background img
banner
banner

Στήριξη ελαιοπαραγωγής μετά από μία καταστροφική χρονιά…

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΔΙΟΥ

Το μείζον και έκτακτο ζήτημα της καταστροφής της φετινής ελαιοπαραγωγής αποτέλεσε ένα κρίσιμο σημείο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου.
Η σοβαρότητα του προβλήματος έγινε αντιληπτή από τα μέλη του συμβουλίου, οι οποίοι αποφάσισαν ομόφωνα την λήψη πρωτοβουλιών για την στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελαιοπαραγωγής στις ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Αιγιαλείας. Το αίτημα που έφερε την υπογραφή των κατοίκων του Δήμου Χρυσανθίου Αιγιαλείας, αποτέλεσε από τα πιο σημαντικά θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση καθώς αφορά όχι μόνο το μέλλον των ελαιοπαραγωγών αλλά και συνολικά την τοπική οικονομία.

Αναγκαιότητα αντιμετώπισης της καταστροφής

Ένα σύνολο παραγόντων, όπως οι ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες του έτους 2017-18, οι περίοδοι ανομβρίας και έντονων βροχοπτώσεων, οι υψηλές υγρασίες συνέβαλαν στην εμφάνιση επιβλαβών παθογόνων οργανισμών και εντόμων προσβάλλοντας τον καρπό, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνος για την παραγωγή λαδιού. Ο παθογόνος μύκητας γλοιοσπόριο και το έντομο δάκος, αποτελούν τους ‘’δύο κίνδυνους’’ που πλήττουν τον καρπό της ελιάς και τον καθιστούν άχρηστο για την χρήση του από τους αγρότες. Το πρόβλημα αυτό σε συνδυασμό με το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, δημιούργησε καταστροφικές συνθήκες για τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς και οι απρόσβλητοι καρποί δεν ήταν αρκετοί για την παραγωγή σημαντικού ποσοστού λαδιού. Ακόμα και αυτή η ελάχιστη παραγωγή δεν ήταν ωφέλιμη, επειδή η οξύτητα του ξεπερνούσε το ανώτατο όριο του 1%. Γενικότερα, η ελαιοπαραγωγή την φετινή χρονιά συνάντησε κάθε είδους εμπόδιο, με αποτέλεσμα το ποσοστό της να αναμένεται να πέσει κάτω από το 20%, σύμφωνα με προβλέψεις του προέδρου της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάση Σωτηρόπουλο. Οι αρνητικές συνέπειες της φετινής χρονιάς θα έχουν επιπτώσεις και στις παραγωγές τα επόμενα χρόνια.

Η εισήγηση του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο

Η λήψη μέτρων για την στήριξη της ελαιοπαραγωγής, μετά την εισήγηση του Δημάρχου Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλλει να προσφέρει αρωγή στον πολυτιμότερο τομέα της οικονομίας της Αιγιαλείας και να μειώσει την καταστροφή που έχει υποστεί. Τα μέτρα αφορούν τόσο την στήριξη της διαδικασίας της δακοκτονίας για βέλτιστη αντιμέτωπη των βλαβερών οργανισμών στα φυτά, όσο και την αποζημίωση των αγροτών. Όπως ανέφερε στον λόγο του χαρακτηριστικά ‘’Εισηγούμαι, την αλλαγή του μοντέλου δακοκτονίας προκειμένου να ξεπεραστούν οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαγωνιστικές διαδικασίες, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών-μέσων και έρευνας στο Πρόγραμμα. Αύξηση κονδυλίων για το πρόγραμμα της δακοκτονίας, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. Να αναλάβει πρωτοβουλία η Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αποκατασταθούν οι αγρότες για το σύνολο των πραγματικών ζημιών. Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή του κανονισμού ώστε να συμπεριληφθούν και οι ζημιές από τις ασθένειες του δάκου και του γλοιοσπορίου. Επίσπευση εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης, προκειμένου οι αγρότες να μην πιεστούν οικονομικά και πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους.’’

Οι πρωτοβουλίες αυτές ήταν αναγκαίες και φαίνεται να ικανοποιούν τις διεκδικήσεις των ελαιοπαραγωγών που τέθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με επικεφαλή τον πρώην πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Χρυσανθίου Δημοσθένη Κάππο, 500 παραγωγοί είχαν κατέθεσαν υπόμνημα για άμεση στήριξη του δήμου και τη προώθηση των αιτημάτων στο υπουργείο και στον ΕΛΓΑ: άμεσα γεωπόνο στο λιοστάσι για να διευρυνθεί και εκτιμηθεί το είδος και το μέγεθος ζημιάς στην παραγωγή, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την χορήγηση αποζημιώσεων από τον ΕΓΛΑ και να υποβληθεί αίτημα στην Ε.Ε. για παροχή ειδικής ενίσχυσης όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις ζημιών σε άλλες περιοχές και σε άλλες χώρες.

Προγραμματίζουν επίσκεψη στον ΕΛΓΑ οι δήμαρχοι

Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή συνεδρίαση, επειδή το φαινόμενο δεν είναι μόνο τοπικό αλλά πλήττει όλο τον νομό, πήρε πρωτοβουλία μαζί με τους άλλους 4 δημάρχους, να επισκεφτούν το ΕΛΓΑ την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να θέσουν το θέμα αποζημιώσεων των παραγωγών. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, όπως συζητήθηκε και στο παρασκήνιο της συνεδρίασης, αφού ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ζημιές στις καλλιέργειες από παθογόνες ασθένειες. Με αυτά τα δεδομένα, η φετινή χρονιά έχει ήδη χαθεί για τους παραγωγούς, αφού η πρώτη ελαιοκομιδή έχει φέρει λάδι με 8% οξέα, όπως ανέφερε ο Θανάσης Παναγόπουλος στο παράδειγμά του. Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, προκειμένου το φαινόμενο να μην επαναληφθεί. Ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση κάνει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που προγραμματίζει νωρίτερα τους ψεκασμούς των δέντρων για την επόμενη χρονιά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr