background img
banner
banner

Ανηφορικός δρόμος προς τις αποκαταστάσεις με το βλέμμα στον Οδοντωτό

ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΥΡΑΪΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΝΙΚΟΥ ΤΑΧΙΑΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΟΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ

Μία ακόμη σύσκεψη τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, αυτή τη φορά στην Αθήνα στο Υπουργείο Υποδομών -σε πιο υψηλό επίπεδο, μετά την κοινή παρουσία της Χριστίνας Αλεξοπούλου στην Πάτρα την περασμένη εβδομάδα, στα γραφεία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη από κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη- με αντικείμενο την δρομολόγηση έργων για την αποκατάσταση των κατολισθήσεων στο φαράγγι του Βουραϊκού. Μετά την ενημέρωση στην Πάτρα πρόσφατα για το θέμα της μελέτης αποκατάστασης των ζημιών κατά μήκος της γραμμής του Οδοντωτού, από το 2ο έως και το 50 χιλιόμετρο Διακοπτό – Καλάβρυτα την οποία έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πατρών και χρηματοδοτεί ο ΟΣΕ, χθες το βάρος έπεσε στη μελέτη των αντιδιαβρωτικών έργων στα καμένα της περιοχής της Δ.Ε. Διακοπτού.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο της κα. Αλεξοπούλου, παρουσία -σε διαφορετικό χρόνο-τόσο του Υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου ενώ με τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος. Ακολούθησε σε δεύτερο χρόνο η απευθείας επαφή της κα. Αλεξοπούλου με τους τοπικούς φορείς αλλά και έντονη συζήτηση…

Τι ζητά ο ΟΣΕ

Για την ανάγκη προώθησης των απαιτούμενων έργων ο ΟΣΕ πιέζει πλέον τη Δασική και τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Περιβάλλοντος, με τον διευθύνοντα του πρώην ΟΣΕ κ. Τερεζάκη να έχει απευθύνει και σχετικές επιστολές στα συναρμόδια Υπουργεία «να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και σε συνδυαστικές επεμβάσεις κατ’ αρμοδιότητα για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας των συρμών στη γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα».

Εκ μέρους της κα. Αλεξοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, και χθες τονίστηκε ότι είναι αναγκαίο να επιταχύνουν όλοι -ώστε να υποστηριχθεί και ο ΟΣΕ- με την επίσπευση των έργων που πρέπει να γίνουν στο βουνό, για να σταματήσουν οι επικίνδυνες καταπτώσεις βράχων και χωμάτινων όγκων αλλά και οι πλημμύρες, με την ανεξέλεγκτη μετακίνηση αδρών υλικών πάνω στη γραμμή.

«Μία δύσκολη άσκηση για όλους…»

«Είναι μια δύσκολη άσκηση, ένα βουνό που πέφτει και ένα τρενάκι, με τις μετακινήσεις στην περιοχή και τις περιουσίες που πρέπει να προστατέψουμε. Μια άσκηση που έχει να κάνει με την δυναμική ενός φυσικού φαινομένου και, από την άλλη πλευρά, όλοι εμείς οι εμπλεκόμενοι φορείς που καλούμαστε να δώσουμε τις άμεσες απαντήσεις.
Στο πλαίσιο της αναγκαίας συνεργατικότητας για το θέμα των αποκαταστάσεων βρεθήκαμε και σήμερα (σ.σ. χθες) για να οργανώσουμε για πιο γρήγορα τις διαδικασίες. Όσο το δυνατόν, διότι, δεν γίνεται να δημοπρατηθεί έργο σε μια μέρα και να βρεθούν ανεξάντλητα ποσά και άμεσα. Είναι σημαντικό λοιπόν να συνεργαστούμε σωστά για να παρέμβουμε αποτελεσματικά στο βουνό για να προστατέψουμε και τον Οδοντωτό ο οποίος, για αυτό το λόγο, για λόγους ασφάλειας, έκλεισε» δήλωσε στο Protionline.gr η κα. Αλεξοπούλου.

Τα έργα της Δασικής

Στην συζήτηση στην Αθήνα, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, παρενέβη ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στάθης Σταθόπουλος επισημαίνοντας ότι η σχετική μελέτη για τα αντιδιαβρωτικά έργα στα καμένα, για την οποία έχει ήδη αναφερθεί αναλυτικά το Protionline.gr προ τριμήνου, έγινε άμεσα αλλά απαιτείται να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, στα πλαίσια της κάλυψης εκτάκτων αναγκών με την κακοκαιρία Daniel και τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που ακολούθησαν.

Όπως έχει γράψει το Protionline.gr τη μελέτη για τα αντιδιαβρωτικά στο βουνό έχει χρηματοδοτήσει ο ΔΕΔΔΗΕ με τον κ. Σταθόπουλο να επισημαίνει ότι μελετητικά το έργο ήταν έτοιμο μέσα σε ένα τρίμηνο από τη φωτιά του περασμένου καλοκαιριού (23-7-2023) αλλά αναζητείται πηγή για το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ που απαιτείται για κορμοδέματα, κορμοφράγματα και διανοίξεις στα καμένα του Διακοπτού.

Η δέσμευση εκ μέρους του Υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου ήταν ότι θα υπάρχει παρέμβαση συνολικά για τις αποκαταστάσεις σε δάσος, τρενάκι αλλά και παλαιά εθνική οδό και το επαρχιακό δίκτυο στο Διακοπτό.

Παρέμβαση Φαρμάκη, Ζαΐμη και Παπαδόπουλου

Στη διάρκεια της συνάντησης εκ μέρους του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη αλλά και του Ανιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη τονίστηκε ότι η Π.Δ.Ε. είναι έτοιμη για την παρέμβαση στο πεδίο ευθύνης της, που είναι το οδικό δίκτυο και ο καθαρισμός του Βουραϊκού, με προτάσεις για ευρείς παρεμβάσεις που απαιτούν και επιπλέον πόρους.

Εκ μέρους του Δημάρχου Καλαβρύτων Αθανάσιου Παπαδόπουλου υπήρξε διαμαρτυρία για τη διακοπή επ αόριστω της λειτουργίας του Οδοντωτού και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τον καθαρισμό της γραμμής και τις αναγκαίες αποκαταστάσεις.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr