background img
banner
banner

Επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου!

ΜΕ ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕYΡΗΜΑΤΆ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ!

Το έργο της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου εντάχθηκε στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Ιταλία και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με 200.000 ευρώ! Το υπουργείο Πολιτισμού με έγγραφό του προς τον δήμο Αιγιαλείας, αιτήθηκε να του παραχωρήσει αξιοποιήσιμο χώρο για 15 χρόνια έτσι ώστε να τοποθετηθούν προθήκες και περισσότερα εκθέματα που θα αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία του τόπου!

Συγκεκριμένα, το έργο αποτελείται από δύο Υποέργα, ένα που αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση προθηκών, προϋπολογισμού 200.000€ κι ένα Υποέργο αρχαιολογικής αυτεπιστασίας, που αφορά στην οργάνωση της επέκτασης της έκθεσης. Είναι βέβαιο ότι με την επανέκθεση το Μουσείο Αιγίου θα αποκτήσει νέα δυναμική, ενώ ταυτόχρονα να προβληθεί ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας στην τελευταία συνεδρίασή του, έλαβε απόφαση για ανανέωση της δωρεάν παραχώρησης της χρήσης ακινήτου Παλαιάς Αγοράς Αιγίου, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παραχώρηση για επιπλέον 15 χρόνια στο ΥΠΠΟ

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Φιλιππάτος, ο δήμος από το 1983 έχει παραχωρήσει δωρεάν για τριάντα χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού, για τη λειτουργία και μόνο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου, τη χρήση όλων των δωματίων του ακινήτου της Παλαιάς Αγοράς του Αιγίου, που βρίσκονται στο υπόγειο, ισόγειο και όροφο, καθώς και του ημιυπαίθριου εσωτερικού χώρου πλάτους 3μ., που βρίσκεται προς την οδό Μιχαλοπούλου, σύμφωνα με τα σχεδιαγράμματα της εγκεκριμένης από το ΥΠ.Π.Ε. μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου. Οι λοιποί χώροι του ακινήτου, καθώς και το δωμάτιο Νο 5 του ισογείου, παρέμειναν στη χρήση του δήμου για τις πολιτιστικές του και άλλες εκδηλώσεις. Οι χώροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιοδικά και από το Μουσείο, ύστερα από συνεννόηση και γραπτή άδεια του δήμου.

Το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού με την επιστολή του, ζήτησε από τον δήμο να ανανεώσει την παραχώρηση της χρήσης του δημοτικού ακινήτου της όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενόψει της επέκτασης της έκθεσης με επιλεγμένες αρχαιότητες από πρόσφατες ανασκαφές. Λαμβανομένου υπόψη ότι το υπουργείο Πολιτισμού στα τριάντα χρόνια που του έχει παραχωρηθεί η χρήση του ακινήτου, έχει προχωρήσει σε ενέργειες αποκατάστασης του κτιρίου, το οποίο αποτελεί στολίδι για την πόλη του Αιγίου και έχει επιτελέσει σημαντικό έργο συγκεντρώνοντας όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται σε αποθήκες, Μουσεία και συλλογές του Ν. Αχαΐας, έχει στεγάσει εργαστήρια συντήρησης των ευρημάτων που προκύπτουν από τις σωστικές και συστηματικές ανασκαφές του Αιγίου και της επαρχίας Αιγιαλείας και έχει οργανώσει αποθήκες για τη στέγαση τους, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανανέωση της δωρεάν παραχώρησης για επιπλέον 15 έτη στο υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, προκειμένου να προβεί στην επέκταση της έκθεσης με επιλεγμένες αρχαιότητες από πρόσφατες ανασκαφές που θα αναβαθμίσουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr