background img
banner
banner

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα τιμολόγια ρεύματος – Τα συν και τα πλην για κάθε χρώμα

Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα νέα τιμολόγια ρεύματος που μπαίνουν στη ζωή μας σε λίγες ημέρες.

Η κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, ενώ συνολικά οι αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχουν σκοπό να καλύψουν τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε νοικοκυριού.

Η επιλογή τιμολογίου

Όπως τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, οι καταναλωτές καλό είναι να περιμένουν μέχρι την 1η.1.2024, πριν αποφασίσουν ποιο τιμολόγιο θα επιλέξουν.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως τότε μόνο θα μπορούν να ξέρουν ποιες θα είναι οι τελικές τιμές των τιμολογίων που προσφέρουν οι πάροχοι.

Με περίπου 25 ημέρες να απομένουν για το νέο έτος, τα νοικοκυριά έχουν αρκετό χρόνο για να μελετήσουν και να αποφασίσουν ποιο χρώμα τούς ταιριάζει καλύτερα.

Τα 4 τιμολόγια

Τα 4 τιμολόγια είναι το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο και το πορτοκαλί.

Καθένα από αυτά τα τιμολόγια έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, κάθε τιμολόγιο έχει τα συν και τα πλην του, τα οποία θα δούμε παρακάτω.

Το πράσινο

Στο ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν. Στο συγκεκριμένο τιμολόγιο θα ενταχθούν όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιον πάροχο και όσοι καταναλωτές λήγει το συμβόλαιό τους μέσα στο 2024 και δεν έχουν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη προσφορά.

Τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι το πολύ χαμηλό πάγιο (έως 5 ευρώ).

Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν κάθε μήνα να ενημερώνονται για τις τιμές και να πηγαίνουν σε άλλον πάροχο χωρίς πέναλτι.

Το αρνητικό αυτού του τιμολογίου είναι ότι ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς και σε περίπτωση που η τιμή ανέβει θα «παρασύρει» αυτόματα το πράσινο τιμολόγιο. Αυτό βέβαια μπορεί να ισορροπηθεί από το ότι ο καταναλωτής μπορεί να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή. Όσοι επιλέξουν αυτό το τιμολόγιο θα πρέπει να παρακολουθούν συχνά την τάση της αγοράς και να είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν χρόνο για να συγκρίνουν τιμολόγια από διαφορετικούς παρόχους.

Το πράσινο τιμολόγιο προτείνεται σε οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές που έχουν μέση ή υψηλή κατανάλωση ρεύματος.

Το μπλε

Το τιμολόγιο με την μπλε σήμανση έχει σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Στα αρνητικά περιλαμβάνονται η ποινή πρόωρης αποχώρησης, αλλά και το ότι αν οι τιμές πέσουν ο καταναλωτής θα συνεχίσει να χρεώνεται με την υψηλότερη τιμή βάσει της οποίας έχει υπογραφεί η σύμβαση.

Το θετικό στο συγκεκριμένο τιμολόγιο είναι ότι ο καταναλωτής δεν ανησυχεί για ενδεχόμενες αυξήσεις για όσο διάστημα διαρκεί το συμβόλαιό του.

Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση, προτείνεται σε οικιακούς καταναλωτές με μικρή κατανάλωση.

Το κίτρινο

Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια είναι αυτά με την κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα αρνητικά του συγκεκριμένου τιμολογίου είναι το ότι οι τιμές μπορούν να μεταβληθούν, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης χωρίς πληρωμή ρήτρας.

Το πορτοκαλί

Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας.

Το αρνητικό σε αυτό το τιμολόγιο είναι ότι είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση έξυπνου μετρητή ώστε να μπορεί να το επιλέξει ο καταναλωτής, ενώ στα θετικά περιλαμβάνεται η δυνατότητα αποχώρησης χωρίς ποινή.

Συνολικά, όπως προτείνει και το ΙΝΚΑ, οι καταναλωτές που πληρώνουν εμπρόθεσμα πρέπει να επιλέξουν ως προς το μεγαλύτερο δέλεαρ που έχουν οι εταιρείες αυτή τη στιγμή, την έκπτωση συνέπειας. Αν εφαρμόζεται μια έκπτωση συνέπειας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, θα επιβραβεύεται για κάποιους μήνες.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr