background img
banner
banner

Ογδόντα χρόνια απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Συμπληρώνονται φέτος ογδόντα χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου που διεπράχθη στην Ελλάδα από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής και μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες σ’ όλη την Ευρώπη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Δήμος Καλαβρύτων τιμά και φέτος τη μνήμη των ηρώων του Ολοκαυτώματος και των γεγονότων που προηγήθηκαν της 13ης Δεκεμβρίου 1943 με ένα σύνολο 30 και πλέον εκδηλώσεων.

Από αυτές ξεχωρίζει το πάνδημο μνημόσυνο στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, η επιμνημόσυνη δέηση και το Προσκλητήριο Ηρώων στον Τόπο Εκτέλεσης, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου αλλά και η συζήτηση που θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος σε δήλωση του αναφέρει ότι «καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και ν’ αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των ηρώων μας, πρωταγωνιστών μιας εκ των ενδοξότερων σελίδων της ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας».

Κάτω Ζαχλωρού και Σκεπαστό

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στην Κάτω Ζαχλωρού, με την τέλεση μνημόσυνου -στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου- για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα χωριά Άνω και Κάτω Ζαχλωρού.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου στο Σκεπαστό θα τελεστεί μνημόσυνο για τα θύματα του βομβαρδισμού του Σκεπαστού απ’ τα γερμανικά στούκας, στις 29 Νοεμβρίου 1943. Θ’ ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εκτελεσθέντων. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Σκεπαστού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Αθλητικό Σύλλογο Σκεπαστού.

Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Αθήνα (Ηρακλειδών 66) θα εγκαινιαστεί η Φωτογραφική Έκθεση «Καλάβρυτα, μια πόλη στην Ιστορία- Πριν και μετά το Ολοκαύτωμα». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται απ’ το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου (10 π.μ.), στο Βραχνί, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τους εκτελεσθέντες στις 10 Δεκεμβρίου 1943 στο Βραχνί και στο Σούβαρδο (σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύνδεσμο Βραχναίων).

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στις 8μ.μ., στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων θα προβληθεί η εμβληματική ταινία «Ελπίδα και Δόξα».

 Στην Κερπινή και τους Ρωγούς

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης στην Κερπινή (ώρα 9π.μ., Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής) και στους Ρωγούς (10 π.μ., Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας), με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, προσκλητηρίου πεσόντων και κατάθεσης στεφάνων για τους εκτελεσθέντες ήρωες των δυο χωριών στις 8 Δεκεμβρίου 1943. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κερπινής και Ρωγών.

Την ίδια μέρα, στις 12.30 μ.μ., στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες -απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής- μοναχούς και επισκέπτες της Μονής, στις 8 Δεκεμβρίου 1943.

Επίσης, στην Αθήνα, στην πλατεία Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων (Φρειδερίκου Σμιθ και Λαγουμιτζή στο Νέο Κόσμο), στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί απ’ την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας τρισάγιο στη μνήμη στην εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών.

Στην Ακαδημία Αθηνών

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στην Ακαδημία Αθηνών (Πανεπιστημίου 28) διοργανώνεται εκδήλωση μνήμης για τα 80 χρόνια απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, με βασικό ομιλητή τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και επιφανείς ακαδημαϊκούς. Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης θ’ ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών. Την ίδια μέρα, στις 8 το βράδυ, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων θα προβληθεί η ταινία «Στάλινγκραντ». Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Καλαβρύτων διοργανώνεται συζήτηση για τις γερμανικές οφειλές, με παρεμβάσεις σημαντικών ομιλητών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται απ’ την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων. Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης στο Σκεπαστό, για τα γεγονότα της 9ης Δεκεμβρίου 1943.

 Τα «Πρόσωπα 1943»

Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, στο Πέτρινο Κτίριο θα φιλοξενηθεί αφιερωματική εκδήλωση για τα 80 χρόνια του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, με τίτλο «Πρόσωπα του 1943». Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθούν δωρεάν, τιμής ένεκεν, Λευκώματα στα θύματα και στους απογόνους των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, θα παρουσιαστεί το εμβληματικό θεατρικό έργο «Οι Χίλιες Αντιγόνες των Καλαβρύτων» της συγγραφέως Σαρλώ Ντελμπό. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα υποδυθεί η ηθοποιός Μαρία Νίκα, σε σκηνοθεσία του Άρη Τρουπάκη.

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στον Αυχένα Πριολίθου.

Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, ξεκινά ο Δρόμος Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος μπροστά απ’ τον σιδηροδρομικό σταθμό και το Μουσείο, υπό την κοινή αιγίδα του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Κέντρου Παιδιού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Καλαβρύτων.

Στις 5 το απόγευμα της Κυριακής στο Ιστορικό Νεκροταφείο Καλαβρύτων θα παρουσιαστεί η φωτογραφική έκθεση «Μνήμες Επετείων» του φωτογράφου Θεοφάνη Παπαγεωργίου, στο διάδρομο της εισόδου του Νεκροταφείου.

Στις 6 το απόγευμα, στο Πέτρινο Κτίριο, θα ξεκινήσει η έκθεση «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων» της ζωγράφου Ζαχαρής Σμέρου-Μπανταβάνου.

Στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου («Στη Μνήμη των Ηρώων μας») θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ποτέ πιά» του Ν. Μάτσα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων.

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί η προσκυνηματική επίσκεψη και η κατάθεση στεφάνων των μαθητών των Καλαβρύτων στον Τόπο Εκτέλεσης.

Στις 12.30 το μεσημέρι ξεκινά ο Δρόμος Θυσίας, με συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Σχολείου «Αγλαΐα Κόντη-Ελένη Χάμψα» και του σχολικού συγκροτήματος «Ευσέβιος Κηπουργός» (Γυμνάσιο, Γ.Ε.Λ. και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων).

Στις 6.30 το απόγευμα, στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαβρύτων (Αίθουσα Συνεδριάσεων Πρωτοδικείου), απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος» θα παρουσιαστεί η θεατρική απόδοση του ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368» της θεατρολόγου και σκηνοθέτη Ισμήνης Σακελλαροπούλου.

«Γολγοθάς» και «Άθλον ποιήσεως»

Την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό του Δήμου Καλαβρύτων θα παρουσιαστεί το μελοποιημένο έργο του ποιητή του ελλαδικού και πανανθρώπινου χώρου Γιάννη Κουτσοχέρα «Γολγοθάς», σε μουσική σύνθεση του Αιγιώτη μουσουργού Σάκη Παπαδημητρίου. Αφηγητής ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς.

Και στις 8 μ.μ. ο Πανελλήνιος Μαθητικός Ποιητικός Διαγωνισμός «Άθλον Ποιήσεως -Γιάννη και Λένας Στρέφη -Κουτσοχέρα 2023». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και το ίδρυμα «Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα».

Πομπή στον Τόπο Εκτέλεσης

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί με την τέλεση πάνδημου μνημόσυνου για τους Καλαβρυτινούς Μάρτυρες, προεξαρχόντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου και ομιλία απ’ τον κ. Χρίστο Φωτεινόπουλο, Πρόεδρο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και εκπαιδευτικό.

Θ’ ακολουθήσει μετάβαση με πομπή προς τον Τόπο Εκτέλεσης μέσω του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Και εν συνεχεία, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο εκτελεσθέντων από μαθητές των σχολείων, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου απ’ την Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων.

Στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου θα φιλοξενηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945, υπό την προεδρία του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου.

Και τις 6.30 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα γίνει ανοικτή συζήτηση για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, του κατοχικού δανείου και το ρόλο της Γερμανίας στο χθες και στο σήμερα.

Σε Αγία Λαύρα και Κλειτορία

Ο κύκλος των εκδηλώσεων που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Καλαβρύτων θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, με εκδηλώσεις στις 8.30π.μ. στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας (Μνημείο Εκτελεσθέντων μοναχών απ’ τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής) και στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κλειτορίας (ώρα 9 π.μ.) με την τέλεση μνημόσυνου για τα θύματα της καταστροφής της πόλης από τους Γερμανούς οι οποίοι πυρπόλησαν και λεηλάτησαν την Κλειτορία στις 14 Δεκεμβρίου 1943. Θ’ ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr