background img
banner
banner

Σε… πρώτο πλάνο οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί

ΣΕ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΒΥΘΟ ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΔΟΜΕΣ

Σχεδιασμό για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υψηλού επιπέδου Παιδικών Σταθμών καθώς και την δημιουργία ενός ακόμη, πραγματοποιεί το Νομικό Πρόσωπο «Πολιτισμός – Παιδεία – Αθλητισμός – Κοινωνική Προστασία». Μάλιστα, η δημιουργία Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στην Άβυθο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πρόκειται να στηριχθεί και από πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λύνοντας, ουσιαστικά, τα χέρια του δήμου που είχε δρομολογήσει την σύστασή του.
Το πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών ανέλυσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε συνάντηση που είχε με δημάρχους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης την περασμένη Πέμπτη. Στην συνάντηση, εκ μέρους του δήμου Αιγιαλείας, συμμετείχε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, θεωρώντας ως ευτυχές το γεγονός ότι το εν λόγω πρόγραμμα συνέπεσε με τον σχεδιασμό του δήμου για την δημιουργία νέου Παιδικού Σταθμού.

Επιδότηση για αναμόρφωση-ανακαίνιση και προσαρμογή στις νέες προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Φωτίου, μετά από εξέταση των στοιχείων τού προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή» του προηγούμενου έτους, διαπιστώθηκε ότι σε δήμους υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των διαθέσιμων θέσεων φροντίδας βρεφών και νηπίων σε βρεφικούς, νηπιακούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα vouchers που χορηγήθηκαν στις μητέρες. Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι η φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισήμανε ότι θα επιδοτηθούν δήμοι για την αναμόρφωση-ανακαίνιση και προσαρμογή στις νόμιμες προϋποθέσεις υφιστάμενων κτιρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων, καθώς και για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού προς λειτουργία νέων μονάδων φροντίδας βρεφών ή/και νηπίων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε δήμου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία τους από την επόμενη περίοδο.

Μάλιστα, η κ. Φωτίου έκανε ειδική μνεία στους συνεργαζόμενους φορείς για την υλοποίηση του εγχειρήματος, όπως είναι το υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με το μέλος της ΚΕΔΕ δήμαρχο Συκεών κ. Δανιηλίδη να είναι παρών στη συνάντηση και να θέτει πολλά από τα θέματα που έχει συζητήσει και αποφασίσει η Ένωση σε σχέση με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους παιδικούς σταθμούς.

΄΄Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο υψηλής προτεραιότητας το παιδί, όχι μόνο το κακοποιημένο, το ιδρυματοποιημένο, αλλά και το παιδί της εργαζόμενης και της άνεργης μητέρας΄΄, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι το παιδί είναι το μέλλον της χώρας και παραδεχόμενη πως ένα από τα βασικά προβλήματα της υπογεννητικότητας είναι η έλλειψη υπηρεσιών για το παιδί.

Όπως μετέφερε στo Protionline.gr  ο κ. Σπηλιωτόπουλος, φορέας διαχείρισης του προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία θα εκδώσει πρόσκληση ενδιαφέροντος, στη συνέχεια απαιτείται μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στα τέλη Μαΐου θα υπάρξει ο πλήρης φάκελος και η δημοπράτηση. Αναφορικά με την επιχορήγηση, θα διατεθούν έως 50.000 ευρώ για μία μονάδα και έως 75.000 ευρώ για δύο μονάδες που θα αφορούν νηπιακό και βρεφονηπιακό σταθμό. Η πρώτη δόση της επιχορήγησης υπολογίζεται να δοθεί τον Μάιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή» καλύπτονται και επτά θέσεις εργασίας για κάθε νέα μονάδα.

Στόχος η ανάδειξη των Σταθμών και η αναβάθμισή τους

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ, ήδη έχει καταστεί γνωστό το περιεχόμενο του νέου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, ενώ έχει σταλεί πριν τα Χριστούγεννα και ο νέος Κανονισμός λειτουργίας τους και ο δήμος πρέπει να είναι εναρμονισμένος, ενώ πλέον για την αδειοδότηση κάθε Παιδικού Σταθμού πρέπει να πληρούνται κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις, κυρίως ως προς τους χώρους. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Νομικού Προσώπου με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.
Σε όλη τη χώρα, το 2018 θα διατεθούν 15 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000. Σημειώνεται ότι στον δήμο Αιγιαλείας λειτουργούν πέντε Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και, κατά κοινή ομολογία, λειτουργούν υπό άριστες συνθήκες, προσφέροντας τα καλύτερα στα 225 παιδάκια που φοιτούν σε αυτούς. ΄΄Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε και να κάνουμε γνωστό στον κόσμο το σπουδαίο έργο που επιτελείται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και όλα όσα προσφέρει ο δήμος μέσα από αυτούς. Μην ξεχνάμε ότι λειτουργούν και οι πέντε με πλήρες προσωπικό, παιδιατρική κάλυψη μία φορά το μήνα, σε πολύ καλές συνθήκες εν αντιθέσει με Σταθμούς άλλων δήμων που μπορεί να μην λειτουργούν καν σε αυτόνομα κτίρια και να στεγάζονται σε ορόφους πολυκατοικιών… Επιπλέον, επιθυμούμε να τους καταστήσουμε πιο ανταγωνιστικούς και θα προσπαθήσουμε μήπως καταφέρουμε να δρομολογήσουμε μέσο (λεωφορειάκι) και για την μεταφορά των παιδιών σε αυτούς΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Σπηλιωτόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr