background img
banner
banner

Διαχειριστική επάρκεια με… βοήθεια από την Πάτρα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΙΟ ΑΓΩΓΟ ΛΥΜΑΤΩΝ

Ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τον φορέα υλοποίησης του έργου κατασκευής και σύνδεσης εσωτερικών δικτύων των παραλιακών κοινοτήτων με τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς των υγρών λυμάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό Αιγίου. Ο δήμος Πατρέων έκανε δεκτό το αίτημα του δήμου Αιγιαλείας να τον ενισχύσει με επιστημονικό προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΑ θα είναι ο φορέας υλοποίησης, με το έργο μάλιστα να δημοπρατείται άμεσα!

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς δήμου υπήρξε η βούληση για να είναι η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας ο φορέας που θα υλοποιήσει το μεγάλο έργο, ωστόσο ο αριθμός πολιτικών μηχανικών που έχει στις τάξεις της, δεν εξασφάλιζε διαχειριστική επάρκεια, δεδομένου ότι για να είναι σε θέση η Δημοτική Επιχείρηση για μελέτη, δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου, χρειάζεται τουλάχιστον επτά πολιτικούς μηχανικούς. Το αίτημα του δημάρχου προς την Περιφέρεια πήρε αρνητική απάντηση, από την στιγμή που, όπως ειπώθηκε, και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού. Η επόμενη κίνηση του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου, ήταν να απευθυνθεί στον δήμο Πατρέων απ’ όπου, πήρε θετική απάντηση και από την στιγμή που θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο, θα αποσπαστούν στην ΔΕΥΑΑ οκτώ πολιτικοί μηχανικοί! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μηχανικοί είναι απαραίτητοι καθώς εκτός από την επίβλεψη είναι απαραίτητο να στελεχώνουν και ειδικές επιτροπές παρακολούθησης.

Εκτίμηση του δημάρχου για δημοπράτηση τον Ιούνιο

Την ίδια ώρα και τα υπόλοιπα «εμπόδια» για την εκτέλεση του έργου φαίνεται πως ξεπερνιούνται, από την στιγμή που βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), με τον κ. Παναγόπουλο να πραγματοποιεί συνεχείς επισκέψεις στο αρμόδιο γραφείο στην Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του και με βάση τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει, η χρηματοδότηση του έργου πρέπει να θεωρείται εξασφαλισμένη και εφόσον υπάρχουν τα τεύχη δημοπράτησης, το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο δημιουργίας των εσωτερικών δικτύων και σύνδεσής τους με τον κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό, είναι προϋπολογισμού 31,6 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει στα χέρια της η ΔΕΥΑΑ. Κι αν τα διαθέσιμα χρήματα από το ΕΠΠΕΡΑΑ δεν ξεπερνούν τα 22εκ. ευρώ, εκτιμάται ότι το έλλειμμα των 10 εκ. ευρώ θα καλυφθεί από την έκπτωση που θα δώσει ο ανάδοχος εργολάβος.

«Πηγή» χρηματοδότησης και για την επέκταση στις περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση!

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές υλοποίησης, με βάση την μελέτη και την δυναμική που φαίνεται να υπάρχει, θα επεκταθεί παραλιακά από την Αιγείρα μέχρι και τον Λόγγο, με την Δ.Ε. Ερινεού να εξαιρείται σε αυτή τη φάση όπως και το σύμπλεγμα παραλιακών κοινοτήτων που δεν ξεπερνούν τους 2000 κατοίκους. Ωστόσο, στους στόχους της δημοτικής αρχής είναι η επέκταση του έργου και στον Ερινεό αλλά και σε όλες τις παραλιακές κοινότητες. Μάλιστα, ο δήμαρχος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε γνωστή και μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αναφερόμενος σε πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσω του οποίου μπορεί να χρηματοδοτηθεί με 5 εκατ. ευρώ η επέκταση του έργου στις περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση.

Τέλος, ως προς την εκτέλεση του έργου έγινε γνωστό ότι θα ξεκινήσει ταυτόχρονα από τα ανατολικά και δυτικά του δήμου, ενώ κάθε τμήμα που ολοκληρώνεται, θα τίθεται σε λειτουργία…


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr