background img
banner
banner

Ζήτημα ενός μήνα η λύση για τους κατολισθήσιμους!

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 2014

Σε διάστημα ενός μήνα το πολύ, αναμένεται να έχει υπογραφεί το ΦΕΚ που αφορά τις προδιαγραφές γεωλογικών μελετών προκειμένου να γίνει άρση του παλιού κανονισμού.

Κάπως έτσι αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση των οικισμών οι οποίοι υποβαθμίζονται δεδομένου ότι δεν μπορεί καν να εκδοθεί μία άδεια οικοδομής γι’ αυτούς. Ως γνωστόν, η ανοικοδόμησή τους έχει σταματήσει λόγω παλαιών νομοδιαταγμάτων που ορίζουν τους 33 από τους 66 οικισμούς της Αιγιάλειας ως κατολισθήσιμους, χωρίς στην ουσία να ισχύει ο χαρακτηρισμός. Η απόφαση αυτή ανεσύρθη το 2012 κατόπιν ερώτησης υπαλλήλου προς την Περιφέρεια. Το 2014, ύστερα από ενέργειες του Συλλόγου Μηχανικών της περιοχής, βρήκε ο νόμος 4258/2014 “Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα − ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις” για να άρει έτσι την αδικία ετών, επιτρέποντας την οικοδόμηση σε οικισμούς που χαρακτηρίστηκαν στο παρελθόν κατολισθήσιμοι αλλά και «μεταφερόμενοι».

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι μετά από αίτηση του αρμόδιου δήμου εγκρίνεται από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ειδική γεωλογική μελέτη καταλληλότητας για το σύνολο του οικισμού προκειμένου να καθοριστούν τα τμήματα του οικισμού ως κατάλληλα για δόμηση. Σε περίπτωση που επιβάλλονται από τη μελέτη έργα αποκατάστασης για τα τμήματα του οικισμού που έχουν χαρακτηριστεί κατάλληλα υπό προϋποθέσεις για δόμηση για την έκδοση εγκρίσεων και αδειών δόμησης από την αρμόδια ΥΔΟΜ στο σύνολο ή σε τμήματα του οικισμού, απαιτείται η προηγούμενη έκδοση διαπιστωτικής απόφασης από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ολοκλήρωση των έργων μετά από γνωμοδότηση της τεχνικής υπηρεσίας της περιφέρειας. Επίσης, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, δύναται να καθορίζονται ειδικές προδιαγραφές εκπόνησης και έγκρισης της ειδικής γεωλογικής μελέτης.

΄΄Από τότε το ΦΕΚ βρίσκεται σε εκκρεμότητα και δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος ως προς τις γεωλογικές μελέτες. Έχουμε την διαβεβαίωση ότι αυτό θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με σύμβουλο του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη, ενώ σε συνεργασία με καθηγητή Γεωλόγο του Πανεπιστημίου Πατρών δημιουργήσαμε την φόρμουλα των μελετών. Κατά πάσα πιθανότητα βρισκόμαστε κοντά στην επίλυση του θέματος το επόμενο διάστημα΄΄, σχολίασε στο Protionline.gr  ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος.

Τοποθέτηση κεραίας για δωρεάν μετρήσεις

Εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος βρίσκεται σε διαρκή δραστηριότητα, με την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών για θέματα που αφορούν τα μέλη του. Χαρακτηριστική είναι η δρομολόγηση του σχεδίου για την τοποθέτηση κεραίας μέσω της οποίας, οι μηχανικοί της περιοχής θα λαμβάνουν σήμα δωρεάν μέσω δορυφόρου, ώστε να πραγματοποιούν τις απαιτούμενες μετρήσεις. Μέχρι τώρα, καταβάλλουν συνδρομή 100 ευρώ το χρόνο σε εταιρεία για πρόσβαση στα δίκτυα ώστε μέσω GPS να κάνουν τις μετρήσεις.

Ο Σύλλογος ωστόσο μερίμνησε για την αγορά της κεραίας, η οποία πρόκειται να τοποθετηθεί στο Νοσοκομείο Αιγίου και θα έχει εμβέλεια 40 χιλιομέτρων, εξυπηρετώντας έτσι ανέξοδα τα μέλη του. Μάλιστα, η επιβάρυνση για το Νοσοκομείο θα είναι μηδαμινή. ΄΄Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσω της ίδιας κεραίας θα έχουν όλοι οι μηχανικοί τις ίδιες μετρήσεις και δεν θα υπάρχουν οι μικρές αποκλίσεις που παρατηρούνται σήμερα, οι οποίες όμως μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα΄΄, τόνισε ο κ. Ταξιαρχόπουλος. Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Μηχανικών απαριθμεί περί τα 110 μέλη.

Πέραν αυτών, το Δ.Σ. του Συλλόγου προγραμματίζει την πραγματοποίηση ημερίδας τις επόμενες μέρες, με θέμα την έκδοση ηλεκτρονικών αδειών που ισχύουν από τον περασμένο Νοέμβριο, με νόμο που ψηφίστηκε.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr