background img
banner
banner

Μία σχετικά καλή χρονιά με άριστης ποιότητας ελαιόλαδο!

ΒΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ Η ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Καθώς πλησιάζει το τέλος της ελαιοσυγκομιδής, ικανοποιημένοι δείχνουν να είναι οι περισσότεροι παραγωγοί ελαιολάδου της περιοχής, από τη στιγμή που, αφενός η ποιότητα του προϊόντος ξεπερνά κάθε προσδοκία και αφετέρου οι τιμές παραγωγού διατηρούνται σε καλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι ο όγκος παραγωγής υπολογίζεται αυξημένος σε σχέση.

Στην Αιγιάλεια, το μεγαλύτερος μέρος του ελαιοκάρπου έχει ήδη συγκομιστεί και όπως φαίνεται, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για αυξημένη παραγωγή σε σύγκριση με την περσινή «φτωχή» χρονιά. Μάλιστα η παραγωγή φέτος φτάνει στο 60% με 65% μιας καλής χρονιάς. ΄΄Μπορεί να μην έχουμε μία παραγωγή στο 100%, ωστόσο έχουμε μία καλή χρονιά και το κυριότερο και πιο παρήγορο είναι ότι έχουμε μία χρονιά με ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, τόσο από άποψη οξύτητας όσο και από γευστικά χαρακτηριστικά΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr , ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φετινή συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες, ενώ ο όγκος παραγωγής θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος, εάν δεν υπήρχε η ανομβρία του φθινοπώρου. Αρκετοί παραγωγοί της Πελοποννήσου πιστεύουν ότι το 2018 στο κλείσιμο της ελαιοκομικής περιόδου, µπορεί να αποδειχτεί χρονιά που θα καλύψει τις ζηµιές που άφησε πίσω του το 2017.

Η τιμή καθορίζεται κάθε χρονική στιγμή με βάση τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης

Σε ό,τι αφορά την τιμή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σωτηρόπουλου, ΄΄σήμερα η τιμή για τον παραγωγό είναι στα 3,50 ευρώ το κιλό για το λάδι με την καλύτερη οξύτητα που είναι στο 0,5. Θεωρείται μία καλή τιμή για τον παραγωγό, ο οποίος με το που φέρνει το προϊόν του στην Οργάνωση, πληρώνεται κατευθείαν και με μετρητά. Η Παναιγιάλειος Ένωση και στο ελαιόλαδο φροντίζει να διατηρεί την τιμή σε υψηλά επίπεδα στο μέτρο του δυνατού, διότι, όπως ξέρουμε, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι σαν το Χρηματιστήριο. Διαμορφώνονται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση και μπορούν να αλλάξουν καθημερινά΄΄.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελαιόλαδο έφτασε πριν λίγες ημέρες στα 3,70 ευρώ το κιλό, έπεσε κατά περίπου 0,15 ευρώ λόγω της αύξησης της προσφοράς ελαιολάδου στις αγορές της Ευρώπης, ενώ για ένα διάστημα ήταν και στα 3,40 ευρώ. Στην παρούσα χρονική στιγμή φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια ανοδικής τάσης, που εξαρτώνται βέβαια από τις ποσότητες που διακινούνται στη διεθνή αγορά, με κύριο ρυθμιστή την ισπανική παραγωγή. ΄΄Όπως συμβαίνει όλα τα χρόνια, αν οι τιμές του ισπανικού ελαιολάδου διαμορφωθούν σε χαμηλά επίπεδα συμπιέζουν τις τιμές σε όλη τη Μεσόγειο΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σωτηρόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή ελαιολάδου με 1,5 εκατ. τόνους ετησίως, ακολουθεί η Ιταλία με 800.000 ετησίως και έπεται η Ελλάδα με 350.000 τόνους.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr