background img
banner
banner

Εκσυγχρονισμός δικτύων ύδρευσης και σε άλλους πυρόπληκτους οικισμούς

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Την ένταξη του έργου βελτίωσης-εκσυγχρονισμού δικτύων ύδρευσης πυρόπληκτων οικισμών του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 401-Πρόγραμμα Πυρόπληκτων), προχωρά ο δήμος Αιγιαλείας. Χθες το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή σχετικής πρότασης ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο που αφορά έξι χωριά της ημιορεινής και ορεινής Αιγιάλειας, ενώ ήδη έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και ΔΕΥΑΑ για την εκτέλεση του έργου.
Συγκεκριμένα, την ώρα που το έργο της αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης σε τέσσερα πυρόπληκτα χωριά της Αιγιάλειας προχωρά, έχει δρομολογηθεί ένα ακόμη έργο που αφορά την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης σε άλλους έξι πυρόπληκτους οικισμούς του δήμου. Πρόκειται για το έργο: «Βελτίωση-Εκσυγχρονισµός δικτύων ύδρευσης πυρόπληκτων οικισµών ∆ήµου Αιγιαλείας», την εκτέλεση του οποίου θα υλοποιήσει η ∆ΕΥΑΑ.

Ποιες περιοχές αφορά

Αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές της Τ.Κ. Κουνινάς (οικισµός Κουνινάς), Τ.Κ. Πτέρης (οικισµός Πτέρης) της ∆.Ε. Αιγίου, της ∆ηµοτικής Κοινότητας ∆ιακοπτού και συγκεκριµένα τους οικισµούς Κερνίτσας, Καλυβίτη και Λόφου και της Τ.Κ. Άνω ∆ιακοπτού (οικισµός Άνω ∆ιακοπτού) της ∆.Ε. ∆ιακοπτού του δήµου Αιγιαλείας. Οι τοπικές κοινότητες αυτές υδροδοτούνται αποκλειστικά από πηγές, η παροχή των οποίων, χρόνο με τον χρόνο, µετά την καταστροφική φωτιά του 2007 συνεχώς µειώνεται. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς µήνες Ιούλιο και Αύγουστο κάθε έτους παρατηρείται παντελής έλλειψη νερού. Αποτέλεσµα αυτού είναι οι εν λόγω πηγές να µην µπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ύδρευσης των εκατοντάδων µόνιµων αλλά και εποχικών κατοίκων των περιοχών αυτών.

Τεράστια οφέλη

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του έργου αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας αλλά κυρίως της ποσότητας του ύδατος. Για την εκτέλεση του έργου έχει υπογραφεί προγραµµατική σύµβαση µεταξύ του δήµου Αιγιαλείας ως «δικαιούχου» και της ∆ΕΥΑΑ ως «φορέα υλοποίησης» του έργου, καθότι σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία, η χρηµατοδότηση του έργου από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων (Σ.Α.Ε.Π. 401-Πρόγραµµα Πυροπλήκτων) θα γίνει διαµέσου του δήµου Αιγιαλείας, ο οποίος στη συνέχεια θα µεταφέρει τα χρήµατα αυτά στην ∆ΕΥΑΑ, προκειµένου η τελευταία να εξοφλεί τον ανάδοχο του έργου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.100.000 €.

Προχωρούν οι εργασίες στην Τ.Κ. Σελινούντα

Εν τω μεταξύ, ανεβάζουν και πάλι… στροφές τα έργα αντικατάστασης των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης και των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων από HDPE, εργολαβία που αφορά τέσσερα πυρόπληκτα χωριά, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Μολυβιάτη που είχε ενεργοποιηθεί μετά τις πυρκαγιές του 2007 που έπληξαν την Αιγιάλεια. Το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης και των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων από HDPE, στις Τοπικές Κοινότητες Κουνινάς και Σελινούντα και των οικισμών Αχλαδιά και Κάτω Πτέρης της Τοπικής Κοινότητας Πτέρης και κατασκευάζεται από την κοινοπραξία ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ – ΙΘΑΚΗ ΑΤΕ. Επίσης, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση και εγκατάσταση νέου δικτύου στην Κουνινά, καθώς και στην Κάτω Πτέρη (Σέλισσα), ενώ από τα τέλη Ιανουαρίου, τα συνεργεία έχουν μεταφερθεί στην Τοπική Κοινότητα Σελινούντα. Ήδη έχουν σκαφτεί οι δρόμοι και πρόκειται να ξεκινήσει η εγκατάσταση. Όπως μετέφερε στο Protionline.gr , ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σελινούντα Ανδρέας Παπαγεωργίου, ΄΄έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι μέχρι τέλος Οκτώβρη θα ολοκληρωθεί το έργο στον Σελινούντα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης έπρεπε να αντικατασταθεί με ένα νέο σύγχρονο δίκτυο που θα παρέχει στους οικισμούς ποιότητα στην ύδρευση και πλέον είμαστε πολύ κοντά σε αυτό΄΄
Σημειώνεται ότι αμέσως μετά το τέλος των εργασιών στον Σελινούντα, σειρά έχει ο Αχλαδιάς, με την εκτίμηση ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το έργο θα ολοκληρωθεί άμεσα δεδομένου ότι οι εργασίες στον Αχλαδιά είναι μικρής έκτασης.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr