background img
banner
banner

Μηνύματα ελπίδας στην εκδήλωση για την βράβευση των συμμετεχόντων

ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ «ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ» ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΩΡΑ»

Η ελπίδα ότι η νέα γενιά θα αντιμετωπίσει με άλλο τρόπο το περιβάλλον και δεν θα υποπέσει στα λάθη του παρελθόντος και του παρόντος, «ξεπήδησε» από την δράση «Ανακυκλώστε Τώρα» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ανακυκλώνω – Δημιουργώ και Προστατεύω», την οποία «αγκάλιασαν» σχολεία και μαθητές της Αιγίαλειας. Χθες το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, πραγματοποιήθηκε σε όμορφο κλίμα η εκδήλωση για την βράβευση των συμμετεχόντων.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας και την υπεύθυνη του τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας με μεγάλη επιτυχία, αφού κατάφερε να επιτύχει τον σκοπό του που δεν ήταν άλλος από το να καλλιεργήσει στους μικρούς μαθητές περιβαλλοντική συνείδηση, για να περάσει αργότερα στους ενήλικες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλης της τοπικής κοινωνίας στα θέματα της ανακύκλωσης και της μείωσης των απορριμμάτων.

Το πρώτο σκέλος της δράσης περιελάμβανε διαδραστικές παρουσιάσεις στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του δήμου σε θέματα όπως η πρόληψη, η επανάχρηση, η ανακύκλωση αλλά και η πλαστική σακούλα. Σημαντική, στην υλοποίηση του προγράμματος, ήταν η συμβολή του εξωτερικού συνεργάτη της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. που υποστηρίζει την δράση, περιβαλλοντολόγου Θεόδωρου Πανουτσόπουλου, ο οποίος πραγματοποίησε τις ενημερώσεις στα σχολεία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, διοργανώθηκε εικαστικός διαγωνισμός με θέμα την ανακύκλωση, με την συμμετοχή μαθητών είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά.

΄΄Η ανακύκλωση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και υποχρέωση όλων΄΄

Στην χθεσινή εκδήλωση, μιλώντας στους παριστάμενους, ο κ. Πανουτσόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ΄΄η ανακύκλωση δεν είναι πολυτέλεια και δεν την εφαρμόζουν μόνο οικολόγοι αλλά είναι αναγκαίο και υποχρέωση να την υιοθετήσουν όλοι, ώστε να μην καταλήγουμε στην λύση του να θάβουμε τα σκουπίδια με τα γνωστά αποτελέσματα στο περιβάλλον΄΄. Δεν παρέλειψε ακόμη να ευχαριστήσει τα σχολεία, τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και κυρίως τα παιδιά που με πολύ χαρά συμμετείχαν. Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμη η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αθηνά Σκανδάμη εκ μέρους της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέννυς Σακοβέλη η οποία δεν κατάφερε να παραστεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων εκτός Ελλάδος. Η κ. Σκανδάμη συνεχάρη τα παιδιά, στους Εικαστικούς των σχολείων και όσους εκπαιδευτικούς και Διευθυντές ασχολήθηκαν.
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, που απονεμήθηκαν βραβεία και πιστοποιητικά συμμετοχής σε όσους μαθητές συμμετείχαν αλλά και διακρίθηκαν.

 

Η έμπνευση της Μαρίας Τσουκαλά από τους νέους ανθρώπους

Η Μαρία Τσουκαλά ως πρώην πλέον πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., ευχαρίστησε όλους και κυρίως τους συνεργάτες της, λέγοντας: ΄΄Μου δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστώ με νέους ανθρώπους που είχαν όμως γνώσεις, διάθεση και όραμα. Αυτοί με ενέπνευσαν και κάναμε πολλά πράγματα για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων πριν μάλιστα ξεσπάσει αυτή η κρίση΄΄. Προέτρεψε δε τον Θοδωρή Πανουτσόπουλο να συνεχίσει έτσι δυνατά διότι σε αυτό που κάνει είναι πολύ καλός, καταλήγοντας ως εξής: ΄΄Στα χέρια μας είναι όλα. Από εμάς εξαρτώνται. Εμείς μπορούμε να αναγκάσουμε αυτούς που μας διοικούν να κάνουν πράγματα. Πρέπει να δώσουμε τόπο στους νέους, μόνο από αυτούς θα σωθούμε, το διαπίστωσα εδώ και τριάμισι χρόνια που ήμουν στην ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Εμείς θα βλεπόμαστε και θα ανταλλάσσουμε απόψεις, πάντα για το καλό αυτής της περιοχής, της Αιγιάλειας΄΄.

Στην έξοδο οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να θαυμάσουν τα έργα των παιδιών στην εικαστική έκθεση που είχε στηθεί, ενώ διανεμήθηκαν και επαναχρησιμοποιημένες τσάντες, εκεί όπου έλαβε χώρα και εργαστήριο κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά.

Παρουσίαση του οικιακού κομποστοποιητή

Ακολούθως, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου, εκεί όπου ο κ. Πανουτσόπουλος αλλά και ο Μαθηματικός με ιδιαίτερη ενασχόληση στην οικιακή κομποστοποιηση Γιάννης Λάφης παρουσίασαν τον οικιακό κομποστοποιητή και παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες για την οικιακή κομποστοποίηση.
Αναμφισβήτητα, επρόκειτο για μία αξιόλογη πρωτοβουλία που δημιουργεί ελπίδες για ουσιαστικά αποτελέσματα, σε μία εποχή μάλιστα που τα απορρίμματα αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα και η ανάγκη μείωσης του όγκου τους, είναι επιβεβλημένη…


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr