ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Τριακόσιους χιλιάδες τόνους σκύρα (χαλίκια) ξεφόρτωσαν δύο καράβια προ ημερών στο παλιό λιμάνι, προερχόμενα από Κύπρο, για τις ανάγκες της νέας σιδηροδρομικής γραμμής.
Ωστόσο τα πλοία δεν έπιασαν λιμάνι αμέσως αφού είχε προηγηθεί καταγγελία από ανταγωνίστρια εταιρία, ότι τα σκύρα είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, απάντησε ότι το λατομείο στην Κύπρο είναι ελεγμένο και καθησύχασε λέγοντας πως συνεργάζεται με την Κυπριακή εταιρία από το 2002 και πως δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα.
Όμως η κοινοποίηση της καταγγελίας σε περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής, θορύβησε την τοπική κοινωνία και το θέμα πήρε διαστάσεις.
Έτσι να ενεργοποιηθεί και να λάβει μέτρα για την περιφρούρηση της υγείας των πολιτών, ζητούν από τον δήμο Αιγιαλείας, περιβαλλοντολογικοί (και όχι μόνο) σύλλογοι της Ανατολικής Αιγιάλειας, με αφορμή την καταγγελία από ανταγωνίστρια εταιρεία ότι η περιοχή προμηθεύεται επικίνδυνα υλικά για την δημόσια υγεία, για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι η απάντηση δεν βρίσκεται σε έναν έλεγχο κάποιου δείγματος που θα φθάσει σε εργαστήριο αλλά ξεκινά από τον επιτόπιο έλεγχο στο λατομείο της Κύπρου απ’ όπου προέρχονται και καταλήγει στον εξειδικευμένο έλεγχο στον αέρα της περιοχής που χρησιμοποιήθηκαν.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής φορείς: Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας, Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας, Εμπορικός Τουριστικός Σύλλογος Ανατολικής Αιγιάλειας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρας, Θεατρικό Εργαστήρι Αιγείρας, Φιλανθρωπικός Σύλλογος Αιγείρας και Φιλανθρωπική αδελφότης κυριών Ακράτας.
Όπως τονίζουν, ΄΄πριν δυο εβδομάδες άρχισαν να ξεφορτώνονται στην περιοχή μας σκύρα (χοντρά χαλίκια) προερχόμενα από λατομείο της Κύπρου προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στις υπό κατασκευήν γραμμές του ΟΣΕ από το Κιάτο μέχρι την Ροδοδάφνη. Υπήρξε καταγγελία από ανταγωνιστή ότι το υλικό είναι επικίνδυνο για την υγεία καθώς περιέχει αμίαντο. Η καταγγελία έχει κοινοποιηθεί τόσο στο ελληνικό δημόσιο όσο και στον Δήμο Αιγιαλείας. Προσπαθώντας να εξακριβώσουμε την βασιμότητα της κατηγορίας και βλέποντας την αδιαφορία του Δήμου να κινηθεί, απευθυνθήκαμε στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα Γεωλογίας, όπου υπάρχει εξειδικευμένο εργαστήριο, για απαντήσεις. Εκεί και μετά την συνάντησή μας με τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Χατζηπαναγιώτου – τον οποίο ευχαριστούμε για την υπομονή του να μας εξηγήσει και την προθυμία του να βοηθήσει – μάθαμε ότι η απάντηση δεν βρίσκεται σε έναν έλεγχο κάποιου δείγματος που θα φθάσει στο εργαστήριό τους αλλά ξεκινά από τον επιτόπιο έλεγχο στο λατομείο της Κύπρου και καταλήγει στον εξειδικευμένο έλεγχο στον αέρα της περιοχής που χρησιμοποιήθηκαν τα σκύρα. Μάθαμε ακόμα ότι πράγματι τα λατομεία της Κύπρου ενοχοποιούνται για ύπαρξη αμιάντου ενώ υπάρχουν λατομεία στη χώρα μας π.χ. Ημαθία όπου είναι “καθαρά”΄΄.
Ζητούν επίσημη έγγραφο που να διαβεβαιώνει για την ποιότητα των υλικών
Επίσης, κάνουν γνωστά και τα ακόλουθα: ΄΄Με αυτά τα δεδομένα συγκεντρωθήκαμε για δεύτερη φορά αναζητώντας πρακτικούς τρόπους να κινηθούμε συνειδητοποιώντας την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία μιας άμεσης απάντησης. Όλοι επιθυμούμε να τελειώσει επιτέλους το έργο που θα φέρει την Αθήνα πιο κοντά μας, αλλά αυτό να μην συμβεί σε βάρος της υγείας μας. Αυτή τη φορά ήρθαν και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής – την πρώτη φορά αν και είχαν προσκληθεί απουσίαζαν – που εξ αρχής προσπάθησαν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, χωρίς όμως να έχουν κάποιο επίσημο έντυπο που να το επιβεβαιώνει, πέρα από μια “προφορική” επιβεβαίωση του αρμόδιου ερευνητικού κέντρου. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την ευκολία που επιστημονικά αστήρικτες διαβεβαιώσεις έπεισαν τη δημοτική αρχή σε τέτοιο βαθμό που δεν θεώρησε αναγκαίο να ενημερώσει ούτε το δημοτικό συμβούλιο για ένα θέμα που μπορεί να υποθηκεύει για δεκαετίες την υγεία των κατοίκων όλης της περιοχής΄΄.
Και καταλήγουν ως εξής: ΄΄Καλούμε τον Δήμο έστω και τώρα να μπει επικεφαλής της προσπάθειάς μας να αποκαλύψουμε την αλήθεια διαχωρίζοντάς την από το ψέμα που πιθανόν να κρύβει η καταγγελία της ανταγωνίστριας εταιρείας λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την περιφρούρηση της υγείας των δημοτών του΄΄.
Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου
Να διερευνήσει σε βάθος την πιθανή ύπαρξη αμιάντου σε φορτίο που μεταφέρεται μέσω πλοίου για τις ανάγκες της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, ζητά από τον δήμαρχο Αιγιαλείας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου.
Συγκεκριμένα, μέσω επιστολής του προς τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο, το περιεχόμενο της οποίας κοινοποιείται και προς τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας και τον Διοικητή 6ης ΥΠΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, επισημαίνει: ΄΄Στο τελευταίο ΔΣ του Ι.Σ. Αιγίου συζητήθηκε η γνωστή σε εσάς καταγγελία της εταιρείας M.S. (Skyra) Vassas Ltd σχετικά με πιθανή ακαταλληλότητα σιδηροδρομικού σκύρου από εταιρεία SKYRAMONT QUARRIES LIMITED προς ΜΕΤΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. για το έργο Α.Δ. 715 Σιδηροδρομική Γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη. Επειδή στην καταγγελία υπάρχει υπόνοια για υψηλή περιεκτικότητα αμιάντου στο συγκεκριμένο φορτίο, (ορυκτό με ινώδη μορφή που αποδεδειγμένα προκαλεί καρκίνο), σας καλούμε άμεσα να προχωρήσετε στις ενέργειες εκείνες για την διαπίστωση της αλήθειας ή όχι της συγκεκριμένης καταγγελίας. Είναι ακόμα νωπή η ιστορία με το εργοστάσιο της Ελλενίτ στην Χαλκίδα που στοίχησε τη ζωή σε 72 εργαζόμενους΄΄.