background img
banner
banner

Τίμησαν έναν ήρωα στον Πλάτανο

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μνημόσυνο για τον ήρωα από τον Πλάτανο, που έπεσε στη μάχη του Σαρανταπόρου, Δημήτριο Τσίχλη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αναλήψεως της Τ.Κ. Πλατάνου. Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Ανδρέας Ρεκούτης και το Τοπικό Συμβούλιο, τίμησαν τον έφεδρο υπολοχαγό που επιστρατεύθηκε τον Ιανουάριο του 1912 και πολέμησε στην πρώτη γραμμή για την απελευθέρωση του Μακεδονίας. Την 10η Οκτωβρίου 1912 έπεσε ηρωικά μαχόμενος, σε ηλικία μόλις 32 ετών.
Είχε γεννηθεί το 1880 στον Πλάτανο και ήταν ένα από τα δέκα παιδιά του Γιώργου και της Μαρίας Τσίχλη. Τελείωσε το δημοτικό και το Γυμνάσιο στον Πλάτανο, τότε πρωτεύουσα του δήμου Κραθίδος και σπούδασε Νομική και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου και δίδαξε αρχαία ελληνικά για πέντε έτη στο Γυμνάσιο Πλατάνου, έχοντας ως γυμνασιάρχη τον αδελφό του Χρήστο Τσίχλη.

Ήταν ένας από τους τριάντα που κλήθηκαν από τον Πλάτανο, εκείνη την περίοδο, να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και ένας από τους επτά που δεν γύρισαν.

Στο   μνημόσυνο, 116 χρόνια μετά τη νικηφόρα μάχη στο Σαραντάπορο, ήταν ο πατήρ Νήφων που περιέγραψε με λεπτομέρειες τη δύσκολη εκείνη εποχή και απέτισε φόρο τιμής στον Δημήτριο Τσίχλη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πλατείας του Πλατάνου, με τους εκπροσώπους της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τον διευθυντή Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ, να καταθέτουν στεφάνι. Στεφάνι κατέθεσαν, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Αιγιαλείας, αντιδήμαρχος Οικονομικών Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, καθώς και η απόγονος του ήρωα, Αδαμαντία Τσίχλη.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ανδρέας Ρεκούτης, μαζί με τον Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, αποκάλυψαν την τιμητική πλακέτα στην οδό του χωριού, που πήρε το όνομα του ήρωα.

Το μνημόσυνο για τον αείμνηστο Δημήτριο Τσίχλη, ήταν επίκαιρο όσο ποτέ, αφού ο λαός μας είδε αργότερα ελεύθερη την Μακεδονία, εξαιτίας ηρώων σαν τον Τσίχλη και σήμερα δοκιμάζεται ξανά με αφορμή το Μακεδονικό ζήτημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το “παρών” έδωσαν και προηγήθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της τελετής, αρματωμένοι με φορεσιές του 1821, που ανέβασαν το αίσθημα περηφάνιας σε όσους παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr