background img
banner
banner

«Βλέπουν» αποδυνάμωση των παιδικών σταθμών

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Αντιδράσεις αλλά και ενστάσεις για το κατά πόσο ωφελεί η ένταξη του δήμου Αιγιαλείας στο πιλοτικό πρόγραμμα διετούς υποχρεωτικής προσχολικής φοίτησης, εκφράζουν οι υπεύθυνοι δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, την στιγμή όμως που ήδη έχει υπογραφεί η απόφαση και από πλευράς Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας «τρέχει» ο προγραμματισμός για τα Νηπιαγωγεία ώστε να είναι σε θέση να δεχθούν όλα τα προνήπια.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Απριλίου στον δήμο Αιγιαλείας με την συμμετοχή του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ευάγγελου Πασσά, οριστικοποιήθηκε η πιλοτική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο, από το σχολικό έτος 2018-2019 στον δήμο Αιγιαλείας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση είχαν εξεταστεί οι δυνατότητες υποστήριξης της προσχολικής αγωγής στον δήμο με τον κ. Πασσά να αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και τον δήμαρχο να τον διαβεβαιώνει πως ο δήμος μπορεί να παράσχει, εφόσον χρειαστεί, δύο αιθουσών, με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα καλύψουν τις πιθανές ανάγκες στέγασης που μπορούν να παρουσιαστούν εξαιτίας της αύξησης των μαθητών των 22 Νηπιαγωγείων της Αιγιάλειας, λόγω της υποχρεωτικής υπογραφής των προνηπίων από την νέα σχολική χρονιά.

Ενέργειες για αναπροσαρμογή με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα

Πρόκειται για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το έτος 2014, τα οποία, πριν την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος μπορούσαν να παραμείνουν ή να εγγραφούν στους παιδικούς σταθμούς. Η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει τους παιδικούς σταθμούς, σε μία εποχή που, τουλάχιστον σε επίπεδο Αιγιάλειας, καταβάλλεται μία προσπάθεια από πλευράς Νομικού Προσώπου του δήμου ώστε και οι υφιστάμενοι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να έχουν αναπροσαρμοστεί με βάση τα προβλεπόμενα του νέου Προεδρικού Διατάγματος και να δημιουργηθεί ο νέος παιδικός σταθμός που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Δ.Ε. Συμπολιτείας. Μάλιστα, αντιδράσεις υπάρχουν όχι μόνο από τους δημοτικούς σταθμούς της Αιγιάλειας αλλά και από άλλες περιοχές όπου οι δήμαρχοι υπέγραψαν υπέρ του πιλοτικού προγράμματος στέλνοντας υποχρεωτικά τα προνήπια στα Νηπιαγωγεία, αποδυναμώνοντας έτσι τους παιδικούς σταθμούς. Κι αν η απάντηση που λαμβάνουν είναι ότι οι παιδικοί σταθμοί δεν θα αποδυναμωθούν και δεν θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών σε αυτούς, καθώς από το νέο έτος θα μπορούν να φιλοξενούν και παιδιά μικρότερης ηλικίας, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν προλάβει να μετατραπούν σε «βρεφονηπιακούς σταθμούς» μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που υπολείπεται.

Επιπλέον, εφόσον θα αναλάβουν και την φροντίδα βρεφών, θεωρούν βέβαιο ότι θα χρειαστούν περισσότερο προσωπικό, εκτιμώντας ότι θα μειωθεί αισθητά ο αριθμός των παιδιών των παιδικών σταθμών και τα οφέλη του προγράμματος ΕΣΠΑ στον βαθμό που είναι μέχρι σήμερα. Σε ό,τι αφορά τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Αιγιάλειας, ο αριθμός των παιδιών σήμερα ανέρχεται σε 250 συνολικά, ενώ οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο από την νέα χρονιά να «πιάσουν» αυτό το νούμερο. Από πλευράς Νομικού Προσώπου του δήμου, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να αναπροσαρμόσουν τους παιδικούς σταθμούς με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα που αλλάζει πολλά σε ό,τι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εκ των τεσσάρων δημοτικών παιδικών σταθμών του Αιγίου, από την νέα χρονιά θα πρέπει να μεταστεγαστεί διότι το κτίριο που στεγάζεται σήμερα δεν πληροί τις νέες προϋποθέσεις. Σε ό,τι αφορά τον νέο παιδικό σταθμό Συμπολιτείας, έχει δρομολογηθεί αφού βρίσκεται υπό δημοπράτηση.

Συνάντησαν τον δήμαρχοι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών παιδικών σταθμών

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η αντίδραση των ιδιοκτητών ιδιωτικών παιδικών σταθμών της περιοχής οι οποίοι πραγματοποίησαν προχθές συνάντηση με τον δήμαρχο για το θέμα. Μάλιστα, σε έγγραφό τους τονίζουν ότι τα νηπιαγωγεία είναι αμφιβόλου καταλληλότητας και ασφάλειας για την ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, διερωτώμενοι πού θα στεγάσει ο δήμος το πιλοτικό πρόγραμμα. Αυτό που ζήτησαν από τον δήμαρχο ήταν να μην κηρυχθεί υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση για τα προνήπια κι έτσι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ να μη χαθεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
Βεβαίως, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία δεν αποτελούν μέρος της ίδιας δομής, δεν επιτελούν τον ίδιο σκοπό και δεν απασχολούν το ίδιο προσωπικό. Οι παιδικοί σταθμοί εποπτεύονται από τους δήμους, και εντάσσονται ως εκ τούτου στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αποτελούν δομές Φροντίδας, Φύλαξης, Μέριμνας και Αγωγής. Tα νηπιαγωγεία, εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο και εντάσσονται και αποτελούν δομές Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Αξιοσημείωτες είναι και κάποιες ενέργειες που γίνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ώστε να… πάρουν πίσω την απόφαση αν και έχει ήδη υπογραφεί ΦΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Αιγιαλείας συνυπέγραψε με τον κ. Πασσά την απόφαση στις 12 Απριλίου.

Προγραμματισμός από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Στην συνάντηση μάλιστα τότε ήταν παρούσα και η αντιδήμαρχος Παιδείας Βάσω Ψυχράμη η οποία, ερωτηθείσα σήμερα από τo Protionline.gr  για το κατά πόσο δύνανται τα νηπιαγωγεία του δήμου Αιγιαλείας να δεχθούν και όλα τα προνήπια, ανέφερε πως ΄΄την σχετική μελέτη έχει πραγματοποιήσει ήδη ο κ. Πασσάς και αυτό που του είχε διευκρινιστεί από πλευράς δήμου Αιγιαλείας είναι ότι μπορούμε να παρέχουμε αίθουσα εφόσον χρειαστεί΄΄. Σημείωσε τέλος πως το πλάνο της κυβέρνησης είναι από την νέα σχολική χρονιά πιλοτικά δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και από την επόμενη χρονιά, κανονική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr