background img
banner
banner

Βιβλίο με περιεχόμενο «φωτιά»…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟ – ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ!

Δριμύ κατηγορώ προς όλους εκείνους που με τις αποφάσεις τους ή με την ανοχή τους, βλάπτουν την Ορθοδοξία, αποτελεί το νέο βιβλίο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις τής Ιεράς Μητροπόλεως, με τίτλο «Αγία μου Ορθοδοξία, ΄΄ημάρτομεν΄΄! Αμαρτήσαμε διότι Σε προδώσαμε!». Το νέο του πόνημα, παρουσίασε  ο Μητροπολίτης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, καταγγέλλοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι το μάθημα των Θρησκευτικών προδόθηκε από την ίδια την Εκκλησία!

Το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη των γονέων τού σεπτού Ποιμενάρχη και, όπως ο ίδιος αναφέρει, καθώς πλησιάζει η ώρα τής εξόδου του από την ενεργό διακονία, επιθυμεί το πόνημα αυτό να θεωρηθεί ως «κύκνειο άσμα» εντόνου διαμαρτυρίας ενός εν ενεργεία Μητροπολίτου, ο οποίος δεν διστάζει να πει (και να γράψει) τα πράγματα με το όνομά τους, πονώντας για την πνευματική καταστροφή των σημερινών κυβερνώντων αλλά και προσευχόμενος παράλληλα για τη σωτηρία της ψυχής τους.

΄΄Τα μάθημα των Θρησκευτικών προδόθηκε από την Εκκλησία, από τους εκκλησιαστικούς παράγοντες. Έχω καταγράψει τα διάφορα γεγονότα όπως έχουν συμβεί. Δεν ήθελα να το προχωρήσω για να μην εκθέσω πρόσωπα της Εκκλησίας, όμως το έκανα όταν είδα τους ιεράρχες να βγαίνουν με μία υπεροψία και να καμαρώνουν γιατί έχουν συντελέσει στον… φόνο του μαθήματος. Ξεκίνησα να το γράφω από πέρυσι, τον Φεβρουάριο του 2018 είχα τελειώσει τον πρόλογο. Αναφέρω μέσα τα γεγονότα πώς έγιναν και στο τέλος υπάρχουν αποσπάσματα από τα νέα διδακτικά βιβλία με π.χ. τι λέει το Κοράνι για την Παναγία και όχι τι λέει η Ορθοδοξία… Καλώ τους Ιεράρχες να προσεγγίσουμε το θέμα, να διορθώσουμε το έγκλημα που έγινε και να αγωνιστούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι αλλά παρά ταύτα, εγώ οφείλω να κάνω το καθήκον μου΄΄, επισήμανε, μεταξύ άλλων ο κ. Αμβρόσιος.

Εξώφυλλο με αλληγορική σημασία

Αναφορικά με το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό εξώφυλλο του βιβλίου, που παρουσιάζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθήμενο, να τον κουβαλούν δύο ιερείς, τόνισε πως έχει αλληγορικό χαρακτήρα, φανερώνοντας την στήριξη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που, όπως αναφέρει «κρατά αγκαλίτσα τον άθεο πρωθυπουργό της χώρας».

Στο σύγγραμμά του, ο Μητροπολίτης καταγράφει τα συντελεσθέντα στις Συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο του 2016, τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2017, σχετικά με τα πεπραγμένα της Συνοδικής Επιτροπής που ανέλαβε τη διεξαγωγή διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Όπως ανέφερε, μολονότι αρχικώς είχε δηλωθεί ότι ο διάλογος αυτός θα γινόταν από μηδενική βάση, ωστόσο πραγματοποιήθηκε με βάση τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία μετατρέπουν τα Θρησκευτικά σε Θρησκειολογία και με αυτόν τον τρόπο καταργούν τον ορθόδοξο χριστιανικό προσανατολισμό τους. ΄΄Τα παιδιά μας δεν θα μαθαίνουν για την ορθόδοξη πίστη αλλά θα περιοριστούν σε μία συγκριτική διδασκαλία μεταξύ των Θρησκειών, η οποία στην ουσία εξισώνει τον Χριστιανισμό με τα υπόλοιπα θρησκεύματα, μετατρέποντάς τον σε ένα πολιτισμικό φαινόμενο΄΄, σημείωνει.

«Συνωμοσία» και «κουκούλωμα»

Εξιστορώντας τα γεγονότα, ο Μητροπολίτης, είπε: ΄΄Το θέμα άρχισε τον Οκτώβριο του 2016. Μας κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος σε Αρχιερατική Σύνοδο και μας ενημέρωσε ότι συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό να γίνει διάλογος από μηδενική βάση. Το Μάριο του 2017 μας κάλεσαν πάλι να μας ενημερώσουν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου Αρχιερεύς, είπε όσα είπε, αλλά δεν είδα οι υπόλοιποι να συλλαμβάνουν το θέμα και να έχουν ανησυχίες, το παρουσίασαν ότι όλα πηγαίνουν καλά. Αυτό που μετέφερα τότε ήταν πως όταν κάνουμε διάλογο πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ο συνομιλητής μας είναι αξιόπιστος. Είχα πει: «Νομίζω ότι οι συνομιλητές μας δεν είναι φερέγγυοι. Πρώτον γιατί σαν κόμμα προεκλογικά είπαν θα σκίσουμε τα μνημόνια και όταν έγιναν κυβέρνηση υπέγραψαν το χειρότερο, δεύτερον έκαναν δημοψήφισμα βγήκε όχι και το παρουσίασαν ως ναι. Πέραν αυτών, τα νέα διδακτικά βιβλία είχαν ήδη τυπωθεί και αναμενόταν να διανεμηθούν από Σεπτέμβρη. Εάν έχουν τυπωθεί αυτά τα βιβλία τι διάλογο κάνουμε;». Ενώ στην Ιεραρχία του ’16 αποφασίσαμε ότι ο διάλογος θα γίνει από μηδενική βάση, στο ανακοινωθέν που βγήκε λέει, θα συνεχιστεί ο διάλογος… Κανείς από τους Ιεράρχες ούτε ο Αρχιεπίσκοπος είπαν το παραμικρό, παρά επικαλούνταν τα πρακτικά. Επρόκειτο για «κουκούλωμα». Είναι σε ένα σώμα που συνωμοτούν΄΄.

Ο τοπικός Ποιμενάρχης, ενεργώντας ως «ανταποκριτής» και οξύς σχολιαστής της σύγχρονης επικαιρότητας, υπογραμμίζει στο προλογικό του σημείωμα: «Έπειτα από είκοσι αιώνες δόξης και μεγαλείου τού χριστιανικού και ελληνικού ιδεώδους, το ελληνοχριστιανικό αυτό ιδεώδες, με τη συνυπευθυνότητα των Μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ποδοπατήθηκε! Τώρα πλέον ανήκει στην Ιστορία… Οι παράγοντες του πολιτικού σχήματος «Πρώτη φορά Αριστερά» είναι οι υπεύθυνοι και πρωτεργάτες αυτού του συντελεσθέντος εγκλήματος! Καταστρέφουν την Ελλάδα μας, πολεμούν την Ορθοδοξία μας! Και όλα αυτά απολαμβάνοντας τιμές και διακρίσεις από τους εκκλησιαστικούς ηγήτορες… Έτσι φθάσαμε στην προδοσία της Ορθοδοξίας  χωρίς κάποια δυναμική αντίδραση εκ μέρους τής Ιεραρχίας τής Εκκλησίας τής Ελλάδος… Δυστυχώς, ταυτισθήκαμε με τους προδότες τής Ορθοδοξίας μας, συγχρόνως δε και με τους καταστροφείς τής Ελλάδος!».

«Αν μπορούσα να αλλάξω τα πράγματα, θα θυσίαζα και τη ζωή μου»

Και ολοκληρώνοντας προβαίνει στην εξής διαπίστωση: «Οι άθεοι απλώς κάνουν το καθήκον τους. Πολέμιοι του Θεού ήταν, είναι και θα είναι. Εχθροί τής Πίστεως και της Εκκλησίας μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν! Επιστεγάζοντας τα θλιβερά αυτά λόγια δεν προτίθεμαι να προφητεύσω. Απλώς, θέλω να τονίσω ότι, εάν εμείς οι Αρχιερείς δεν αλλάξουμε νοοτροπία και στάση ζωής, τότε η Ορθοδοξία μας θα εξαφανισθεί… Γι’ αυτό ακριβώς και η Ελλάδα μας πολύ σύντομα θα παύσει να είναι η κοιτίδα τόσο του Χριστιανισμού όσο και του Ελληνισμού… Προσεύχομαι ικετευτικά και ελπίζω πως δεν θα επαναληφθεί και σήμερα ό,τι συνέβη με τις επτά Εκκλησίες της Μικράς Ασίας, προς τις οποίες απευθύνεται μεν ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, αλλά οι οποίες τελικά εξαφανίσθηκαν από προσώπου γης…».

Ο κ. Αμβρόσιος, κατά την συνέντευξη Τύπου, εξομολογήθηκε πως είναι πληγωμένος από αυτό το θέμα, ενώ ερωτώμενος γιατί επιθυμεί να αποχωρήσει από Μητροπολίτης, είπε: ΄΄Αν μπορούσα να αλλάξω το ρουν θα έμενα να αγωνιστώ. Αν είμαι στην καρέκλα αυτή, είμαι συνυπεύθυνος. Με το να φωνάζω δεν θα αλλάξει κάτι. Αν μπορούσα να αλλάξω τα πράγματα θα θυσίαζα και τη ζωή μου αλλά είμαι φωνή βοώντος εν τη ερήμω΄΄.΄

Δωρεάν διάθεση του βιβλίου

Το βιβλίο θα διανέμεται δωρεάν α) από το βιβλιοπωλείο τής Ιεράς Μητροπόλεως «Βιβλίο και Εικόνα» (Ερμού 21, Αίγιο, τηλ. 26910 – 29333) και β) από τα γραφεία τής Ιεράς Μητροπόλεως (Ρωμανιώλη 43, Αίγιο, 26910 – 21776), ενώ για ηλεκτρονική παραγγελία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν το σχετικό αίτημά τους στο email: [email protected].

Κοπή πίτας

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο Μητροπολίτης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία ιερέων και των δημοσιογράφων, ενώ το φλουρί που αντιστοιχούσε σε μία εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, κέρδισε ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου, πατήρ Αθανάσιος Λιακόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr