background img
banner
banner

‘’Μάγεψε’’ η παρουσίαση του ημερολογίου Συνδέσμου Φιλολόγων

ΜΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Με μία εντυπωσιακή εκδήλωση ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων τίμησε όλους τους εκείνους δασκάλους–πρότυπα οι οποίοι μας καθοδηγούν στα δύσβατα μονοπάτια της γνώσης και τιθασεύουν τις ψυχές μας, έχοντας ως επίσημο καλεσμένο έναν από τους πιο αγαπητούς και καταξιωμένους δασκάλους, τον θεατρικό συγγραφέα και κριτικό, Κώστα Γεωργουσόπουλο.
Σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ, ο σύλλογος Φιλολόγων με αφορμή την παρουσίαση του ετήσιου ημερολογίου για το 2019 με τίτλο ‘’Στον δάσκαλό μου …το ευ ζην’’ που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, απέδωσε φόρο τιμής σε όλους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίο αποτελούν συνδετικό κρίκο της μαθητικής κοινότητας, της κοινωνίας, της επιστήμης, της ιστορίας, του πολιτισμού.

Η μαγευτική ομιλία ενός καταξιωμένου Δασκάλου

Η βραδιά άνοιξε με το καλωσόρισμα της πρόεδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Αρχοντούλα Ρέλλα –Παπασημακοπούλου, η οποία μίλησε για τον σκοπό της διοργάνωσης και το αφιερωμένο στους δασκάλους θέμα του ημερολογίου, τονίζοντας την σημαντική συμβολή τους σε κάθε τι ανθρώπινο. Ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης και την συνδιοργανώτρια ΔΗΚΕΠΑ προσκάλεσε στο βήμα τον επίτιμο καλεσμένο κ. Κώστα Γεωργουσόπουλο για να μοιραστεί με το κοινό τις δικές του εμπειρίες ‘’από τότε που ήταν δάσκαλος…’’
Ο αγαπημένος εκπαιδευτικός κ. Γεωργουσόπουλος μάγεψε συντελεστές και κοινό με τον μετρημένο λόγο, την αφοσίωση και αγάπη του για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Μετά από πολλά χρόνια καταξιωμένης καριέρας στον χώρο της συγγραφής, της λογοτεχνίας, του θεάτρου και των πολλαπλών διακρίσεών του, θυμάται τον εαυτό του πάνω από όλα ως δάσκαλο:‘’Έπρεπε να συνεχίσω να είμαι δάσκαλος, να αγαπώ τον άνθρωπο στον οποίο απευθύνομαι’’. Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτιστο εργαλείο της εκπαίδευσης αποτελεί το λεξικό, ‘’αφού οι λέξεις είναι ζωντανές, υπάρχουν να μας υπηρετούν και να δίνουν διαστάσεις’’. Ο δάσκαλος είναι ένας χειριστής λέξεων που πρέπει να μεταδίδει την μανία ανακάλυψης νέων εννοιών και πειραματισμό με καινούργιους συμβολισμούς. Ο εκπαιδευτικός είναι κάποιος που πρέπει να δημιουργεί όρεξη για γνώση. Κάνοντας τοποθέτηση στο σήμερα, γνωστοποίησε ότι η εκτίμηση των εκπαιδευτικών στο δημόσιο συμφέρον δεν είναι ίδια με παλιότερα. Αφού μίλησε για τις ‘’γλυκές και πικρές’’ στιγμές του ως εκπαιδευτικός, τόνισε την σημασία που έχει η άσκηση του επαγγέλματος, πάντα και παντού. Στα περίπου 80 χρόνια του ασκεί ακόμα του επάγγελμα του δασκάλου και χαίρεται να μεταδίδει στα νέα άτομα την αγάπη για γνώση.

Το πρωτότυπο ημερολόγιο του Συνδέσμου Φιλολόγων

Στην συνέχεια της εκδήλωσης ο καθηγητής και Φιλόλογος-Θεολόγος Διδάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής, Παναγιώτης Αχιλλιάς παρουσίασε το ημερολόγιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας για το νέο έτος που θα είναι διαθέσιμο για αγορά στο βιβλιοπωλείο ‘’Θεμέλιο’’ . Το ημερολόγιο με τίτλο ‘’Στον δάσκαλό μου …το ευ ζην’’ αποτελεί μία άρτια έκδοση με εμπνευσμένο και ξεχωριστό θέμα. Οι 12 ενότητες που σηματοδοτούν τους 12 μήνες του χρόνου, είναι εμπλουτισμένες με ποιήματα, γνωμικά και αποφθέγματα πασίγνωστων εκπαιδευτικών, συγγραφέων, λογοτεχνών, ποιητών και γενικότερα ανθρώπων του πνεύματος. Οι σελίδες περιβάλλονται από όμορφους και ζωντανούς χρωματισμούς, συμπεριλαμβάνοντας σημαντικά έργα της εικαστικής τέχνης που έχουν εμπνευστεί από το λειτούργημα της διδασκαλίας. Χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο του ημερολογίου που απεικονίζει την Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ και συμπυκνώνει τις αξίες του δασκάλου, των μαθητών, της σοφίας, της γνώσης μέσα από την σχέση Πλάτωνα-Αριστοτέλη, μία σχέση δασκάλου–μαθητή.

Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό κ. Γεωργουσόπουλου

Τις ευχάριστες και εποικοδομητικές ομιλίες για τον ρόλο του δασκάλου και την εκπαίδευση, συνόδευσε μουσικά η Παιδική και Νεανική Χορωδία του Πατραϊκού Ωδείου, υπό την διεύθυνση της Μαρίας Πετεμερίδου και την συνοδεία στο πιάνο της καθηγήτριας μουσικής και πιάνου, Εύας Βλαχάκου. Στην διοργάνωση παρευρέθηκε και η πρόεδρος του ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Παπαχριστοπούλου, ευχαριστώντας όλο το Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποίησε μία άρτια και καλά οργανωμένη εκδήλωση, τονίζοντας την βαθιά αίσθηση που άφησε ο λόγος του δασκάλου Κώστα Γεωργουσόπουλου ‘’Ευχαριστώ όλο το Δ.Σ της ΔΗΚΕΠΑ για την άρτια οργάνωση. Νιώθουμε τιμή και υποχρέωση να υποστηρίζουμε ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός. Ευχαριστώ και τον κ. Γεωργουσόπουλο •ο λόγος του είναι δύναμη, ένιωσα ότι πήρα πολύ σημαντικά μαθήματα’’.

Το τέλος της εκδήλωσης σημάνθηκε με την απόδοση τιμής στον επίσημο καλεσμένο της βραδιάς, με την κα. Αρχοντούλα Ρέλλα –Παπασημακοπούλου να προσφέρει στον Δάσκαλο Κώστα Γεωργουσόπουλο μια τιμητική πλακέτα σε σχήμα βιβλίου για την προσφορά του στις Τέχνες και τα Γράμματα. Ο ίδιος συγκινημένος, ευχαρίστησε τους παρόντες: ‘’Ευχαριστώ πολύ. Νιώθω άνετα ανάμεσα σε φίλους και συναδέλφους’’.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr