background img
banner
banner

Διαχωρίζει τη θέση του ο Δικηγορικός Σύλλογος από την στάση του προέδρου της Ολομέλειας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Αίτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, μέσω της οποίας ζητά την αναπομπή της προταθείσας από τον πρόεδρο της Ολομέλειας τροπολογίας για το τέλος κάλυψης λειτουργικών δαπανών online διαδικασιών, κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου. Το Δ.Σ. του τοπικού Συλλόγου ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για διάταξη μειοψηφίας για το δικηγορικό σώμα, την οποία δεν θα δεχθεί…

Όπως τονίζει, ΄΄σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων και το αρ. 61 παρ.2 αυτού, “Οι εισφορές που αναφέρονται στην παρ.1 του αρ. 61 είναι πάγια ποσά για κάθε διαδικαστική πράξη ή παράσταση δικηγόρου, όπως καθορίζονται στο Παράρτημα III. Τα ποσά αυτά αναπροσαρμόζονται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετά από γνώμη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος.” Πληροφορηθήκαμε εδώ και μέρες ότι ο Πρόεδρος της Ολομέλειας ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει σε εσάς τροπολογία για την προσθήκη στο αρ. 61 παρ. 2 νέου τέλους, ύψους 0,50 λεπτών ανά γραμμάτιο, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Έργου του Πληροφοριακού Συστήματος «Αλληλεπιδραστικές Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Προδικασίας – On line Εξυπηρέτηση Δικηγόρων, Δικαστών και Πολιτών» (portal.olomeleia.gr). Πριν δύο ημέρες ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο ότι με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των Προέδρων της Συντονιστικής Επιτροπής προωθήθηκε σε εσάς η σχετική Τροπολογία. Σας γνωρίζουμε ότι ουδέποτε ερωτήθηκαμε για την λήψη σχετικής απόφασης. Σε κάθε περίπτωση όμως κατά τα οριζόμενα στο αρ. 61 παρ. 1 για την αλλαγή των εισφορών των γραμματίων απαιτείται ρητά η γνώμη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει σχετική απόφαση για την ως άνω τροποποίηση και δεν αρκεί απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής. Η γνώμη λοιπόν της Συντονιστικής Επιτροπής δεν επαρκεί για την αναπροσαρμογή των εισφορών του αρ. 61 παρ. 1΄΄.

«Μονομερής και αντικαταστατική η ενέργεια του Προέδρου΄΄

΄΄Η παραπάνω ενέργεια του Προέδρου της Ολομέλειας είναι μονομερής και αντικαταστατική, καθώς χωρίς να ενημερώσει επαρκώς το σώμα των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων επιχειρεί την νομοθέτηση του σχετικού τέλους΄΄, αναφέρει η διοίκηση του Συλλόγου, υπενθυμίζοντας ότι το τέλος αυτό επιβάλλεται σε κάθε γραμμάτιο που εκδίδεται από όποιον Σύλλογο συμμετέχει στο Πληροφοριακό Σύστημα, άσχετα εάν αυτό εκδίδεται διαδικτυακά ή από τον γκισέ του εκάστοτε Συλλόγου. Το ποσό αυτό επιβάλλεται συλλήβδην, χωρίς προηγούμενη μελέτη των πραγματικών αναγκών του Έργου και να εκτιμηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος στο σώμα των Δικηγόρων.
Απευθυνόμενο στον υπουργό, το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α., τονίζει: ΄΄Κε Υπουργέ, ως δικηγόρος έχετε δείξει κατανόηση στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν όλοι οι συνάδελφοι, σας καλούμε λοιπόν να αναπέμψετε την προταθείσα τροπολογία ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση από το σώμα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων. Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση αυτήν την διάταξη η οποία είναι διάταξη μειοψηφίας για το δικηγορικό σώμα. Σας γνωρίζουμε ότι δεν θα την εφαρμόσουμε σε καμία περίπτωση εάν δεν εγκριθεί από την Γενική μας Συνέλευση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κώδικα Δικηγόρων περί ειδικών εισφορών. Η απόσυρση της σχετικής διάταξης είναι μονόδρομος, μέχρι να αποφανθεί η Ολομέλεια μας με νομότυπες διαδικασίες΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr