background img
banner
banner

«Φως» στον Κλεισθένη από τον Κώστα Πουλάκη

ΗΧΗΡΕΣ… ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΔΡΑΣΥ ΑΙΓΙΑΛΕΩΝ”

Με συμμετοχή δυσανάλογη της σπουδαιότητας του θέματος πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση από την παράταξη ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων, για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, το βράδυ του Σαββάτου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, με ομιλητή τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη.

Η εκδήλωση, πέρα από την ενημέρωση για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αποτέλεσε «σφυγμομέτρηση» για το πώς θα κινηθεί η παράταξη στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές σε συνάρτηση με τα πρόσωπα που θα την στηρίξουν.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Παπακωνσταντίνου, ενώ τον ομιλητή προλόγισε ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Αιγιάλειας Άκης Μουρίκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ΄΄αυτή η τομή που φτιάχθηκε, αλλάζει το τοπίο στην αυτοδιοίκηση και μας βοηθά να ανέβουμε ένα ακόμη σκαλί στην κλίμακα της κοινωνικής ευημερίας΄΄.
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να ενημερώσει για τον «Κλεισθένη Ι», κ. Πουλάκης, αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, έδωσε αναλυτικά στοιχεία και έγινε κατανοητός μέσα από παραδείγματα, παρουσιάζοντας τις έξι θεσμικές αλλαγές που πλαισιώνουν τον νόμο.

Οι έξι αλλαγές που φέρνει ο νόμος

Αρχικά αναφέρθηκε στην κατηγοριοποίηση των δήμων όπου δεν είναι πλέον όλοι ίδιοι και χωρίζονται σε έξι κατηγορίες. Όπως είπε, ο χωρισμός δεν είναι τυπικός και έχει αντανάκλαση σε αρμοδιότητες, σε οικονομικά, σε μια σειρά θέματα, τα οποία βοηθούν, την κάθε κατηγορία και τον κάθε δήμο ιδιαίτερα.

Ουσιαστική αλλαγή έρχεται και ως προς την εκλογική διαδικασία, το εκλογικό σύστημα, την ανάδειξη των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών μέσω της απλής αναλογικής. ΄΄Μέχρι τον Ιούλιο του 2017, που ψηφίστηκε ο Κλεισθένης τα στελέχη των ΟΤΑ ήταν προβληματισμένα για την απλή αναλογική, κάτι, που είχε προκύψει από την ηγεσία της ΚΕΔΕ, η οποία ήταν κάθετη και είχε αποχωρήσει από τον δημόσιο διάλογο. Γυρίζοντας σε όλες τις περιοχές και μιλώντας με αυτοδιοικητικά στελέχη, που δεν είναι στην ΚΕΔΕ, αυτοί οι προβληματισμοί αντιμετωπίστηκαν μέσα από τον διάλογο και η μεγάλη πλειοψηφία συνειδητοποίησε, ότι η απλή αναλογική θα ενισχύσει την δημοκρατία, την συμμετοχή, την εμπιστοσύνη των πολλών προς τα κέντρα εξουσίας και ειδικά προς τον δήμο΄΄ δήλωσε ο κ. Πουλάκης. Μάλιστα για τις αιχμές, που αφήνει η αντιπολίτευση ότι οι ΟΤΑ θα επέλθουν σε ακυβερνησία, ο ίδιος απάντησε ότι ΄΄η ακυβερνησία ήταν μόνο ως επιχείρημα, το οποίο δεν πάταγε πουθενά. Με την απλή αναλογική ενισχύουμε τον διάλογο, την συζήτηση, την συνεργασία, την συναπόφαση, φτιάχνουμε ένα δημοτικό συμβούλιο, το οποίο δεν θα είναι απλά «χειροκροτητές» ή να σηκώνουν τα χέρια τους το 60% ότι λέει ο δήμαρχος, αλλά θα υπάρχει η γόνιμη τοπική αυτοδιοικητική αντιπαράθεση σε θέματα, που θα έχουν να συζητήσουν για να αναζητήσουν την ουσιαστικότερη άποψη΄΄. Επίσης, μετέφερε προσωπικές εμπειρίες για το πώς βίωσε ο ίδιος υπηρετώντας την τοπική αυτοδιοίκηση το… άδικο 60% και ως πλειοψηφία και ως αντιπολίτευση.

Μία ακόμη αλλαγή που επέρχεται είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης δημοψηφισμάτων. Δημοψήφισμα μπορεί να αποφασίσει ή το Δημοτικό Συμβούλιο με τα 2/3 του Σώματος ή το 10% των πολιτών του δήμου. Το δημοψήφισμα μπορεί να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα ή μέσω αυτού να λαμβάνεται μία απόφαση.

Η τέταρτη αλλαγή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα του υπουργείου, είναι η εποπτεία των ΟΤΑ, με τη σύσταση επτά ανεξάρτητων υπηρεσιών ελέγχου, δηλαδή, όπως είπε, ΄΄φεύγουμε από το σύστημα των Αποκεντρωμένων, πάμε σε αυτοτελείς υπηρεσίες και ενισχύουμε έτσι την ανεξαρτησία τους. Το ΑΣΕΠ έχει ξεκινήσει την διαδικασία για να επιλέξει τους επτά επικεφαλής των αυτοτελών υπηρεσιών΄΄.

Μέσα στον νόμο του «Κλεισθένη Ι» υπάρχει ένα άρθρο, το οποίο αναφέρει ότι δημιουργούνται δυο κατηγορίες επιτροπών, που θα αποτελούνται από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών με το αντίστοιχο υπουργείο. ΄΄Να γίνει το ξεκαθάρισμα και να πούμε ότι αυτή η αρμοδιότητα πρέπει να παραμείνει στο κεντρικό υπουργείο, άρα στην Κυβέρνηση ή θα πρέπει ότι τμήμα υπάρχει από το κεντρικό υπουργείο, να αποκοπεί και να ενσωματωθεί στην αρμοδιότητα, είτε των δήμων είτε της Περιφέρειας, ούτως ώστε να «ξεμπλέξουμε» το κουβάρι, που έχει μπλεχτεί. Είναι δύσκολη διαδικασία και έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνεδριάσεις των επιτροπών. Όταν ολοκληρωθεί, τότε θα είμαστε έτοιμοι να συντάξουμε τον Κλεισθένη ΙΙ΄΄, τόνισε ο γ.γ. του υπ. Εσωτερικών, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται.
Τέλος, μίλησε για το «ΦιλόΔημος» χαρακτηρίζοντάς το ως το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα, που φτιάχτηκε για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών. ΄΄Ενισχύει έργα και δράσεις με ακριβή στοιχεία (μαθηματικούς αλγόριθμους) όλα τα προγράμματα των δήμων (σχολικά και δημοτικά κτίρια, αγροτική οδοποιία, ύδρευση-άρδευση), με το ακριβές ποσό, που τους αναλογεί, για να καταθέσουν την πρότασή τους. Δεν είναι ότι αν καταθέσουν πρόταση μπορεί να απορριφθεί, εφόσον έχουν τα αναγκαία στοιχεία, τεχνικές μελέτες για την πραγματοποίηση και λειτουργία του έργου, δίδονται τα χρήματα όταν ξεκινήσει. Ήταν ένα πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2018 με 500 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχει φθάσει στο 1,5 δισ. ευρώ΄΄ ανέφερε ο κ. Πουλάκης.

Διάλογος και… συζητήσεις και στο βάθος σύγκλιση με Καλογερόπουλο

Ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος απ’ όπου προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην δήμαρχος Συμπολιτείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ακράτας Πάνος Μελής, ο πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Καλαμίδας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας Δημήτρης Φιλιππάτος, ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μεντζελόπουλος, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Αιγίου Γιούλη Μαμμή κ.ά.
Ανεξάρτητα από το εάν η συμμετοχή στην εκδήλωση μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα με την κάθοδο της ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων στις δημοτικές εκλογές και τα πρόσωπα που θα την υποστηρίξουν, ή την ενδεχόμενη συνεργασία της με άλλη παράταξη, ή ακόμη και την δημιουργία νέας πιο διευρυμένης, η παρουσία του Δημήτρη Καλογερόπουλου και των στενών συνεργατών του στην εκδήλωση που υποστηρίχθηκε από την τοπική Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι εμφανές ότι αναζητείται κοινή γραμμή πλεύσης και διερευνάται το κατά πόσο ο παραδοσιακά «πράσινος» κ. Καλογερόπουλος συμφωνεί με τις «κόκκινες πινελιές» που ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Πουλάκης.

Από την Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ πάντως διαμηνύεται ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και σημασία έχει να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση πριν επικυρωθεί η οποιαδήποτε συνεργασία. Ίδωμεν.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr