background img
banner
banner

«Έκρηξη» ιώσεων στην Αιγιάλεια

Η ΓΡΙΠΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΝΟΣΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ… ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Έξαρση των ιώσεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Αιγιάλεια, με τις νόσους της εποχικής γρίπης, τον κλασικό στρεπτόκοκκο, το απλό κρυολόγημα, το κοξάκι αλλά και τον κορωνοϊό να είναι οι κύριοι λόγοι. Τα κρούσματα φαίνεται να ανεβαίνουν σε κάθε ηλικιακή ομάδα από ημέρα σε ημέρα και η έξαρση «τροφοδοτείται» και από τους ιούς της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα της Αιγιάλειας, δεν λείπουν και οι λεγόμενες “άγνωστες” ιώσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ισχύουσες μεταλλάξεις των γνωστών και αναμενόμενων, “εισχωρούν” στα στρώματα του ανοσοποιητικού συστήματος, δημιουργώντας μερικές φορές ένα εκρηκτικό “κοκτέιλ”, κυρίως για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και για μωρά ή μικρά παιδιά. Από την έξαρση αυτή, φαίνεται να μην… “γλυτώνουν” και άτομα της τρίτης ηλικίας.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρουν ότι πολλά παιδιατρικά νοσοκομεία σε περιοχές της Κίνας έχουν κατακλυστεί από άρρωστα παιδιά και ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τους γονείς των παιδιών από 1 έως 17 ετών στην Κίνα να λάβουν προσωπικά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης ενώ νέου ιού. Είναι πλέον σίγουρο, ότι η παγκόσμια κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει άρδην το ανοσοποιητικό σύστημα όλων των θηλαστικών και φυσικά, έχει διαφοροποιηθεί εντελώς και η φυσική άμυνα στο σύστημα λειτουργίας του σύγχρονου ανθρώπου.

Αυτή τη στιγμή σε όλες σχεδόν τις κοινότητες του Δήμου, υπάρχουν περιστατικά νόσησης παιδιών ή εφήβων με διάφορους τύπους γρίπης, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν από τρία και άνω κρούσματα διαφόρων ειδών γρίπης σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της περιοχής, ενώ δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της ευρύτερης περιοχής και τα νηπιαγωγεία.

Παλαιότερα, εάν κάποιος ένιωθε να μην έχει και πολλή… όρεξη, ή είχε έναν ανεπαίσθητο βήχα, μία συνεχόμενη καταρροή ή μία παρατεταμένη ατονία μέσα στη διάρκεια της ημέρας, το πιο πιθανό ήταν να μην λάμβανε κανένα απολύτως φάρμακο ή κάποια ιατρική συμβουλή.

Όμως στη σύγχρονη εποχή, με μία πληθώρα ιώσεων και γαστρεντερίτιδων να “σέρνονται” από σπίτι σε σπίτι και από χώρο σε χώρο και με πολύ μεγάλη ταχύτητα, οι δημότες δικαιωματικά πρέπει να ανησυχούν και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Οι παθήσεις που κυριαρχούν στην περιοχή – δίχως να εξαιρεθούν βεβαίως και οι εκπαιδευτικές και μαθησιακές κοινότητες – είναι οι λοιμώξεις παντός τύπου, οι γαστρεντερίτιδες, τα καθημερινά κρυολογήματα με έντονα σημάδια κόπωσης ή αδιαθεσίας, η εποχική γρίπη, ο στρεπτόκοκκος και η covid -19.

Α. Μαστοράκου: “Οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται την ύπαρξη των ιώσεων, πρέπει απλά να ενημερώνονται και να πληροφορούνται”

Μιλώντας στο Protionline.gr η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για το ζήτημα των διαφόρων ιώσεων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ένας ιός μεταφέρεται από την άμεση επαφή και οι λοιμώξεις μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, όχι μέσω του αέρα ή της φυσικής ροής. Οι εξάρσεις που επικρατούν σε διάφορες ιώσεις, είναι λίγο πολύ… αναμενόμενες, καθώς είναι η εποχή τέτοια που εμφανίζονται εύκολα και ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο. Εκτιμώ ότι από τον κορωνοϊό και μετά, το γενικό ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών ή των μωρών έχει η επηρεαστεί σε έναν βαθμό, για αυτό και υπάρχει μία επικινδυνότητα περισσότερη, ενδεχομένως. Οι γονείς πρέπει να παίρνουν μέτρα πρόβλεψης μεν, αλλά να μην τρομοκρατούνται με το παραμικρό. Γενικά ο κόσμος, δεν πρέπει να φοβάται τόσο πολύ. Οι παιδίατροι και γενικά οι γιατροί ξέρουν πολύ καλά πώς να αντιμετωπίσουν κάθε έξαρση ίωσης και κάθε περιστατικό ξεχωριστά. Δεν χρειάζεται πανικός, σε καμία περίπτωση” τόνισε η κ. Μαστοράκου.

Κων. Μώρος: “Οι υπερβολικές… συμπεριφορές από γονείς, οφείλονται στην παλαιά νοοτροπία και σε λάθος γνώση του τι είναι ίωση”

“Μερικές φορές, στο Νοσοκομείο Αιγίου που αυτές τις ημέρες τυγχάνει να αντιμετωπίζω δεκάδες περιστατικά και συναντώ διάφορες και ποικίλες συμπεριφορές, βλέπω ότι οι γονείς έχουν κάποιες φορές μία ανεξήγητη… υστερία. Μία υπερβολική ανησυχία δηλαδή, για το τι μπορεί να έχει το παιδί τους, σε υπερθετικό βαθμό. Οι υπερβολικές συμπεριφορές από γονείς, οφείλονται στην παλαιά νοοτροπία και σε λάθος γνώση του τι είναι ίωση, εντυπώσεις που προέρχονται από γενιά σε γενιά και από… παραμύθια γιαγιάδων. Κάποιοι γονείς, όταν έρχονται στον παιδίατρο να εξετάσει το παιδί, υποβάλουν δεκάδες ερωτήσεις με ανησυχία, λες και το παιδί τους είναι το μοναδικό που έχει προσβληθεί από κάποια ίωση. Συνιστώ σε όλους να μην παρασύρονται από κάτι που έχουν δει, από κάτι που έχουν ακούσει… Να μην υπάρχει παραπληροφόρηση ή λανθασμένα κριτήρια. Δεν χρειάζονται υπερβολικές συμπεριφορές. Οι ιώσεις που επικρατούν αυτό το διάστημα είναι και ελεγχόμενες και αναμενόμενες” τόνισε στo Protionline.gr ο Παιδίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) Κωνσταντίνος Μώρος, ενώ σε άλλη ερώτηση, για την περίπτωση της ίωσης κοξάκι, ανέφερε ότι τέτοια ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή παντού και πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα απλό κρυολόγημα το οποίο συνοδεύεται από μερικά μικρά εξανθήματα, δίχως καμία επικινδυνότητα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr