background img
banner
banner

“Το cheerleading είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα με μεγάλες προοπτικές”

Η ΚΑΤΙΑΝΑ ΛΑΤΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τις μαζορέτες μόνο μέσα από τα γήπεδα και τους αγώνες μπάσκετ (κυρίως), αλλά πλέον, το cheerleading αποτελεί Ολυμπιακό άθλημα, στη χώρα μας διαγράφει μία εντυπωσιακά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και εκπροσωπείται από την Ελληνική Ομοσπονδία (hellenic cheerleading federation). Είναι διαδεδομένο σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το Αίγιο, ουσιαστικά χάρη στην Κατιάνα Λατάνη, την Αιγιώτισσα αθλήτρια με τις σπουδαίες παραστάσεις και πλέον, πιστοποιημένη προπονήτρια από την παγκόσμια ομοσπονδία ICU.
Η Κατιάνα Λατάνη έχει ασχοληθεί από μικρή ηλικία με τον κλασσικό και τον σύγχρονο χορό. Είναι κάτοχος πτυχίων χορού Latin internationalstyle σε επίπεδο bronze, silver και gold. Αποφοίτησε από την σχολή afstudies το 2009 ως grouptraininginstructor και είναι πιστοποιημένη προπονήτρια από την παγκόσμια ομοσπονδία ICU. Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο χορογραφίας με δίπλωμα UDA freestylepomhip-hop, ενώ έχει σημαντικές διακρίσεις:
* 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα cheerleading 2010 στο Παρίσι με τις μαζορέτες των Εθνικών ομάδων, τις GREEK DROPS.
* 1η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2012 στην κατηγορια cheer free style senior με τις GREEK DROPS.
* 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2013 στην κατηγορία senior cheerj azz double.
Η Κατιάνα μας μίλησε για το cheerleading, για τις ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές που έχει ως άθλημα και τους στόχους για το άμεσο μέλλον.

Μετά τις σπουδές στον κλασικό και τον σύγχρονο χορό, επέλεξες να ασχοληθείς με το cheerleading. Στο πρότεινε κάποιος ή ήταν δική σου απόφαση;
– Την απόφαση να ασχοληθώ με το cheerleading την πήρα όταν ήμουν στην σχολή μπαλέτου στην Αθήνα και μας είπε μια κοπέλα ότι θα γίνει οντισιόν για cheerleaders για τις ομάδες ΑΕΚ, Πανιώνιο και Ολυμπιακό. Ήταν κάτι καινούργιο για εμένα καθώς δεν γνώριζα το συγκεκριμένο άθλημα.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τις Red Drops και τον Ολυμπιακό; Και πόσο καιρό αποτέλεσες μέλος της ομάδας;
– Στις red drops εντάχθηκα μετά από την συνεργασία που είχαμε με τον Πανιώνιο και έμεινα για 3 χρόνια στην ομάδα του Ολυμπιακού.

Οι μαζορέτες στις επαγγελματικές αθλητικές ομάδες πως επιλέγονται;
– Στις επαγγελματικές ομάδες πρέπει να περάσεις από οντισιόν για να σε επιλέξουν ανάμεσα από πολλές κοπέλες και μέσα από δύσκολες χορευτικές κινήσεις, αλλά και μεγάλο ανταγωνισμό. Σκεφτείτε, πως παρ’ όλο που είχα μπει στην ομάδα την πρώτη χρονιά, κάθε χρόνο μετά περνάγαμε όλες οι κοπέλες πάλι από οντισιόν.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μαζορετών;
– Στην Ελλάδα, μέσα στα γήπεδα, θα έχετε παρατηρήσει πως στους αγώνες μεταξύ ομάδων Α1 το στυλ των μαζορετών είναι πιο πολύ το χορευτικό. Τα τελευταία χρόνια θεωρώ πως έχει εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το cheerleading και έχει γίνει πιο αθλητικό. Οι κατηγορίες μαζορετών είναι το free style pom και το ακροβατικό.

Πότε πήρες την απόφαση να επιστρέψεις στο Αίγιο και να μεταφέρεις τις γνώσεις σου στα μικρά κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα;
-Την απόφαση να γυρίσω στο Αίγιο την πήρα αφού είχα τελειώσει τις σπουδές μου στην Αθήνα και σκεφτόμουν πως πρέπει να κάνω ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα. Σε αυτό με βοήθησε η κυρία Ευαγγελία Κρητικού, παλιά μου προπονήτρια και υπεύθυνη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Cheerleading, όταν μου πρότεινε να συνεργαστούμε και να ξεκινήσω μαθήματα στην πόλη μου.

Αντιμετώπισες δυσκολίες στο ξεκίνημα;
– Ναι, αντιμετώπισα κάποιες δυσκολίες στην αρχή καθώς ήταν κάτι καινούργιο όλο αυτό για την πόλη μας. Ο κόσμος γνωρίζει τις μαζορέτες μόνο μέσα από τα γήπεδα και δεν ήξεραν πως είναι ένα άθλημα με μεγάλες προοπτικές και διακρίσεις.

Πόσο σκληρό και επίπονο είναι το πρόγραμμα προπόνησης;
– Το πρόγραμμα μας είναι αρκετά επίπονο. Βάζουμε υψηλούς στόχους για να καταφέρουμε να επιστρέψουμε με πολλές διακρίσεις μετά τους αγώνες. Τα κορίτσια προπονούνται 3 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα. Οταν πλησιάζουν οι αγώνες όμως, οι προπονήσεις τους είναι κάθε μέρα και μπορεί να κρατήσουν από 3 ώρες και πάνω … Το πιο σημαντικό όμως είναι να αγαπάνε τα κορίτσια αυτό που κάνουν και να έχουν καλή διάθεση.

Μπορεί το cheerleading να αποτελέσει επαγγελματική διέξοδο για κάποιες κοπέλες;
– Πλέον το cheerleading έχει φτάσει σε επαγγελματικό επίπεδο και ήδη εντάχθηκε και στους Ολυμπιακούς αγώνες. Θεωρώ πως είναι μια πολύ καλή επιλογή για επαγγελματική διέξοδο, καθώς υπάρχουν και προοπτικές στο άθλημά μας.

Πότε είναι ο επόμενος αγώνας με την ομάδα σου, τις “Estrellas”;
– Επόμενος στόχος μας είναι το κύπελλο που θα διεξαχθεί στα Τρίκαλα τον Ιανουάριο και ευελπιστούμε να το φέρουμε του χρόνου στο Αίγιο με τη βοήθεια και του Προέδρου του ΝΠΔΔ Στράτου Βαρδάκη ο οποίος, προς τιμήν του, είναι αρωγός στις προσπάθειές μας. Μέχρι τότε όμως, θα μας βλέπετε στην ομάδα μπάσκετ του Αστέρα Τέμενης και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Από ποιά ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα κορίτσι; Και μέχρι ποια ηλικία, συνήθως, μπορεί να αγωνίζεται;
– Τα μαθήματα μπορούν να τα ξεκινήσουν από 4 χρόνων. Δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας από την στιγμή που μια κοπέλα έχει τη διάθεση και τη θέληση να προπονηθεί.

Έχεις ήδη αρκετές επιτυχίες και ως προπονήτρια. Υπάρχουν κορίτσια με ταλέντο στο Αίγιο; Μπορούν να πετύχουν ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις;
– Κάθε χρόνο βλέπω μεγάλη πρόοδο και πείσμα στα κορίτσια. Θεωρώ πως υπάρχουν αρκετά ταλέντα στην ομάδα μου, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάποιες διακρίσεις. Πιστεύω όμως, πως με πολύ δουλειά θα καταφέρουν να πάνε και σε ευρωπαϊκούς αγώνες.

Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα κορίτσι που θα ήθελε να ασχοληθεί με το cheerleading;
-Η συμβουλή μου σε ένα κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα είναι να έχει ομαδική παιδεία, καλή διάθεση και πάνω από όλα όρεξη για δουλειά.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr