων, η διαφορά ήταν μόλις στα 98 ψηφοδέλτια.

Οι προτιμήσεις ανά Δημοτική Ενότητα

Κοιτάζοντας κανείς τα επιμέρους αποτελέσματα ανά Δημοτική Ενότητα, θα διαπιστώσει ότι από τις έξι Δ.Ε. του δήμου, στις πέντε έχει προβάδισμα ο συνδυασμός του Χρήστου Γούτου ενώ σε μία το ποσοστό της παράταξης του Δημήτρη Καλογερόπουλου είναι πολύ υψηλότερο. Δηλαδή, η Δ.Ε. Αιγίου, έδωσε προβάδισμα στην «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο» του κ. Γούτου με 37,35% στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων. Ακόμη, 31,63% στην παράταξη του κ. Καλογερόπουλου, 20,60% στον συνδυασμό του κ. Σπηλιόπουλου. Επίσης, οι προτιμήσεις των εκλογέων της Δ.Ε. Αιγίου έδιναν έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο σε όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς, ήτοι ποσοστό 4,12% στην παράταξη του κ. Κουβαρά, 3,25% στην παράταξη του κ. Μποδιώτη και 3,05% στον συνδυασμό του κ. Τριανταφυλλόπουλου.

Στη Δ.Ε. Αιγείρας, η παράταξη του κ. Γούτου έλαβε 34,76%, του κ. Καλογερόπουλου 33,72%, του Κώστα Σπηλιόπουλου 27,78%, δηλαδή ποσοστό υψηλότερο από άλλες Δ.Ε., ενώ αισθητά πολύ λιγότερες ψήφους είχαν οι υπόλοιποι τρεις συνδυασμοί, δηλαδή ποσοστό 1,67% για την παράταξη Κουβαρά, 1,84% για την παράταξη Μποδιώτη και 0,23% για τον συνδυασμό Τριανταφυλλόπουλου.

Στη Δ.Ε. Ακράτας, η παράταξη του κ. Γούτου είναι πρώτη με 38,80% ενώ δεύτερη η παράταξη του κ. Καλογερόπουλου με 33,46%, τρίτη η παράταξη Σπηλιόπουλου με 25,29%, επίσης με λίγες ψήφους για τις άλλες τρεις υποψήφιες παρατάξεις. 1,08% για την παράταξη Κουβαρά, 0,91% για τον συνδυασμό Μποδιώτη και 0,47% για την παράταξη Τριανταφυλλόπουλου.

Στη Δ.Ε. Διακοπτού στην πρώτη θέση ο Χρήστος Γούτος με 38,97%, στη δεύτερη ο Δημήτρης Καλογερόπουλος με 38,50%, στην τρίτη θέση ο Κώστας Σπηλιόπουλος με 12,73% και στην τέταρτη ο Γιώργος Κουβαράς με 7,43%. Ακολουθούν Μποδιώτης με 1,30% και Τριανταφυλλόπουλος με 1,08%.

Στη Δ.Ε. Ερινεού  η παράταξη Γούτου έλαβε 41,77%, ο συνδυασμός Καλογερόπουλου 37,98% και η παράταξη Σπηλιόπουλου 15,43% με τις υπόλοιπες παρατάξεις να υπολείπονται κατά πολύ. Δηλαδή 2,48% ο Γιάννης Μποδιώτης, 1,31% ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και 1,04% ο Γιώργος Κουβαράς.

Στη Δ.Ε. Συμπολιτείας ο Δημήτρης Καλογερόπουλος προηγείτο με 45,25% έναντι 32,24% του Χρήστου Γούτου. Ο δε κ. Σπηλιόπουλος έλαβε 16,91% και ο Γιάννης Μποδιώτης 2,64%, 1,93% ο Γιώργος Κουβαράς και 1,03% ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος.

Το κοντράστ των συναισθημάτων

Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα στα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων όσο περνούσε η ώρα. Το επιτελείο του Χρήστου Γούτου, έμπροσθεν της πλατείας Φανερωμένης, αναμεταδίδοντας τα αποτελέσματα και στα ποσοστά ενσωμάτωσης που έδιναν υπεροχή στην «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο», ξεσπούσε σε πανηγυρισμούς. Έβλεπαν σαφή προτίμηση της πλειοψηφίας των Αιγιαλέων στον συνδυασμό τους και στο πρόσωπο του Χρήστου Γούτου και σταμάτησαν να ελπίζουν σε νίκη από τον πρώτο γύρο, περίπου στις 9.00 το βράδυ. Λίγο πριν τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ο κ. Γούτος απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους φίλους της παράταξης, λέγοντας: ΄΄Πάμε μαζί την άλλη Κυριακή, είμαστε σίγουρα νικητές! Εμείς κοιτάζαμε μόνο ψηλά και ο κόσμος της Αιγιάλειας μας δικαίωσε για άλλη μία φορά. Ο δήμος μας έχει μείνει πολύ πίσω, πάμε με γοργά βήματα μπροστά την Αιγιάλεια, ευχαριστώ πολύ όλους σας για τη στήριξη΄΄.

Θετικό ήταν το κλίμα και στο εκλογικό κέντρο της «Αιγιάλεια Τώρα» που επίσης βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως, ορισμένα μέτρα πιο κάτω. Τόσο ο Δημήτρης Καλογερόπουλος όσο και οι συνεργάτες του είχαν δύο λόγους να είναι ικανοποιημένοι: Το σίγουρο «πέρασμα» στον δεύτερο γύρο που άρχισε να φαίνεται από πολύ νωρίς και το ότι ενίσχυσαν το ποσοστό τους κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον α΄ γύρο των δημοτικών εκλογών του 2019. Για τους προληπτικούς ή τους αναλυτές των εκλογών και τους στατιστικολόγους, θετικά «ακούστηκε» και το γεγονός ότι, έχει επικρατήσει στον δήμο Αιγιαλείας και Αιγίου παλιότερα, ο δεύτερος του πρώτου γύρου να κερδίζει τον δήμο στις δεύτερες εκλογές.

Σκεπτικισμός αλλά ουχί κατήφεια επικρατούσε στο «ενδιάμεσο» γεωγραφικά στρατόπεδο της «Αιγιάλεια Προορισμός» του Κώστα Σπηλιόπουλου, που μπορεί να μην περνάει στον δεύτερο γύρο, ωστόσο θα κληθεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στα δημοτικά πράγματα της επόμενης πενταετίας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία.

Οι δηλώσεις των «νικητών»

Ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, με ανακοίνωσή του ευχαριστούσε τους πολίτες για τη στήριξη, θέτοντάς τους ένα… δίλημμα: Ή να επιλέξουν τον ίδιο για σιγουριά και σταθερότητα ή τη «διαρχία Γούτου – Ψυχράμη» για αβεβαιότητα!

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Συμπολίτες μου, Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την τιμή που κάνατε σε εμένα και στην παράταξή μου. Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της Αιγιάλειας μας εμπιστεύτηκε. Στόχος μας είναι την επόμενη Κυριακή να μας δώσετε την εντολή για να συνεχίσουμε το έργο μας και να κάνουμε την Αιγιάλεια ακόμα καλύτερη. Είναι στο χέρι σας να επιλέξετε σιγουριά και σταθερότητα από το αβέβαιο που θα φέρει μια δυαρχία Γούτου-Ψυχράμη. Η εμπειρία μας το μέλλον σας».

Στην ανακοίνωσή του, λίγα λεπτά μετά ο Χρήστος Γούτος ανέφερε ότι ξεκίνησε νέα εποχή για την Αιγιάλεια. Ειδικότερα, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Αιγιαλείς Συμπολίτες οι οποίοι σήμερα μίλησαν συντασσόμενοι πλήρως με την πρότασή μας για την ανάγκη ο τόπος μας να γυρίσει σελίδα. Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στην Παράταξη, στους Ανθρώπους της και στο Πρόγραμμά μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα, αποτέλεσμα Νίκης μας την πρώτη Κυριακή, είναι το πρώτο βήμα για την πορεία Αλλαγής που ήδη ξεκίνησε στην Αιγιάλεια. Πορεία που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή με την τελική Μεγάλη Νίκη της «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΑΖΙ για το ΑΥΡΙΟ», Νίκη που θα ανήκει στην Αιγιάλεια και σε Όλους τους Αιγιαλείς πολίτες. Η Αιγιάλεια σήμερα άφησε οριστικά το ΧΘΕΣ και προχωρά στο ΑΥΡΙΟ. Την επόμενη Κυριακή θα κάνουμε το αποφασιστικό και καθοριστικό βήμα. Ένα βήμα – «ΑΛΜΑ» στο ΑΥΡΙΟ και στην Σύγχρονη Αιγιάλεια που ΜΠΟΡΟΥΜΕ να χτίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Η Αιγιάλεια θα ξαναποκτήσει ταυτότητα, θα ξαναγίνει τόπος Προόδου και Ευημερίας. Η Νέα Εποχή για την Αιγιάλεια μόλις ξεκίνησε…».

Η απάντηση

Στη συνέχεια, με αφορμή τη δήλωση του κ. Καλογερόπουλου αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Γούτος, δήλωσε: «Είναι προφανές και ξεκάθαρο ότι ο κ. Καλογερόπουλος ακόμα δεν κατάλαβε ότι έχασε! Αντί να προβεί σε ανάλυση της Λαϊκής βούλησης και να κάνει τον δικό του απολογισμό για την ήττα του, μένει πιστός στην παλαιοκομματική τακτική και νοοτροπία, και στο πρώτο του μήνυμα προς τους Αιγιαλείς πολίτες, μετά την επιλογή τους στις σημερινές εκλογές, επέλεξε να θέσει διλήμματα σε μια ακόμα προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα φόβου ή και ενοχής στους Δημότες! Είναι ηλίου φαεινότερο ότι όσοι ανήκουν στο ΧΘΕΣ, δεν αλλάζουν στάση και συμπεριφορά. Παραμένουν προσκολλημένοι στις γνωστές τακτικές της προσπάθειας χειραγώγησης των πολιτών. Οι Πολίτες όμως έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Οι Αιγιαλείς γυρνούν την πλάτη στον παλαιοκομματισμό, γυρνούν σελίδα στον τόπο! Την επόμενη Κυριακή ολοκληρώνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την ΑΛΛΑΓΗ για την ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ. Πάμε την Αιγιάλεια ΜΠΡΟΣΤΑ».

Η… ώρα των πολιτών

Το βλέμμα και η σκέψη όλων στρέφονται πλέον προς την ερχόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι δύο πλέον υποψήφιοι δήμαρχοι, θεωρώντας δεδομένο ότι θα διατηρήσουν τη δύναμή τους, θα αναζητήσουν τρόπους να ενισχύσουν τη θέση τους, είτε προσελκύοντας ψηφοφόρους των άλλων παρατάξεων, είτε κεντρίζοντας το ενδιαφέρον αυτών που απείχαν την πρώτη Κυριακή.

Η μακρά προεκλογική περίοδος των εκατοντάδων υποψηφίων και των χιλιάδων σχολίων και επίσης και ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών του 2023 για τον δήμο Αιγιαλείας, πέρασαν στην ιστορία.

Την προσεχή Κυριακή, την ώρα της κάλπης, κάποιων τα χέρια θα είναι σίγουρα και σταθερά και κάποιων ίσως να τρέμουν. Είναι γιατί η σωστή, η ώριμη σκέψη και η αποφασιστικότητα, οπλίζουν με δύναμη, ενώ το πιθανό λάθος, η αβεβαιότητα και η παρασυρμένη απόφαση, πάντα φοβίζουν. Όπως και να έχει, ο πολίτης είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο και η ορθή κρίση του στην επιλογή του, είναι το μέγα ζητούμενο. Στο χέρι των πολιτών είναι να κερδίσει ο καλύτερος. Η Αιγιάλεια τον χρειάζεται.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr