background img
banner
banner

Δόγμα με «αερομεταφερόμενες δυνάμεις» στην Αχαΐα

ΜΟΝΙΜΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ, ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ – ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ Ν. ΦΑΡΜΑΚΗ ΚΑΙ Φ. ΖΑΪΜΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Διπλάσια «δύναμη» θα φέρουν πλέον οι νέες αερομεταφερόμενες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης καθώς τα νέα εναέρια μέσα θα επιτηρούν ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως το φαράγγι του Βουραϊκού έμφορτα με νερό ενώ θα μπορούν να μεταφέρουν τις ενισχυμένες φέτος ομάδες ‘δασοκομάντος΄ των Πατρών. Μόνιμη θα είναι φέτος και η παρουσία της Δασικής Υπηρεσίας στο τοπικό συντονιστικό δασοπυρόσβεσης σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά που «κήρυξε» την Τετάρτη 27 Μαρτίου την… πρόωρη έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Ο κ. Τουρνάς βρέθηκε στην Πάτρα για υπηρεσιακή σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ενόψει της νέας αντιπυρικής περίοδο, αποκαλύπτοντας σε δηλώσεις του στo Protionline.gr τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό ενόψει του καλοκαιριού που ξεκινά από την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

«Σε όλη την Ελλάδα έχουμε περιοχές προστατευόμενες, περιοχές Natura, απάτητες περιοχές και υδροβιότοπους τους οποίους οφείλουμε να προστατεύσουμε. Προχωράμε πλέον σε μια στρατηγική συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα προσλήψεων 500 νέων μονίμων υπαλλήλων και 1.200 εποχικών συμβασιούχων στη Δασική έτσι ώστε αυτοί -έχοντας την ευθύνη της πρόληψης- και εμείς με τις υπόλοιπες δυνάμεις -που έχουμε την ευθύνη της καταστολής- να είμαστε σε συνεργασία. Με τη Δασική είμαστε ήδη μαζί, σχεδιάζουμε κατά τόπους με έμφαση τις πιο επικίνδυνες, ευάλωτες και ευαίσθητες περιοχές. Θα είναι μαζί μας και στο πεδίο καθώς γνωρίζουν περιοχές και τοπικό κλίμα, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τουρνάς.

Οι “δασοκομάντος” θα είναι διπλάσιοι

Στην Πάτρα η ΕΟΜΔΕ ενισχύεται με επιπλέον προσωπικό ενώ δύο νέες ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) συστήνονται σε Κέρκυρα και Τρίπολη.«Τα νέα μισθωμένα πυροσβεστικά μέσα θα αρχίσουν να έρχονται από 1η Μαΐου. Δημιουργούνται άλλες 10 μονάδες ‘δασοκομάντος’ στην περιφέρεια για να φτάσουμε στις 16 σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα έχουμε αυξημένα εναέρια μέσα σε Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησο ενώ θα υπάρχουν και δύο μόνιμα μέσα αερομεταφοράς ‘δασοκομάντος’ στον Άραξο τα οποία θα κάνουν υδροληψία και δασοπυρόσβεση. Με αυτές τις νέες δυνάμεις στοχεύουμε να γίνουμε πιο άμεσοι και πιο ευέλικτοι» εξήγησε ο Υφυπουργός που είναι εξωκοινοβουλευτικός έμπειρος αεροπόρος (πτέραρχος εν αποστρατεία).

Τέλος ανακοίνωσε και η Πυροσβεστική Διοίκηση του νομού συντάσσει νέο πρόγραμμα επίγειας ανάπτυξης. «Βασικό δόγμα για το 2024 θα είναι δυνάμεις πιο κοντά στη φωτιά, αυτό θα συμβεί και με τις εναέριες δυνάμεις που θα κάνουν συνεχή επιτήρηση με έμφορτα ιπτάμενα μέσα ενώ και οι επίγειες δυνάμεις θα είναι ανεπτυγμένες πιο σωστά. Πάμε σε επέμβαση σε πρώτο χρόνο» εξήγησε ο κ. Τουρνάς.

«Δίνουμε βάση στο νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος ώστε να πάμε σε μια καλή αντιπυρική περίοδο και να είναι οι άνδρες μας έτοιμοι για όλα τα συμβάντα που μπορεί να προκύψουν το καλοκαίρι» εξήγησε ο Υπαρχηγός της Π.Υ. υποστράτηγους Νίκος Ρουμελιώτης που βρέθηκε στη συνοδεία του Υφυπουργού στην περιοδεία από χθες σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής.

«Μαθαίνουμε από τα λάθη…»

«Αυτές οι συναντήσεις που σχετίζονται με το μαθαίνουμε από τις ελλείψεις και να γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα έκτακτα, θεωρούμενα μεν, αλλά τακτικά πλέον -λόγω της κλιματικής αλλαγής- καιρικά φαινόμενα και καταστροφές ταλαιπωρούν το περιβάλλον και την καθημερινότητα των πολιτών και απειλούν περιουσίες αλλά και ζωές» δήλωσε χθες, χαιρετίζοντας τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Σε συνάντηση που προηγήθηκε στο γραφείο του κ. Φαρμάκη, τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος Πολιτικής Προστασίας Φωκίων Ζαΐμης, τόνισαν ότι δεν μπορεί η Πολιτική Προστασία στην περιοχή να λειτουργεί με ωράριο εργασίας… δημοσίου το καλοκαίρι, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσων προσλήψεων στους δήμους με μεγάλες ανάγκες στη δασοπροστασία, όλους στον νομό με εξαίρεση δηλαδή την αστική περιοχή.

«Ήδη ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε ενεργοποιήσει όλα τα πρωτόκολλα και τα όργανα Πολιτικής Προστασίας, με την προμήθεια μηχανημάτων αναγκαίων ενώ συζητάμε με το Υπουργείο την προμήθεια ακόμη περισσότερων πυροσβεστικών μέσων του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας ‘Αιγίς’ που θα παραδοθούν σε μας να τα λειτουργήσουμε. Όμως δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Μιλάμε για ένα συνολικό πρόβλημα με το ανθρώπινο δυναμικό, είναι απαραίτητη ανάγκη να καλυφθούν πραγματικά και ορθολογικά οι ανάγκες για χειριστές και προσωπικό που θα οχυρώσουν τη λειτουργία και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.

Στην κατ’ ίδιαν συνάντηση ο κ. Ζαΐμης επανέλαβε την ανάγκη μονιμοποίησης του προσωπικού Πολιτικής Προστασίας και προσλήψεων επιστημόνων με μόνιμες συμβάσεις.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr