background img
banner
banner

Δάνειο για την αλλαγή φωτισμού

ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ

Ένα μείζον πρόβλημα θα προσπαθήσει να λύσει η δημοτική αρχή το επόμενο διάστημα, αρκεί βεβαίως να εξασφαλιστεί πλειοψηφία 2/3 σε  επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Πρόκειται για το μεγάλο έργο της αντικατάστασης των λαμπτήρων, σε όλο το δήμο, με εγκατάσταση υψηλής τεχνολογίας φωτισμό, που θα μειώνει σημαντικά το κόστος ρεύματος.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 4,6 εκ. ευρώ περίπου, που ο δήμος θα πρέπει να δανειστεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για να μπορέσει να το υλοποιήσει.

Στην Ανδρέου Λόντου έχουν στα χέρια τους μελέτη που θα μειώσει το κόστος του ρεύματος κατά 650 χιλ. ευρώ ετησίως και βεβαίως ο ανάδοχος του έργου θα είναι υπεύθυνος για την αλλαγή λαμπτήρων, ώστε να σταματήσουν τα αυξημένα παράπονα των πολιτών, αφού με τη σημερινή διαχείριση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε έναν τόσο μεγάλο σε έκταση δήμο.

Σημαντική μείωση στο κόστος ρεύματος

Το επιτόκιο του δανείου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι 4,5 % και η χρηματοδότηση για 10 χρόνια. Στο δήμο ελπίζουν ότι με το διαγωνισμό θα πετύχουν έκπτωση που μπορεί να φτάσει και το 50%, βλέποντας παραδείγματα από άλλους δήμους, οπότε δε θα χρειαστεί ολόκληρη η πίστωση, σημαντικό επιχείρημα για να πεισθούν οι σύμβουλοι για να υπερψηφίσουν.
Εφόσον αυτό συμβεί και το έργο τελικά κοστίσει τα μισά χρήματα, έχουν υπολογίσει τοκοχρεολύσιο 300 χιλ. ευρώ ετησίως, δηλαδή θα περισσεύουν και 350 χιλ. ευρώ από αυτά που γλιτώνει ο δήμος.
Η πρόταση λοιπόν θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί και να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία, αφού μόνο έτσι ανοίγει ο δρόμος για να λάβει ο δήμος δάνειο από το Ταμείο.

Εκπτώσεις “λάστιχο” σε άλλους δήμους

Η προμήθεια και εγκατάσταση σωμάτων τύπου LED, όπως και η προμήθεια των λαμπτήρων τύπου LED για εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, αφού αν δεν επιτευχθεί η αναμενόμενη έκπτωση που υπολογίζει η δημοτική αρχή, υπάρχει κίνδυνος ο δήμος να μην πετύχει την εξοικονόμηση που ελπίζει.

Μια μικρή έρευνα της “Π” έδειξε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις δόθηκαν εκπτώσεις που έφτασαν έως και 70 %, όπως στα Γρεβενά, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό 29 εταιρίες, αλλά και μόλις το 8%, όπως ο δήμος Αλεξανδρούπολης, που αξιολογήθηκε μόνο μια προσφορά.
Μάλιστα υπάρχει και δήμος στην Ελλάδα, που το δημοτικό του συμβούλιο ζήτησε την ακύρωση του διαγωνισμού, αφού η έκπτωση που δόθηκε από έναν και μόνο εργολάβο ήταν μόλις 8,69%.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr