background img
banner
banner

Μαζί με τα… ξερά επιχειρούν να «κάψουν» και τη ΔΕΥΑΑ

ΠΡΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΛΕΝΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

«Ζεσταίνεται» πανελλαδικά το θέμα των συνενώσεων-συγχωνεύσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης της χώρας, καθώς η Κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό της. Σε περίπτωση που ισχύσει, η πλέον θιγόμενη ΔΕΥΑ είναι του δήμου Αιγιαλείας, καθώς είναι η μόνη που ακολουθεί αναπτυξιακή τροχιά και είναι υγιής οικονομικά. Οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αιγιαλείας προχωρούν σήμερα σε μία πρώτη προειδοποιητική στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για μια νέα τάξη πραγμάτων που θα φέρει κυριολεκτικά τα… πάνω κάτω σε ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση στην Αιγιάλεια και πολύ πιθανόν και στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για συνενώσεις «μετρά» κάποια χρόνια. «Πάγωσε» την εποχή της πανδημίας για να επανέλθει… δριμύτερο. Έχει δε αποτυπωθεί στον νόμο 5037/2023 με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του Περιβάλλοντος».

Ήδη πολλά Δημοτικά Συμβούλια έχουν αναφερθεί στο θέμα και ετοιμάζονται να αντιδράσουν δυναμικά αν προχωρήσει ο σχεδιασμός. Σε επίπεδο δήμου Αιγιαλείας, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος συμμετέχει στο όργανο της κοινής εκπροσώπησης των ΔΕΥΑ, την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, πρόκειται να λάβει μέρος στη συνάντηση που θα γίνει για το θέμα, αύριο Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη εκεί όπου αναμένεται να εκφραστεί η αντίθεση των αιρετών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που αυτή τη φορά πάντως, μοιάζει πολύ σοβαρό.

Θέλουν να συγχωνεύσουν μία υγιή Επιχείρηση με… προβληματικές

Μιλώντας στo Protionline.gr, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, ανέφερε πως ΄΄πλέον ο κίνδυνος της συγχώνευσης της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας με τις ΔΕΥΑ των υπόλοιπων δήμων στη Δυτική Ελλάδα και τη δημιουργία μίας Δημοτικής Επιχείρησης για όλους, είναι ορατός. Πρόκειται για μία απαράδεκτη και άδικη για εμάς απόφαση που δρομολογείται, καθώς βρίσκεται σε διαβούλευση και αποδεικνύει πως για την κυβέρνηση, «μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά». Δεν μπορεί όμως να μας βάζει στο… ίδιο τσουβάλι με Δημοτικές Επιχειρήσεις άλλων δήμων, διότι η δική μας ΔΕΥΑ είναι πρότυπο πανελλαδικά. Είναι μία διαρκώς αναπτυσσόμενη, καινοτόμα και υγιής οικονομικά Δημοτική Επιχείρηση και δεν μπορούν να της επιβάλλουν να συνενωθεί με τις υπόλοιπες στη Δυτική Ελλάδα που έχουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και μεγάλες οφειλές΄΄.

΄΄Είναι σαφές ότι είμαστε αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αυτό θα διατυπωθεί και από τον δήμαρχο στη συνάντηση της ΕΔΕΥΑ στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή΄΄, πρόσθεσε ο κ. Ντίνος.

Το υπό διαβούλευση σχέδιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 12 του σχεδίου Νόμου και η σχετική εισήγηση που έχει τεθεί σε διαβούλευση, αναφέρει: «Αναδιοργάνωση παρόχων υπηρεσιών ύδατος – Διαχειριστική επάρκεια – Εξουσιοδότηση. Έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) υποβάλλει στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών πρόταση ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων, συνοδευόμενη από ανάλυση οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του συνόλου των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, συμπεριλαμβανομένου του βέλτιστου προτεινόμενου αριθμού τους και του καταμερισμού του γεωγραφικού πεδίου άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων παρόχων υπηρεσιών ύδατος με συνενώσεις ή συγχωνεύσεις, προς ενίσχυση της διαχειριστικής τους ικανότητας. Η διαπίστωση διαχειριστικής επάρκειας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. αποτελεί προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα των υπηρεσιών ύδατος.

Με απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δύνανται να θεσπίζονται κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και τα ελάχιστα επίπεδα πλήρωσης των κριτηρίων αυτών, για την πιστοποίηση της επάρκειάς τους, ως προς το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στους οικείους καταναλωτές».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχώς επικαλείται ευρωπαϊκή οδηγία για τα ύδατα και την ανάγκη εναρμόνισης σε αυτή της ελληνικής πραγματικότητας στη διαχείριση των υδάτων.

Στάση εργασίας για… προειδοποίηση από το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Αιγιαλείας που αντιδρά

Αντιλαμβάνεται πλέον ο οποιοσδήποτε ότι ανοίγεται ένα «θερμό μέτωπο» σε αυτόν τον τομέα και η αρχή γίνεται σήμερα όπου το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας αντιδρά, πραγματοποιώντας στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί ως τη λήξη της βάρδιας. Σε ανακοίνωσή του, τονίζει: ΄΄Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας καταδικάζει απερίφραστα το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για συγχωνεύσεις- συνενώσεις των ΔΕΥΑ, που απώτερο σκοπό έχουν την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων και την πώληση του κοινωνικού αγαθού (νερό) σε ιδιώτες. Κατόπιν όλων αυτών των μεθοδεύσεων, προκηρύσσουμε στάση εργασίας από τις 11.00π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, ως πρώτη αντίδρασή μας. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΩΝ- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΥΑ- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ΄΄.

Για το μείζον θέμα και τις προεκτάσεις του μίλησε στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας Φώτης Σωτηρόπουλος ανέφερε πως η σημερινή κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα, ενώ σημείωσε πως προχθές ελήφθη απόφαση για διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τις συγχωνεύσεις στο οποίοι οι εργαζόμενοι αντιδρούν έντονα. ΄΄Οι πληροφορίες μας λένε πως οι διαδικασίες για τη συγχώνευση προχωρούν πολύ γρήγορα. Προβλέπουν τη συνένωση της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας με τις υπόλοιπες της Δυτικής Ελλάδας και τη δημιουργία μίας για όλους τους δήμους. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν αποσαφηνίσει τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, με τα περιουσιακά στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης, με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, με τα έργα που εκτελούνται. Όλο αυτό είναι εις βάρος της δικής μας ΔΕΥΑ γιατί αυτή τη στιγμή είναι η κορυφαία και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας΄΄.

Σε ερώτημα του Protionline.gr για το πόσα άτομα απασχολούνται στη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, ο κ. Σωτηρόπουλος έκανε γνωστό πως οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι περισσότεροι από 40 ενώ υπάρχουν και οι εξωτερικοί συνεργάτες που αυξάνουν τον αριθμών των εργαζομένων σε περίπου 60. ΄΄Το ζητούμενο είναι να παραμείνει η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας ως έχει. Διότι αν προχωρήσει η συγχώνευση, δεν ξέρουμε ούτε για την τύχη των εργαζομένων ούτε για το πώς θα αποδίδει ένας τέτοιος φορέας, διότι είναι δεδομένο ότι δεν θα έχει την ευαισθησία και τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει σήμερα η ΔΕΥΑ τους πολίτες της Αιγιάλειας. Αντιθέτως, θα κινείται σύμφωνα με τα κέρδη, θα είναι μία απρόσωπη εταιρεία και δεν ξέρουμε αν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Αιγιαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr