background img
banner
banner

Υπό εργασιακή ομηρία 86 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αιγίου!

ΟΙ ΟΛΙΓΟΜΗΝΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΖΗΤΑ Ο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ένα πολύ μεγάλο μέρος των υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) εκτελείται από συμβασιούχους διαφόρων ειδικοτήτων, ο αριθμός των οποίων «αγγίζει» το 60% των μόνιμων υπαλλήλων. Η άρνηση της κυβέρνησης να τους νομιμοποιήσει, οι ολιγόμηνες ανανεώσεις συμβάσεων και το καθεστώς ομηρίας στο οποίο εργάζονται, δεν αποτελεί μόνο δικό τους πρόβλημα εργασιακής φύσεως, αλλά θα πρέπει να απασχολεί όλη την τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο ίδρυμα που όλοι οι Αιγιαλείς (και όχι μόνο) έχουν ανάγκη…

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αιγίου, με ομόφωνη απόφαση που έλαβε, συμμετέχει την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στην πανελλαδική στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί και θα γίνει από τις 10.00 το πρωί ως τις 3.00 το μεσημέρι, εκφράζοντας την αντίθεσή του στον «εμπαιγμό», όπως αναφέρει, του υπουργείου που κατέθεσε σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο ανανεώνονται οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζομένων από 01/01/2024 έως 30/06/2024 και των εργαζομένων με συμβάσεις ΣΟΧ (καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση) από 01/01/2024 έως 31/03/2024.

Τεράστια κενά

Μέχρι και πριν λίγες μέρες από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας σε κάθε συνάντηση των αρμόδιων παραγόντων με συνδικαλιστικά σωματεία ακόμη και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΕΔΗΝ) ανά την Ελλάδα, δεσμεύονταν ξεκάθαρα ότι κάθε λογής εργολάβοι δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ, αναφέρει ο «Ασκληπιός», καταγγέλλοντας πως ΄΄στα Νοσοκομεία όλης της χώρας έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν περίπου 20.000 συμβασιούχοι.

Τον φετινό χειμώνα λειτουργούν τα Νοσοκομεία με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, λόγω μαζικών αποχωρήσεων και μηδενικών προσλήψεων. Το κύμα φυγής πέραν των άλλων αιτιών (χαμηλοί μισθοί, συνεχής κοροϊδία με την ένταξη στα ΒΑΕ και τα ανθυγιεινά, δυσμενείς συνθήκες εργασίας, συνταξιοδοτήσεις) ενισχύεται από την άρνηση της κυβέρνησης για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Στη διάρκεια της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός της χώρας, οι εκάστοτε Υπουργοί Υγείας κάλεσαν τους υγειονομικούς να αφήσουν άλλες δουλειές να ενισχύσουν ως συμβασιούχοι το σύστημα και δεσμεύτηκαν για την νομιμοποίηση τους ως αναγνώριση της προσφοράς΄΄.

Το Σωματείο τονίζει ότι ΄΄οι εν λόγω συνάδελφοι (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ) εργάζονται επί πολλά έτη (8 ακόμη και 10 έτη) με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και εξ αυτού του λόγου αυτονόητο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πολέμησαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες συμβασιούχοι από κορωνοϊό και ως αναγνώριση εισπράττουν τη διαρκή ομηρία, ανασφάλεια με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων και απολύσεις ΣΟΧ στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση όταν ολοκληρώνονται οι σχετικοί διαγωνισμοί για την είσοδο εργολάβων.
Και όλα αυτά παρότι γνωρίζουν ότι η απόλυση των συμβασιούχων οδηγεί σε κατάρρευση τα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την Πρόνοια. Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που δόθηκε στη διαβούλευση προβλέπονται διατάξεις – κοροϊδία για τους συμβασιούχους εργαζόμενους΄΄.

Τα στοιχεία για το Νοσοκομείο Αιγίου

Πόσοι είναι όμως οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που παραμένουν μετέωροι, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους υπό τέτοια εργασιακή σχέση; Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χάρης Σπηλιωτόπουλος, αναφέρει στο Protionline.gr: ΄΄Στο νοσοκομείο μας προσφέρουν τις υπηρεσίες του 50 επικουρικοί, των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται μόλις για έξι μήνες, από 01/01 έως 30/06/2024. Επίσης, εργάζονται 27 συμβασιούχοι ΣΟΧ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης, με τις συμβάσεις τους να ανανεώνονται μόνο για τρεις μήνες και παράλληλα συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για την εκχώρηση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Επιπλέον, εργάζονται και 9 άτομα μέσω ΟΑΕΔ. Μιλάμε αυτομάτως για 86 άτομα σύνολο. Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο είναι 144 άτομα, τότε αντιλαμβάνεται ότι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων με γνώση του αντικειμένου τους, που η παραμονή τους στο νοσοκομείο μας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη΄΄.

Και προσθέτει: ΄΄86 άνθρωποι τελούν υπό καθεστώς ομηρίας και δεν μονιμοποιούνται, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες΄΄.

Παίρνουν θέση οι εργολάβοι

Η διοίκηση του Σωματείου κάνει εκτενή αναφορά στους συμβασιούχους ΣΟΧ οι οποίοι φτάνουν τους 6.000 σε όλη τη χώρα και τονίζει: ΄΄Τέλος του χρόνου πάρα πολλά νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και οι συνάδελφοι ΣΟΧ παρότι θα έχουν ενεργές συμβάσεις με τα νοσοκομεία, θα απολυθούν και θα εγκατασταθούν οι εργολάβοι που προσφέρουν συνθήκες «μεσαίωνα» στους εργαζόμενους, καθότι το ίδιο έργο το έχουμε ξανά ζήσει στο παρελθόν με απλήρωτα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας, νυχτερινή εργασία, απλήρωτες 52 Κυριακές και 15 επίσημες αργίες. Τα υλικά καθαριότητας – απολύμανσης που χρησιμοποιούν οι εργολάβοι, είναι αμφιβόλου ποιότητας, με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. Δέκα πέντε Νοσοκομεία έλεγξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τα 15 είχαν πολυανθεκτικά νοσοκομειακά μικρόβια΄΄.

Περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν τα νοσοκομεία που έχουν «εργολαβικούς εργαζόμενους», η διοίκηση του «Ασκληπιού», σημειώνει:
“-Οι εργολαβικοί φύλακες στοιχίζουν 3.000 € το μήνα για κάθε εργαζόμενο περίπου στον προϋπολογισμό του εκάστοτε νοσοκομείου ενώ αντίθετα ο εργαζόμενος φύλακας λαμβάνει περίπου 600 € / έκαστος το μήνα στο λογαριασμό του. -Η εργολαβική καθαρίστρια στοιχίζει περίπου 2.500 € το μήνα η κάθε εργαζόμενη καθαρίστρια, ενώ αντίθετα λαμβάνει περίπου 400 € / έκαστη το μήνα στο λογαριασμό της.

Εάν ανατρέξει κάποιος στην διαύγεια των νοσοκομείων θα βρει πολλές τέτοιες συμβάσεις – κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, διαδικασία που χρίζει την επέμβαση άλλων υπηρεσιών προς έλεγχο των εν λόγω αποφάσεων των διοικήσεων νοσοκομείων. Έγιναν άραγε οικονομικές μελέτες και διαπιστώθηκε ότι είναι πιο συμφέρουσες οι συμβάσεις με εργολάβους ? Και αναρωτιόμαστε πιο το όφελος για το δημόσιο συμφέρον και ποιος τελικά έχει μεγάλο όφελος ? Να μας τις παρουσιάσουν (αν έχουνε μελέτες ) και σε εμάς, ώστε να μας αποδείξουν ότι είναι συμφερότερες για να το αποδεχτούμε και εμείς μετά χαράς. Ευτυχώς, ακόμη εμείς στο νοσοκομείο μας δεν έχουμε εργολαβικούς εργαζόμενους.

Για το νοσοκομείο μας και μόνο για τους 27 εργαζόμενους με ΣΟΧ (καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση) υπάρχουν τρείς (3) οικονομοτεχνικές μελέτες (από διαφορετικούς εργολάβους και γραφεία οικονομολόγων) όπου το κόστος των εργολάβων θα είναι περίπου 300.000 € επί πλέον από το υφιστάμενο κόστος των ΣΟΧ. Πολλά νοσοκομεία εμφανίζουν άθλια κτιριακή κατάσταση, (αν προκληθούμε περισσότερο θα γίνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένοι), παρόλα αυτά δημόσιο χρήμα διπλάσιο από αυτό που δίνουμε σήμερα στους εργαζόμενους να ‘’σκορπάμε’’ στους εργολάβους έχουμε;΄΄.

Καταγγέλλει μη τήρηση δεσμεύσεων

Παράλληλα, γίνεται λόγος για κοροϊδία αφού δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις προς την ΠΟΕΔΗΝ, με το σωματείο να σημειώνει: ΄΄Η κυβέρνηση δια στόματος Υπουργού Υγείας σε συναντήσεις με την ομοσπονδία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς επίσης δια στόματος Υφυπουργού Οικονομικών κ. Πετραλιά, καθώς επίσης δια στόματος Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έταξαν ένα χρόνο παράταση σε όλους τους συμβασιούχους. Επίσης έταξαν, παύση των διαγωνισμών για εγκατάσταση εργολάβων στα Νοσοκομεία και δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ.
Υπάρχει εμπαιγμός και κοροϊδία. Η ρύθμιση αυτή είναι δυσμενής όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για το σύστημα του ΕΣΥ. Καλλιεργεί την ανασφάλεια στους συμβασιούχους οι οποίοι παραιτούνται κατά εκατοντάδες και αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό. Η άρνηση της απευθείας μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συμφωνία των κομμάτων για να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια οδηγεί και σε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού σε μελλοντικές προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού καθότι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς με αυξημένη μοριοδότηση θα καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων. Επί της ουσίας δηλαδή θα απολύονται 10 επικουρικοί ή ΣΟΧ εξειδικευμένοι εργαζόμενοι (νοσηλευτές, διοικητικοί, καθαρίστριες, φύλακες κ.λπ.) επί σειρά ετών και θα προσλαμβάνονται 2΄΄.

Υπενθυμίζει δε και τι έχουν προσφέρει αυτοί οι εργαζόμενοι: ΄΄Τα τελευταία χρόνια οι υγειονομικοί εργαζόμενοι μεταξύ άλλων προβλημάτων (οικονομικών, κοινωνικών, κρίση αξιών) αντιμετωπίσαμε και μία πανδημία, αποκτήσαμε εμπειρία, είμαστε εμείς που στηρίξαμε την ελληνική κοινωνία και όχι ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, που αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ήταν παντελώς απών.
Εάν δεν θέλει η κυβέρνηση, ο τελευταίος συμβασιούχος να κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ, εάν δεν θέλει να αναστείλουν τη λειτουργία τους τα τμήματα και οι μονάδες ζωτικής σημασίας στα Νοσοκομεία να τροποποιήσει την διάταξη όχι στις αρχικές δεσμεύσεις για ένα (1) χρόνο παράταση των συμβασιούχων που το θεωρούμε αυτονόητο ότι θα το πράξει, αλλά για την απευθείας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ( ΣΟΧ, ΟΑΕΔ, επικουρικών, ειδικευόμενων νοσηλευτών, συμβασιούχων προς αντικατάσταση ανεμβολίαστων, συμβασιούχων πρόνοιας κ.α.)΄΄.

«Η μετατροπή των συμβάσεων επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ κ.λπ. σε αορίστου χρόνου, είναι πια μονόδρομος»

Θέτει ακόμη και θέμα αξιοπρέπειας, τονίζοντας: ΄΄Όλοι οι εργαζόμενοι απαιτούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Η αλματώδης αύξηση των τιμών παντού (ενέργεια, super market, τρόφιμα, ένδυση, μεταφορές, πετρέλαιο, ενοίκια, υπηρεσίες, αύξηση επιτοκίων κ.λ.π.) είναι γεγονός που διαρκεί για πάνω από ένα έτος και τείνει να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη. Υπάρχουν τρόφιμα και υπηρεσίες που έχουν αυξηθεί ακόμη και 100%. Ο πληθωρισμός κάνει ‘’ράλι’’. Οι μισθοί όλων των εργαζομένων και των Υγειονομικών εργαζομένων, εξανεμίζονται συνεχώς από την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και τις πληθωριστικές πιέσεις. Με fuel pass, market pass και με όλα τα ‘’pass’’ τα προβλήματα δεν λύνονται. Δεν παρακαλάμε, παρά απαιτούμε εργασία με ασφάλεια και με μισθούς αξιοπρέπειας που να καλύπτουν τις πάγιες μηνιαίες και διαρκείς ανάγκες. Το σενάριο για ανανέωση και μετατροπή των παραπάνω συμβάσεων επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ κ.λπ. σε αορίστου χρόνου συμβάσεις είναι πια μονόδρομος. Αν δεν συμβεί αυτό δύο τινά θα υπάρξουν ή θα εισέλθουν παντού εργολάβοι με διπλάσιο κόστος για τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και κατ΄ επέκταση μεγαλύτερη φορολογία για όλους τους πολίτες της χώρας και για όλες τις επαγγελματικές τάξεις ώστε να ενισχυθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων εις το διπλάσιο ή τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν χωρίς το ανωτέρω προσωπικό. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08/12/2023 προγραμματίζουμε ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από 10:00 έως 15:00΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr